Világörökség lett


az Aleppo Kódex

#aleppokodex
#heber
Gyurkó Csenge | 2016. 02. 10.
A több mint 1000 éve Tibériásban készült Aleppo Kódexet a héber Biblia létező legjobb másolataként jegyzik.

A több mint 1000 éve Tibériásban készült Aleppo Kódexet a héber Biblia létező legjobb másolataként jegyzik. A kézirat évszázadokat átélt, kétszer elveszett, ma pedig az emberiség kincsei között tartják számon. Jelenleg a jeruzsálemi Izrael Múzeum állandó kiállításának darabja.

Az időszámításunk szerint 930-ban Tibériásban írt kódex minden idők egyik legfontosabb Biblia másolata, mégis már kétszer az a veszély fenyegette, hogy nyoma vész. A könyvet keresztes lovagok mentették meg egy régi jeruzsálemi zsinagógából, majd Egyiptomba vitték, ahol a XII. században a kairói zsidó közösség hatalmas összegért megvásárolta. Két évszázaddal később a könyv Aleppoba, Szíriába került. Még Izrael államának megalapítása előtt a kódex eltűnt, azt követően, hogy az aleppói zsidó közösséget megtámadta a felháborodott szíriai tömeg. Végül 1957-ben egy titkos művelet eredményeként Izraelbe került.

Ma a kéziratot, amit az első könyvformába kötött héber Bibliaként ismernek, az UNESCO az egyetemes értékek egy nagyon különleges darabjának tartja.

A Ben-Zvi Intézet igazgatója, Yaakov Yaniv azt mondta:

“Az Aleppo Kódex Biblia a megpróbáltatásain, az erején és a túlélésén keresztül megmutatta a zsidó nép történetét a diszpóra időszakától kezdve a megsemmisítésén át egészen napjainkig.” 

 

Gyurkó Csenge | 2016. 02. 10.