Zsidó sírkertet újítottak fel


a sárbogárdi Hit Gyülekezete tagjai

#zsidotemeto
#felujitas
Széber Noémi | 2017. 06. 06.
A munkálatok egy éve kezdődtek és azóta egyre többen csatlakoztak a kezdeményezéshez.

A munkálatok egy éve kezdődtek és azóta egyre többen csatlakoztak a kezdeményezéshez.

Az ötlet a 2016-os júniusi holokauszt megemlékezésen született, amikor a helyi gyülekezet egyik tagja találkozott a dunaföldvári zsidó temető gondnokával és a sárbogárdi zsidó emlékek ápolójával. A találkozóra a sárbogárdi zsidó temetőben került sor, ahol a holokauszt emlékmű is található. A kidőlt, kettétört sírköveket és az elburjánzó tüskés bozótost látva elhatározták, hogy néhány sírt helyreállítanak, így hármasban. Erre a munkára tavaly augusztusban került sor. Ekkor 11 sírhelyet újítottak fel.

A legközelebbi alkalmon, 2016 szeptemberében a dunaújvárosi illetve a sárbogárdi gyülekezet tagjai közül további 12 személy ajánlotta fel a segítségét. Ekkor 77 kidőlt vagy eltört sírkövet sikerült restaurálni Kósa Károly, a sárbogárdi gyülekezet pásztorának vezetésével.

A következő nagyobb megmozdulásra az idei húsvétot megelőző pénteken április 14-én került sor, amin az említett két gyülekezet mintegy 30 tagja vett részt. Ekkor már a láncfűrészeké volt a főszerep, illetve azoké az embereké, akik a kivágott fákat, tüskés bokrokat kicipelték a kerítésen kívülre. Az ághordó csapat legifjabb tagja egy hároméves dunaújvárosi kisfiú volt. Május 20-án pedig egy helyi építőipari vállalkozónak, Nagy Lászlónak köszönhetően markológép segítségével eltávolították a nagyobb törmelékeket is.

Ezen az alkalmon Keresztes Zoltán a fehérvári / sárbogárdi gyülekezet pásztora is részt vett, és megbeszélést folytatott a sárbogárdi zsidó emlékek ápolásáért felelős Stern Pállal a helyi zsinagóga illetve a volt jesiva felhasználási lehetőségeiről. A tervek szerint még az idei holokauszt megemlékezés előtt kerítéscserére, valamint a Mazsihisz által támogatott székvásárlásra is sor kerül majd.

Széber Noémi | 2017. 06. 06.