USA: sok pásztor


nem hisz az elragadtatásban

#vilagvege
Horváth Ivett | 2016. 05. 01.
A LifeWay felmérése alapján úgy tűnik, az amerikai protestáns lelkészek közül sokan nem hiszik, hogy a bibliai próféciák be fognak teljesedni.

A friss felmérés szerint az amerikai protestáns lelkészek közül sokan nem hiszik, hogy az utolsó időkre vonatkozó bibliai próféciák szó szerint be fognak teljesedni a jövőben. Az összesen 1000 szellemi vezető bevonásával készített tanulmányban az elragadtatás, az Antikrisztus és az ezeréves királyság teológiájáról kérdezték a pásztorokat.

A közzétett eredmények szerint a megkérdezettek 36 százaléka vallotta meg hitét azzal kapcsolatban, hogy a Biblia próféciái be fognak teljesedni és Krisztus második eljövetelét megelőzően az egyház tagjai eltűnnek majd a Földről. Velük egyező arányban (36%) voltak azok, akik szerint az elragadtatásról szóló Igeverseket egyáltalán nem szabad szó szerint venni. Kisebbségben (18%) maradtak azok, akik szerint a keresztény hívők csak az apokalipszis eseménysorozata után fognak elragadtatni.

Az Antikrisztus személyéről a megkérdezett pásztorok 14 százaléka gondolta úgy, hogy az ördög megszemélyesítője és 49 százalék mondta azt, hogy olyan személy, aki a jövőben fog felbukkanni. Az egyházi vezetők 12 százaléka azt állította, hogy az Antikrisztus nem is valós személy.

A pásztorok közel fele egyetértett azzal a tanítással, mely szerint a Messiás a Bibliában leírt ezeréves királyság eljövetele előtt fog visszatérni. A megkérdezettek közül pedig minden tizedik (11%) mondta azt, hogy Isten országa már Jézus visszajövetele előtt megkezdődik a Földön, míg 31 százalékuk egyáltalán nem hisz az ezeréves birodalomban, hanem úgy véli: Jézus kizárólag a keresztények szívében és elméjében uralkodik.

Scott McConnell, a LifeWay Research nevű szervezet alelnöke szerint ugyan az amerikai keresztény gyülekezetekbe járók közül sokan szeretnének többet hallani a korszak végéről, a téma azonban sokszor gondot okoz a pásztoroknak. „A legtöbb ember szeretné, ha a pásztoruk többet prédikálna a Jelenések könyvéről és a világ végéről, de ez egy nehéz feladat számukra. A pásztorok és tudósok gyakran hivatkoznak azokra az ellentmondásokra, melyek az utolsó idők lefolyásának értelmezése körül állnak fent” – fogalmazott a kutató.

Horváth Ivett | 2016. 05. 01.