Házasság, család

mit jelentenek a bibliai fogalmak?
keresés
leírás

A házasság olyan szent, szövetségi közösség egy férfi, egy nő között, amelyet csak a halál bonthat fel. Egyik fő célja gyermekek nemzése és felnevelése. A természetes világban a házasság jelkép is, amely megjeleníti Jézus Krisztus és az Egyház szellemi-lelki közösségét. A házasságba szellemi, lelki és testi tisztasággal lehet belépni. 

A válás Istennek nem tetsző engedetlenség. Isten Igéje - erős korlátozásokkal, bizonyos esetekben - megengedi a válást. A paráznaság és a házasságtörés oka lehet a válásnak, olyan esetben, amikor a vétkező fél nem kívánja helyreállítani személyes közösségét az Úr Jézus Krisztussal.

A házasság keretein belüli, a férj és felesége közötti házasélet Isten ajándéka. A házasság, a család intézményét különösképpen a paráznaság, az abortusz, a pornográfia, a homoszexualitás, a vérfertőzés, az alkoholizmus, a kábítószer-fogyasztás és a hasonló bűnök rombolják. Ahogyan a bűn válaszfalat von Isten és az ember közé, ugyanúgy a férjet és a feleséget is elválasztja egymástól.

A férj a feleség és az egész család feje és vezetője. Köteles feleségét úgy szeretni, mint saját testét. Elsősorban ő felelős a családja biztonságáért, szellemi és anyagi ellátásáért. A feleség a férj segítőtársa, aki alárendeli magát a férj vezetésének. Feladata, hogy gyermekeket szüljön, gondoskodjon házanépéről és szeresse férjét.

A SZÜLŐK FELELŐSSÉGE GYERMEKEIK IRÁNT:

- szeretet adása,

- jó példa mutatása,

- tanítani gyermekeiket Isten Igéjére és annak való engedelmességre,

- a gyermekeket arra nevelni, hogy istenfélő emberekké fejlődjenek,

- ellátni a gyermekek szellemi, lelki és fizikai szükségeit.

 

A GYERMEKEK FELELŐSSÉGE SZÜLEIK IRÁNT:

- a szülőket tisztelni és nekik engedelmeskedni,

- tisztelni Istenüket és engedelmeskedni Neki,

- segítőkésznek lenni a szülők bármilyen szükségében.

A szülők hite megszenteli a gyermeket. A gyermekek akkor válnak éretté az újjászületésre és a kereszténységre, amikor személyes szabadságból önálló döntésre képesek.

kapcsolódó írások
Németh S. Judit, Németh Sándor: Megmenthető-e a civilizáció alappillére, a házasság? (Új Exodus)A gyermekek bűnhődnek (Új Exodus)Németh S. Judit: Még egyszer a társválasztásrólRuff Tibor: Hűség: a szerelem jövője (Hetek)2008.11.16. Vidám Vasárnap – A szövetség a házasság alapja2008.10.26. Vidám Vasárnap – A házasság bibliai törvényeA házasság előtti nemi kapcsolat paráznaság Isten előtt? Mi a helyes cselekedet a párválasztásban?Az internetes társkeresést kivéve a fiataloknak nincs sok lehetőségük párt találni. A húszas harmincas éveikben járó fiatalok miÉlhet-e hívő és hitetlen házasságban egymással?Férjemmel rettenetesen feldúltuk egymás életét és arra az elhatározásra jutottunk, hogy elválunk. Ön szerint mi a rosszabb, ha aEgyetértek azzal, hogy a házasságtörés bűn, szerintem azonban sokszor maguk a hölgyek lökik bele a férfiakat ebbe az állapotba.Kedves lelkész úr! Sajnos többször hűtlen voltam férjemhez a házasságunk elején. Azóta megbántam, de félek attól, hogy ez valamiA férjem régebben és a házasságunk alatt is többször nézett pornófilmet, és közben élvezkedett. Nagyon vágyik mind az anális, mind az orális szexre. Ez természetes vágy nála, vagy démonikus?