HIT GYÜLEKEZETE
Legény Zsófia
2022. 10. 21.
Megtartottuk az első Mester tábort az Agroszban
Élménybeszámolók a Mester táborról

Annak érdekében, hogy ez a csodálatos hely minden évben áldást és szellemi, lelki feltöltődést jelentsen az idelátogatók számára, a gyülekezet egy rendhagyó közösségi hétvégét szervezett 2022 szeptember 29. és október 2. között, mely során a közel kétszáz résztvevő, hat különböző területen segített a Rendezvényközpont, és az ahhoz tartozó területek felújításában, karbantartásában, rendbetételében. Ezek a következők voltak: kertrendezés, festés és lazúrozás, szerelés és építés, állatgondozás és karámok javítása, nagytakarítás, konyha és főzés.

Megtartottuk az első Mester tábort az Agroszban

 

Közösségi hétvége, új formában!

A hat nagyobb feladatcsoport élére szakmai vezetők álltak, akik a hétköznapokban ezeknek a területeknek a mesteremberei. Ők nem csak irányították a tábor négy napján a feladatok elvégzését, hanem interaktív workshopokat is tartottak a munkára fordított időn belül, és azon túl is. Ezáltal a tábor résztvevői testközelből is beleláthattak az egyes szakterületekbe, kipróbálhatták magukat bennük és feltehették kérdéseiket a csoportvezetőknek. A munkát megszakították közös étkezésekkel, pizza sütéssel, sütizéssel. Ebédidőben és késő este is hangulatos fényekkel, vidámsággal és élettel telt meg az udvaron található szaletli. Az utolsó napon hajótúrára és kirándulásra is sor került, a mesteremberek pedig megtartották interaktív workshopjaikat.

 

Megtartottuk az első Mester tábort az Agroszban

Az első Mester tábor iránt a vártnál sokkal nagyobb volt az érdeklődés: ország legkülönfélébb pontjairól jöttek a résztvevők, sőt, többen érkeztek külföldről is. Kor szempontjából is színes volt az összetétel, a legfiatalabb résztvevők gyerekek voltak, a legidősebbek a hatvanas-, hetvenes korosztályt erősítették. Az élőhelytől, a korkülönbségtől és a nyelvi akadályoktól függetlenül a résztvevők között nagy volt az összhang, jó hangulatú beszélgetésekre került sor a pár nap alatt, a visszajelzések alapján még új barátságok, szakmai kapcsolatok is köttettek. 

A szervezők minden napra beterveztek olyan elkülönített időpontokat a táborozók számára, melyeket Isten felmagasztalására fordítottak. A rendezvény közös dicsérettel és imával indult, a második napon Mézes András, a tapolcai Hit Gyülekezete lelkésze meghívására ellátogattak a résztvevők a helyi istentiszteletre, ahol egy rendhagyó kerekasztal beszélgetésre került sor, a meghívott vendégek, Petrőcz László, Ruff Tibor és Gyurkó Tamás válaszoltak a kérdésekre. Szombaton az Agrosz egyik közösségi termében közös dicséret után becsatlakoztak a táborozók a budapesti istentisztelet online közvetítésébe. Ezeken kívül pedig minden reggel közös imával és dicsérettel indították a napot.

Megtartottuk az első Mester tábort az Agroszban

A tábor végére elkészült az Agrosz külső falainak takarítása és tisztasági festése, a külső tartóoszlopok újrafestése, a közösségi konyha dekorfestése és a hangulatvilágításának kialakítása, a teljes rendezvényközpont belső takarítása, a hőszívattyúk takaróelemeinek javítása, a gyümölcsöskert és a fűszerkert gazolása, rendezése, a gémeskút javítása. Épült egy állatsimogató karám a birkák aklához, illetve kifeszítése került a villanypásztor a szarvasmarhák karámja körül. A nagy rendezvényterem parkettájának javítása is kezdetét vette. A konyhában, illetve a büfében dolgozók pedig biztosították a főtt ételt és az étkezések közötti fogásokat, édességeket a résztvevők számára.

A kültéri színpad lebetonozása egy igazi csapatmunka volt, melybe végül mindenféle munkacsoportokból beálltak segíteni a férfiak. Ezzel a feladattal lezárultak a kitűzött kültéri munkálatok is. A negyedik nap végére az eső is elállt, és a hétvége megkoronázásaként feltűnt az égen egy szivárvány.

A résztvevők többen is említették távozásukkor, hogy a következő táborra is szívesen eljönnének, többen családostul szeretnének visszatérni. A második Mester tábor tervezésével kapcsolatban elkezdtek ötletelni a szervezők.

Megtartottuk az első Mester tábort az Agroszban

A befejezett munkálatok

A Mester tábor a kitűzött feladatok elvégzése szempontjából abszolút sikeres volt, a résztvevők lelkesedéséből egyértelműen látszott, hogy magukénak is érzik a helyet, ezért a vártnál is nagyobb örömmel végezték a munkát. Az alábbi feladatokat fejezték be a résztvevők: 

Állatgondozás és karámjavítás:

  • 6x6-os állatsimogató egy gyalogos kapuval és egy állatok  számára létrehozott kapuval
  • A kaszáló kapujának javítása
  • Egy 2,5 kilométer hosszú villanypásztor rendszer telepítése
  • A két nagy mező közötti vadháló cseréje

Szerelés és építés: 

  • 90m2-es színpadterasz, feltöltése és betonozása
  • Gémeskút javítása
  • Parketta gondozása a nagy előadóteremben 
  • Hőszívattyúk takaróelemeinek javítása
  • Konyhapult világításának elkészítése és egy 14 égős hangulatvilágítás kiépítése
  • Főzőlap javítása és beszerelése
  • Faliszekrények és asztalok összeszerelése a közösségi konyhán
     

Festés és lazúrozás:

  • 60 darab kerti oszlop zománcfestése
  • Vakolatfesés a teljes fronton és az átjáróban
  • Falfestés a közösségi konyhán

Kertrendezés: 

  • Fűszerkert rendbetétele, elpusztult növények újraültetése
  • Gyümölcsöskert kapálása, gondozása

Takarítás:

  • Külső lammelák letakarítása
  • Fecskefészkek alatti átjáró tisztítása
  • Általános nagytakarítási feladatok az épületekben

 

A mestertábor csoportvezetőinek visszajelzése

"A Mester tábort augusztusban kezdtük el tervezni, azon gondolkodtunk, hogy hogyan lehetne az Agrosz Rendezvényközpont fenntartását könnyebbé tenni, a környezetét szebbé teremteni. Eljuttattuk az ezzel kapcsolatos ötleteinket a vezetőséghez, akik nagy örömmel fogadták azokat. Ezután elkezdtük a látványtervek és az árajánlatok elkészítését, valamint a helyszínen is felmértük, hogy pontosan hol van szükség segítségre. Ahogy meghirdettük a tábort már jöttek is a jelentkezők, olyan létszámban, melyre nem is számítottunk. Tábor előtti szervezést, előkészületeket megnehezítették a hirtelen időjárás változások, de hála Istennek mindig voltak olyan emberek a közelemben, akik bátorítottak, reményt és hitet éreztem magamban, így minden nehézség szertefoszlott teljes extázissal tudtam csinálni, amit kellett. Közvetlenül a tábor előtt elkezdtünk beszerezni minden gépet, alapanyagot. A tábornyitás után elkezdődtek a munkálatok, az összes ember, a kicsitől a nagyig kivette a részét azokból. A tábor maga minden ember a várakozásokon felül teljesített és sikeresen be tudtunk fejezni mindent, ami a tervekben szerepelt. Ezért külön köszönetet szeretnék mondani mindenkinek, aki ott volt, vagy anyagilag támogatta a munkálatokat. Bízok benne, és hiszek abban, hogy generációkon átívelő áldást jelent a közös munkánk az Agrosz jelenlegi és jövőbeli élvezői számára!"   - M. Bátor, a tábor szervezője

Megtartottuk az első Mester tábort az Agroszban

"Hosszú lenne azt a sok kalandot és csodálatos élményt elmesélni, amiket átéltem ez alatt a négy nap alatt, párat emelnék csak ki: számomra nagyon megható volt látni azt, hogy a résztvevő kisgyerek este, a hideg, szakadó esőben segítettek a vízhordásban, ráadásul ezt olyan boldogan tették, hogy utána még hozzám is odajöttek megkérdezni, hogy segíthetnek -e valamiben. A tábor folyamán végig jöttek utánam, jó volt látni, hogy tudtam nekik új élményeket adni. Végig, az egész tábor alatt izgalmas fordulatok voltak: egyszer elugrottam 10 percre valahova, de mire visszatértem a táborba már rohantunk is be a marhacsorda közepébe, ahol egy pár perces újszülött szürkemarha borjút kellet elkapnom, hogy orvosi ellátásban részesítsük, illetve, hogy rátegyük a billogot, amivel hivatalosan is a Agrosz legújabb tagjává vált. Gyönyörű volt azt látni ahogyan az egész csorda sorba odament megcsodálni és köszönteni, befogadni az újszülött kicsi bikát. Szeretettel várunk a következő Mester táborba, hogy te is átélhesd azt, hogy miközben építed Isten munkáját te is gazdagodsz majd rengeteg örök életre szóló kalanddal, élménnyel és áldással, mert hisszük -és ezért is fáradozunk-, hogy többel megy haza az ember a Tanúhegyek szívéből (az Agroszból) mint amivel oda érkezett." - S. Krisztián, a szervező csapat tagja

Megtartottuk az első Mester tábort az Agroszban

"Terv szerint a karám kerítésének festése volt a projekt, melynek felügyletét rám bízták, de az időjárás megtréfált minket (elázott a kerítés, alkalmatlan volt a javításra) így egy rögtönzött értekezlet után összefogtunk az oszlopfestő csapattal és a főépület homlokzatának festésébe fogtunk bele. A felületek erősen szennyezettek voltak, nagy munkának tűnt azok tisztítása, alapozása, festése két rétegben, ám a csapattagok lendülete átrepített minket az összekötő folyosón át egészen belső udvarban lévő oszlopokig. Az eredmény vonatkozásában elfogult vagyok: profi szakemberek sem csinálták volna meg szebbre, mint az a 40 testvér, akik egy akaraton részt vettek a munkában. Jó a lelkemnek látni, hogy mindenféle (kor, nem, foglalkozás, stb.) ember ilyen harmonikusan együtt tud dolgozni! Szép példa ez a világnak! Fárasztó, kemény munka volt, dicsőség az Úrnak és gratulálok a csapatnak a kitartásért!" - T. Ákos, a festés és lazúrozás csoport egyik vezetője 

Megtartottuk az első Mester tábort az Agroszban

"Bagi Zsófia látványterve alapján a közösségi étkező falfestménye volt az én projektem, ami a tapolcai tanúhegyek között megjelenő 'AGROSZ' feliratot ábrázolja. Egyszemélyes projektként működött, de az előkészítésbe más szakemberek is részt vettek, ugyanis a falfelületről lekerült egy technikai eszköz, és egy kapcsoló nyomait be kellett tömni, egy szintbe hozni a fallal festés előtt. A közösségi ebédlő konyhájában a festés közben is folyamatosan vidám élet pezsgett, mert minden nap készült valami finomság: kemencés pirítósok, több száz palacsinta, néhány újragondolt sütemény receptből pörkölt dióval sütött remekművek, ezek mind fokozták az alkotói vénám hatékonyságát. Szorított munkatempóban végül elkészült a közel 18 m2-es nyers falfestmény, amelynek utómunkájára a következő Mester tábor során fog lehetőség nyílni, ezután lehet majd a festményt végső formájában bemutatni. Nagy öröm volt számomra a sok lelkes táborlakó között dolgozni, mert a szerteágazó feladatok magasszintű teljesítéséből mindenki egyformán kivette a részét. Ha legközelebb bármilyen projektben részt vehetek, akkor újra kitüntetés lesz ilyen összefogás részesének lenni!" - S. Dóra, a közösségi konyha dekorfestője

Megtartottuk az első Mester tábort az Agroszban

"Legfőképpen létran dolgoztam… :) ezen túl pedig hangulatot és hangulatvilágítást igyekeztem kialakítani a közösségi konyhán. Mivel áramütés nélkül megúsztam, és a lámpák is világítanak, így abszolút sikerrel zárult ez a négy nap. Már régóta vártam erre a hétvégére, lényegében aktív pihenésnek szántam, hogy az egész éves "darálóból" kicsit kilépjek - mert létezik olyan munka, amiben az ember nem elfárad hanem feltöltődik. Ez itt meg is valósult. Kisebb tanulmányt lehetne írni a különbségekről ahhoz képest, amit itt, és amit a Tediszes (Kecskemét, Keszthely) taborokban tapasztaltam anno, amikor ott táboroztam, illetve táboroztattam. Nagyon meglepett, és egyben motivált is a Mester táborban tapasztalt szervezettség, a résztvevők közötti összhang, a fiatalok (nálam fiatalabbak) kitartása, munkabírása, hozzáállása. Szeretnék a jövőben is részese lenni ennek, bevonva a lányaimat is a programba. Ezúton is köszönöm a lehetőséget!"  - K. Péter, a közösségi konyha dekorvilágításának kialakítója

Megtartottuk az első Mester tábort az Agroszban

"Az Agrosz keleti oldalán, a gémeskút környezetében lévő, körülbelül 20 méter hosszú kiskert megújításán dolgoztunk. A munka leglátványosabb része volt, hogy a teljes területet megtisztítottuk a gyomoktól, és az elburjánzott növényeket visszametszettük annyira, hogy a belső kis gyalogos sétány láthatóvá, és használhatóvá váljon. Kivágásra került egy elszáradt fa, az ágyásokon belüli üres területeket pedig ősszel virágzó, évelő dísznövényekkel, és díszfüvekkel ültettük be. Végül fakéreggel terítettük a növényágyásokat, ami nem csak a kiszáradás elleni védelmet valósítja meg, hanem még esztétikusabb megjelenést is ad a díszkertnek. A 10-15 főből álló kertész csapat nagyon lelkesen, és együttműködően dolgozott első naptól az utolsóig. Közben nem maradt el a közös zenehallgatás, a vidám, izgalmas beszélgetések, és fejlesztő jellegű ötletelésekre is sor került a díszkert jövőjével kapcsolatban. Utolsó napon a tájépítészetről-, kertészetről szóló “workshop”-on sok érdekességet megnéztük a kerttervezés történetétől a kertfenntartás jelentősségéig, melyen aktívan vettek részt még a külföldről érkezett barátaink is. Köszönet mindenkinek az odaszánt munkáért! Várjuk a folytatást! :)" - F. Evelyn, a kertrendezés csoport vezetője

Megtartottuk az első Mester tábort az Agroszban

"A mi csapatunk feladata a szabadtéri színpad felújítása volt. A farostlemezekből készült szerkezet nem bizonyult időjárásállónak, ezért egy beton placc kialakítása mellett döntöttünk. Először az acél tartószerkezetet távolítottuk el, aztán kavics felhordásával előkészítettük a terepet a tízcentiméteres betonnak. A betonozást kézi keveréssel végeztük, ezért sok emberre volt szükségünk, akik kevertek, hordták az anyagot, betont simítottak. A munka hevében fázásra már nem is maradt időnk, de amúgyis mindig kaptunk megfelelő energia utánpótlást tea, süti, zsíros kenyér formájában. Az épületek és a táj nagyon szép, ilyen környezetben és ilyen békés emberek között a munka sem fárasztó. Tőlünk alig száz méterre gyanútlanul legeltek a szarvasmarhák, mit sem sejtve arról, hogy mi lesz a másnapi menü… :D Jó volt a kecskepörkölt és a vagány dicséret is." - T. Péter, a kültéri színpad betonozásáért felelős csoport vezetője

Megtartottuk az első Mester tábort az Agroszban

"A feladatunk egy állatsimogató karám kialakítása volt, amely a tervezett miniállatkert első attrakciója lesz. Itt az Agroszba látogató gyerekek biztonságos körülmények között találkozhatnak majd kisebb testű háziállatokkal. Megérkezésünkkor a helyszínen kisebb takarítási munkák után meg is lehetett kezdeni az előzetes tervek alapján a kerítés nyomvonalának kimérését. A faanyag megérkezése után annak méretre szabását, gyalulását és csiszolását végezte a csapat egyik része, míg a többiek az oszlopok helyét ásták ki. Az oszlopok kialakítását a már meglévőkhöz kellett igazítani, ezért a méretek levétele után elkészültek az oszlopfők díszítései is. A második napra már gyártósor-szerűen készítette a szorgos csapat az egyes alkatrészeket, amelyek összeszerelését a lazúrozás követte. Körülbelül 15 testvér dolgozott a projekten, hogy minden időben elkészüljön, hiszen a két nap egy ilyen építmény elkészítésére nagyon feszes határidő. A Mester tábor ötlete elsőre is nagyon tetszett, szerintem fontos, hogy a mai fiatalok szert tegyenek ilyen jellegű tudásra is. A legjobb tapasztalat számomra az volt, hogy nem volt lézengő ember a területen. Mindenki kereste, hogy hol tud bekapcsolódni, segíteni, problémát megoldani, értéket teremteni. Olyannyira ilyen volt a hangulat, hogy még a gyerekek is állandóan valamilyen munkában sürögtek-forogtak - szinte gyermekvigyázó sem kellett :) Ezt a munkakörnyezetet én nagyon kedvelem. A szervezőknek fog nagy kihívást jelenteni, hogy ezt az egyensúlyt meg tudják tartani, és ne híguljon fel a szolgálatkészség, ha a tábornak jó híre megy és a későbbiekben még többen szeretnének jelentkezni." - S. Róbert, az állatsimogató karám építéséért felelős csoport vezetője

Megtartottuk az első Mester tábort az Agroszban

"Egy hónappal a Mester tábor előtt tudtam meg, hogy nekem kellene vezetnem majd az étkeztetést, hogy közel 200 ember számára kell majd finomat főzni és jóllakatni őket az egész napos kemény munka után, mindezt úgy, hogy hasonlót korábban csak szállodában csináltam több más szakács segítségével - itt pedig szabadtéren kellett elkészíteni az ételeket olyan testvérekkel, akik bár nagyon lelkesek voltak, de nem szakmabeliek. A szakácsmesterségben jó előre ki kell találni mindent, nem csak azt, hogy mit fogunk készíteni, hanem azt is, hogy ahhoz miből mennyit kell bevásárolni, hogy mennyi idő lesz előkészíteni az alapanyagokat és hogy a konyha felszereltségéhez mérten mennyi idő lesz mindezeket előállítani. Ez nagy kihívásnak ígérkezett, ezért imádkoztam azért, hogy kapjak Istentől bölcsességet a teljes projekt lebonyolításához, hogy rugalmasan tudjak reagálni a váratlan szituációkban: ennek köszönhetően helyt is tudtam állni az ilyen helyzetekben és minden jól alakult. De nem ment volna mindez, ha a csoporttagok nem segítettek volna. Bármivel bíztam meg őket, megcsinálták, amíg el kellett mennem beszerző körútra, addig ők előkészítették az összes alapanyagot, elmosogattak. A végén már én szóltam nekik, hogy pihenjenek is azért egy kicsit, mert olyan lelkesek voltak, hogy megállás nélkül dolgoztak. Igyekeztem a munka soránt átadni a szakma fortélyait a hozzám beosztottaknak, de én is tanultam új dolgokat, például életemben először vettem részt állatvágásban, számomra nagyon érdekes folyamat volt látni, hogy hogyan kerül el az élő állat végül az asztalra. Valamelyik tanításban volt, hogy ha nem lépsz ki a komfortzónádból nem tudsz fejlődni: ezt megéltem most. Nagy kihívás volt ez a munka, de Isten segített. Szeretem az ilyen táborokat, mert közösségfejlesztők: mindenki mindenkivel közvetlenül és testvéri módon tud beszélgetni nemtől és kortól függetlenül. A következő Mester táborra még felkészültebben fogunk érkezni!" - H. Gergő, az étkeztetésért felelős csoport vezetője

 

Megtartottuk az első Mester tábort az Agroszban

Aktuális híreink