A Z generáció legfőbb


problémái

#zene
#zgeneracio
Stefanidesz Katalin | 2019. 11. 20.
Kinek a véleményére adnak a mai fiatalok, a Z-generáció tagjai?
Fekete Rita a Hit Rádió műsorában Szobota Orsolyával, ifjúsági lelkésszel, Nagy Szantinával, a Hetek újságírójával, valamint Molnár Kristóffal, a Lemezlovász műsorvezetőjével beszélgetett a Z-generációt érintő kérdésekről.

Szantina, téged mi inspirált a Hetek közéleti hetilapban megjelent cikked megírásában?

Nagy Szantina: Ez egy nagyon fontos téma, és örülök, hogy szellemi aspektusban is megvizsgálhatjuk. A fiatalok nem mindig vannak tisztában azzal, mit hallgatnak, mivel nem magyarul hallgatják a zeneszámokat. Beszéltem egy fiatallal, aki elmondta, hogy nagyon szereti Billie Eilish-t, de nem tudta, milyen témája van a dalainak. Ezek a termékek hatással vannak az életvitelükre, gondolkodásmódjukra, jövőképükre, ezért nagyon fontos ezzel foglalkozni.

Mivel amerikai szerzőkről van szó, a magyar fiataloknak kevés információjuk van arról, milyen politikai, vagy ideológiai megnyilvánulásaik vannak ezeknek a celebeknek.

N. Sz.: Tíz évvel ezelőtt még nem volt ennyire jellemző, hogy politikai kérdésekben állást foglaltak a celebek. Billie Eilish-t a közösségi média termelte ki magának. Tisztában van azzal, hogy a kamasz lendületével azt mondhat ki, amit akar. Nagyon veszélyes a fiatalok számára, ha nem tudják, milyen értékeket képvisel, milyen nézeteket közöl az, akit hallgatnak. Újságíróként azt gondolom, hogy Billie Eilish esetében is valaki biztosan megkreálta az arculatot, de elég durván kellett ő is hozzá. Korábban a közösségi médiában már valamitől ismert lett. Látni lehet, hogy a közmédiában megjelenő témák, mint a klímaváltozás vagy az abortusz kérdése is nagyon foglalkoztatja.

Orsi, mi volt az első gondolatod Szantina cikkét olvasva erről a témáról?

Szobota Orsolya: Azt gondolom, hogy nem létezik, hogy valaki egymaga az imázsát így megcsinálja. Gréta Thunberg jutott eszembe, aki egy 16 éves ökoharcos, átvitorlázta az Atlanti-óceánt egy vitorlással. Azt látom, hogy egy 16 éves lány gyakran még egy osztálykirándulást sem tud megszervezni. Nem létezik, hogy ezt Gréta Thunberg egyedül szervezett meg valamit, ami ilyen hatalmas médiafigyelmet keltett.

Úgy tudom, még petíciót is indítottak Gréta Thunberg megmentése érdekében, mert úgy látják, hogy a politikusok nagy eszköze lett.

N. Sz.: Több cikk is szólt arról, hogy több szál is köti svéd ex-miniszterekhez, és ő egy előretolt helyőrség, egy ártatlan fiatal lány, akire figyel az egész világ, de valójában komoly politikai és szellemi erők állnak mögötte.

Visszatérve a zenei vizekre, Taylor Swift az egyik legtöbbet kereső sztár. Beszéljünk az ő dalairól is! Hogyan lett ő ennyire sikeres?

Molnár Kristóf: Taylor Swift nem igazán a Z-generáció tagja, ő inkább az Y-generációt képviseli, mint Justin Bieber, Selena Gomez is. Taylor kiemeli, mennyire együttérez az emberekkel, fontos neki, hogy Amerikában mindenki szabadságban tudjon élni, ezalatt az abortuszra és a meleg-propagandára gondol. A Z-generáció előadója, Billie Eilish, 16 évesen lett igazán ismert, ami önmagában is félelmetes!

Mit tudunk elmondani ezekről az előadókról, akik nem igazán a Z-generációhoz tartoznak, mint Taylor Swift? Melyik korosztály hallgatja őket és figyel rájuk?

M. K.: Taylor még nem esett ki teljesen abból a korosztályból. Mindig megújítja magát. A megnyilvánulásai azért vannak, hogy fenntartsa a figyelmet, és középpontban tudjon maradni. Szellemi szempontból erősen mögötte van az a korszellem, ami ezeket a zenészeket viszi előre és jellemzi a munkájukat. De nem gondolnám, hogy Taylor Swift korosztályában levő előadók mind nagyon rossz irányba tartanának. Néztem egy videót, amelyben hat olyan világhírű előadóról beszélnek, aki keresztény, vagy legalábbis magáról azt állítja. Ilyen Justin Bieber és Selena Gomez, akiknek az életvitele nem mindig mutatja, hogy valóban keresztények lennének, de legalább törekednek. Tehát nem csak Taylor-féle szélsőség van, van egy másik irány is, és nekik nagyon nehéz helyzetük van. Justint sokan szidják, hogy kereszténynek mondja magát, miközben nem ezt mutatja az élete. Nagy kegyelem kell hozzá, hogy aki belekerült abba a forgatagba, ki tudjon jönni belőle!

Visszakanyarodva a jelenségre: egy fiatal mennyire engedje át magát annak, hogy ezekre az előadókra idolként, példaként tekintsen?

Sz. O.: Mindenképp meg kell nézni az életüket! Még a hit hőseiről is azt mondja a Biblia, hogy nézzük meg, hogyan fejezték be a földi életüket. Sajnos a nagyon fiatal celebek, énekesek között is találunk olyanokat, akik szomorú körülmények között fejezték be. De vannak örök túlélők, mint Taylor Swift és Madonna, akik mindig képesek megújulni, és azt a korszellemet beszívni és feltölteni magukat. Ez az okozója a sikerüknek is. Billie Eilisht is a korszellem támogatja, így ha ráfeküdne egy gumimatracra, akkor is menne előre, mert viszi az a szellem, ami benne van. Egyébként nála is pszichológiai zavarok voltak kiskorában. Egy sérült személyiség, amibe belemegy egy ilyen szellem, és fölemeli nagyon magasra. Nem tudom, ő mit él át, de nem hiszem, hogy nem szenved ettől. Visszatérve Justin Bieberre, tényleg kettéválik a sztárok mezőnye. Vannak, akik kegyelem folytán hitre jutnak. Justinban tudom becsülni, hogy ki meri mondani Jézus nevét, azok után is, milyen nagy népszerűségre tett szert.

M. K.: Egy ismerősöm mondta, hogy a magyar youtuberek között sokan vannak olyanok, akiknél valami családi probléma van a háttérben, ami miatt szeretetre vágynak, és azért menekülnek a videózásba, mert úgy érzik, hogy akik követik, azok  foglalkoznak velük, szeretik őket. Egy online híroldal cikke szerint mindannyian már valamilyen ismertségre tettek szert az interneten, mielőtt elkezdtek volna zenélni.

Félelmetes, hogy az internet miatt szinte bármi hirtelen szárnyra kaphat!

M. K.: Kiszámíthatatlan, mi fogja megmozdítani a fiatalokat, a Z-generációsokat.

Sz. O.: Sok kisteknős indul el a tenger felé, de csak 2-3 éri el a vizet. Nem lehet tudni, miért épp az a 2-3. Nem biztos, hogy minden mögött valami szellemet kell keresni, de ha valami ilyen mérvű tömeget befolyásol, azért erre mindenképp gyanakodnék.

Kristóf, te hogy látod? Amit a Z-generáció felkap, az híres lesz? Vagy maguk között dobják fel ezeket az előadókat, akik az ő világukban népszerűek?

M. K.: A fiatalok között már 2-3 év is sokat számít, folyamatosan változik a gondolkozásmódjuk, ezért csak hosszútávon – 30 éves kor körül - derül ki, ki marad sztár, és ki nem. Például az Xxxtentacion nevű énekes és a Lil Peep már nem is él, mert huszonévesen bandaháborúba keveredtek, és lelőtték őket. Nem könnyű kiszállni!

Sz. O.: Például Elvis Presley is, amikor elege lett, és szeretett volna kiszállni, akkor kapott egy üzenetet a memphis-i maffiától, hogy „nem szállhatsz ki, nem engedünk, mert te hozod nekünk a nagy pénzeket!” Nem biztos, hogy a mostani előadóknál is így van, de mindenesetre van mögöttük egy hátország. Nekem erről az a bibliai történet jut eszembe, amikor Pál apostol megérkezett Filippibe, jött egy jövendőmondó lányka, aki arról énekelt, hogy Pál az Isten szolgája, és az Isten útját hirdeti. De Pál meglátta, hogy milyen szellemiség van a lányban, és amikor kiűzte belőle, óriási balhé lett. Akkor derült ki, hogy az akkori filippibeli maffia állt mögötte, akiknek a jövendőmondásával sok pénzt keresett. Csak addig el volt rejtve. Úgy gondolom, ez most is így van.

M. K.: Eszembe jutott egy mese a Nikkelodeonról, ahol egy Thunberg nevű családban volt egy kislány, aki beszélt az állatok nyelvén, és az ő segítségével mentették meg az állatokat.

Sz. O.: Ezután jött ez a lány, akinek hasonló a neve, és megcsinálja ezt. Egy kis összeesküvés elmélet…?

M. K.: Simán lehet ez tudatos is. A mesék által az Y-generációnak nyomták ezeket a kontenteket, és elfogadtatták velünk, hogy majd lesz egy ilyen. Az akkori mesékből a karakterek most kezdenek megelevenedni. Visszatérve, ki fog majd derülni pár év múlva, ki fogja-e termelni magának a jövőben is ezt. Mi lesz például Justin Bieberrel, aki most próbál talpra állni, és életben maradni?

Honnan tudjuk megkülönböztetni azt, amikor valaki próbál kikecmeregni és hitre jutott, de még vissza-vissza esik, vagy ez egy olyan köntös, amit a keresztényeknek próbálnak eladni?

Sz. O.: A megtérés gyümölcseiről fogjuk ezt látni, mert ha tényleg van egy fordulat azoknak a sztároknak az életében, akkor meg fogja találni az utat, hogy kijöjjenek belőle, és valószínűleg fel kell adniuk a nagy népszerűséget is. Mit használ nekik, ha az egész világot megnyerik, de a saját lelkükben és életükben kárt vallanak? Ha elismeri, hogy az a nagy népszerűség sem érdemes arra, hogy ő kárt szenvedjen, és kiszáll, akkor látszik a valódi változás.

Beszéltetek arról, hogy voltak olyan előadók, akiket tönkretett a show-biznisz. Akkor ezeknek a zenéknek milyen hatása van a fiatalokra, akik ezeken a zenéken élnek?

Sz. O.: Azt tudom elmondani, hogy azoknál is előfordul vagdosás, depresszió, akiknek nincs rá okuk, egyébként jó családi körülmények között élnek, egy szerető családban, de hallgatják ezeket a sztárokat. Látszik, hogy negatív hatással van rájuk.

M. K.: A világ fájdalmát magukra veszik, és úgy érzik, hogy nekik kell azt elhordozniuk.

Sz. O.: Én magam is keresztül mentem ezen, de sikerült kijönnöm belőle. Ez a jelenség mindig előjön, de itt azért van benne egy sokkal démonizáltabb plusz.

A normális hormonváltozások is megviselik a tinédzsereket érzelmileg is, de ha még ilyen zenéket is hallgatnak, ezzel érzelmi hullámvasút alatt tartják magukat.

Sz. O.: Igen, és ez most trendi. Ha mások is hallgatják, akkor neki is hallgatnia kell; ez egy dominó effektus. Ha nincs elég világfájdalom az arcomon, akkor nem is vagyok olyan menő.

Ez az irányzat, amit képvisel a grunge, az őáltala alakult ki? Mit lehet erről tudni?

M. K.: Nem találnak ki új irányzatokat, csak összegyúrnak többet. A grunge nem különbözik túlságosan az EMOtól. Különbség, hogy nem fésülik a hajukat a szemükbe, csak mindig más színűre festik, és a körmüket is kifestik.

Sz. O.: Azok a nagy ormótlan ruhadarabok is jellemzőek, amiben nem látszik, hogy fiú vagy lány van benne, ez az irányzat a gendersemleges irányba mutat. Nem lepődnék meg, ha ez a kedves lány, akit úgy imádnak, egyszer bejelentené, hogy ő valójában egy fiú, vagy egy unikornis. Ő egy beteg lélek, és ezt árasztja a követőire, a rajongóira.

M. K.: Szantina cikkében szó van arról is, hogy megbotránkoznak azon, hogy néz ki a Z-generáció, hogy színes a hajuk, tele vannak tetoválva. Bánkúti Dániel, aki a Youtube csatornáján ki szokta elemezni egy-egy zenész életét, beszél arról, hogy ezek a fiatalok csak azt csinálják, amit az előző generáció: lázadnak. Most nem hippik vannak, nem rockerek, azok a szüleik voltak, hanem kell valami más, ami a szüleiket megbotránkoztatja. A népszerűség árnyoldala viszont, hogy szétsavazzák, hazugságokat terjesztenek róla, kemény dolgokat mondanak ki rá. Ha valaki nincs tisztában ennek a szellemi vonatkozásával, annak nagyon meg tudja nyomorítani az életét.

Sz. O.: A nyilvánosságnak is nagy hatása van. Nem hiszem, hogy egy ilyen fiatal lélek, akinek még nem alakult ki a személyisége, épeszű marad, ha hatalmas népszerűségre tesz szert.

M. K.: A régebbi zenészeknél általában a szülők is zenészek voltak, és jól fel lettek készítve arra az életre. Billie Eilish anyja is zenész volt, apja pedig színész, de el kellene gondolkozni azon, hogy szabad-e egy 16 éves gyereket bedobni a show-bizniszbe, vagy várni 20 éves koráig, amikor már érettebb a személyisége, és jobban el tudja viselni a mocskolódást, ami érheti. Ha 17 évesen mégis elbírja, akkor nem hiszem, hogy nincs mögötte szellemi erő, ami egyben tartja.

Egy utolsó kérdés: mit javasoltok a keresztény fiataloknak, hogyan viszonyuljanak azokhoz, akik hirtelen felemelkedtek a semmiből? Menjenek a trend után? Van-e veszélye annak, ha olyan előadót hallgatunk, aki melegjogokkal, abortusszal kapcsolatban liberális nézeteket vall?

Sz. O.: Igen! Abszolút van. Magukban kell eldönteniük mi a fontosabb, hogy jó állapotban maradjanak, vagy menjenek a tömeg után. Vagy a népszerűséget választom, és rossz állapotba kerülök, vagy meghúzom a vonalat. Ez az élet több területére is igaz. Amikor a Z-generációsok szülei megtértek, nem volt rózsás a helyzet. Nem lelkesedtek azért, ha valaki keresztény. Most sem, de akkor érezte a bőrén mindenki a gimiben, a rokonságban, hogy ő keresztény, és ott kellett elhatározni, hogy nem foglalkozok azzal, ki mit gondol. Meggyőződésem, hogy az a generáció úgy tudott megerősödni, hogy mindenkivel szembe ment, az árral felfelé, mint egy pisztráng, közben kiállt az elvei, a hite mellett. Így tud egy személyiség megerősödni. Nem úgy, hogy az árral halad, megy ilyen a figurák után. Meg kell tudni különböztetni a jót a rossztól, a veszélyest a veszélytelentől! Vannak mérges gombák, vannak finomak, és vannak, amik nem finomak, de nem mérgezők, mégsem eszi meg az ember. Valahogy így kellene a zenéket is szelektálni!

 

Stefanidesz Katalin | 2019. 11. 20.