Véradás a szombathelyi


Hit Gyülekezetében

#szombathely
#veradas
Cseszkó Tamás | 2016. 11. 07.
Véradást szervezett a Szombathelyi Területi Vérellátó Intézet szombathelyi Hit Gyülekezete csarnokában, a Cornelius Házban.

Szigorú szűrővizsgálaton kellett átesniük azoknak, akik élni szerettek volna a lehetőséggel. A Vérellátó munkatársai komoly beszélgetést követően fejenként 0,5 liter vért vettek le a felajánlóktól.

A Vérellátó tájékoztatása szerint a levett vér három részre oszlik, ezeknek különböző a szavatossági ideje (a plazmát lefagyasztva akár 2 évig tárolhatják), és három különböző embernek segíthetnek vele.  „A 0 RH negatív vértípust lehet első körben bárkinek adni, de erre csak akkor van szükség, ha például több sérültet kell egyszerre ellátni és emiatt gyorsan kell lépni. Mivel hamar kideríthető a vércsoport, a további beavatkozás során már a beteg vércsoportjával azonos vért adunk” – fogalmazott a szolgálat munkatársa.

 – 20 évvel ezelőtt nekem is szükségem volt más vérére, amivel megmentették az életem. Azóta aktívan adok vért, hiszen ez a minimum, amit megtehetek – árulta el nekünk Sipos Zsuzsanna, a Hit Gyülekezete egyik tagja. – 10 évet azonban ki kellett hagynom a gyerekek miatt, de amióta újra lehetőségem van rá, élek vele. Szerencsére nem csak én, hanem családom is. Keresztényként pedig kötelességünknek érezzük, hogy életeket mentsünk – tette hozzá.

Cseszkó Tamás | 2016. 11. 07.