Hűség

mit jelentenek a bibliai fogalmak?
keresés
leírás

A hűség hosszútávú elköteleződés egy másik személy, közösség vagy nemes ügy, cél iránt. A hűség a görög πίστις (pisztisz) szóból származik, melynek jelentése többek között megbízhatóság, becsületesség, ígéret, biztosíték, szerződés, letét, oltalom és hit. 

Nagyon fontos jellemzője még a megbízhatóság, a ragaszkodás és a személyes érdekeken túlmutató áldozatvállalás. A köznyelvben sokszor használt házastársi hűség tartalma szerint a férj és a feleség életük minden területén elkötelezettek, hűségesek és ragaszkodóak egymás iránt. Az esküvőn letett fogadalomhoz tartva magukat halálukig kitartanak a házasság szövetsége mellett, és erről folyamatosan biztosítják egymást.

MILYEN A HŰSÉGES EMBER?

A Biblia szerint a hűséges emberek produktívak, képesek lojálisan dolgozni társaikért (Máté 25,14-30.). Jézus megdicséri azt a szolgát, aki az 5 talentum mellé még 5-öt gyűjt, és azt a szolgát is, aki a 2 mellé még 2-őt szerez. Hűségük jutalma: „Jól vagyon jó és hű szolgám, kevesen voltál hű, sokra bízlak ezután; menj be a te uradnak örömébe.” (Máté 25:21.) A Szentírásban végigkövethető az az elv, mely szerint a hűséges emberek sikeresebbek, áldottabbak és gazdagabbak lesznek, munkaadóik jobban megbíznak bennük. A hűséges embert előléptetik a munkahelyén, magasabb pozícióba kerül, mert kivívja a körülötte lévő emberek bizalmát, sorsa a felemelkedés és nem pedig a lecsúszás lesz. Jó példa erre József története, aki rabszolgasorsában is hűsége volt, végül Egyiptom második embere lett. (1Móz. 39.)

Isten maga is hűséges:”hű az Isten, ki elhívott titeket az ő Fiával, a mi Urunk Jézus Krisztussal való közösségre...” (1Kor. 1,9.) Isten elkötelezte magát a hűségre a vele kapcsolatban levő, benne hívő emberek felé. Hűsége, szilárd, stabil és biztonságot jelent. „Az Úrnak minden útja kegyelem és hűség azoknak, akik szövetségét és bizonyságait megtartják.” (Zsolt. 25,10.)

kapcsolódó írások
Német S. Judit-Németh Sándor: Társválasztás (Új Exodus)Németh S. Judit: Még egyszer a társválasztásról (Új Exodus)Ruff Tibor: Hűség: a szerelem jövője. Az igazi romantika megvalósítható (Hetek)Németh Sándor: Hogyan élvezhetjük a szövetség áldásaitNémeth Sándor: Társválasztás2008.11.16. Vidám Vasárnap – A szövetség a házasság alapjaA házasság előtti nemi kapcsolat paráznaság Isten előtt? Mi a helyes cselekedet a párválasztásban?