Ukrán fiatalok a halasi


gyülekezetben

#ukrajna
#Kiskunhalas
Kollár Leila | 2016. 12. 13.
A vasárnapi kiskunhalasi összejövetelen öt ukrán fiatal vendégeskedett.

"A reménységben örvendezők; a háborúságban tűrők; a könyörgésben állhatatosak, a szentek szükségeire adakozók legyetek, a vendégszeretetet gyakoroljátok" - ezzel az igével vezette be Flaisz Endre, a kiskunhalasi Hit Gyülekezete pásztora a december 4-ei vasárnapi istentiszteletet. Az összejövetelen ugyanis öt ukrán fiatal vendégeskedett a kiskunhalasiak körében.

Bogdán, Szergej, Karina, Veronika és Lili - öt lelkes fiatal, akik hazájukat, családjaikat hátrahagyva költöztek Magyarországra, hogy a Szent Pál Akadémián tanulhassanak. Az Ukrajnából érkezett csapat nem kisebb célt tűzött ki maga elé, hogy az itt kapott látások alapján szolgáljanak a fiatal generáció felé. Karina elmondta, hazájukban nem könnyű a helyzet, az emberek össze vannak zavarodva, nem értik, hogyan kerülhettek ebbe a politikai helyzetbe. Egyébként Ukrajnában a forradalom óta nem sok minden változott, a korrupció továbbra is hatalmas, a pénz romlik, az infrastruktúra egyre rosszabb állapotban van, még keresztény körökben is sokan kilátástalannak érzik a jövőjüket. Sajnos bármelyik nap történhetnek robbantások, és nem könnyű biztonságos helyet találni – ezt erősítette meg Veronika is, aki túlélt egy hotelben végrehajtott pokolgépes robbantást. A fiatal lány életét egy jól időzített telefonhívás mentette meg, ami biztonságos helyen tartotta őt, míg az épület többi részét szétrombolta a detonáció. 

Az ukrán hadi helyzetről és a hadseregről a katonaviselt Szergejnek sincs túl jó véleménye. Mikor 2014-ben kitört a háború, őt is behívták a seregbe, ám az akkori főnöke segítsége által nem kellett bevonulnia, így idén Magyarországra költözhetett, hogy elkezdhesse tanulmányait. Bogdán még csak 19 éves, de már most nagyon lelkes Isten munkája iránt, s az egész csapaton látszik, hogy készek arra, hogy Isten nagy munkát végezzen el rajtuk keresztül Ukrajnában.

A háborús helyzet nehézségei mellett kereszténynek lenni sem könnyű Ukrajnában. Lili, a vinnicjai gyülekezet pásztorának lánya elmesélte, a városvezetés éveken át szinte mindent elkövetett annak érdekében, hogy meghiúsítsa a gyülekezet építkezési terveit. A Legfelsőbb Bíróságig jutó pereskedések során rendszeres üldöztetéseket szenvedett a közösség. Nemrégiben azonban fordulat következett be, ugyanis a városvezetés megadta a birtokbavételi engedélyt, így egy rehabilitációs központból, óvodából és több intézményből álló centrumot tudtak létrehozni. Ezen a helyszínen található a több mint 600 fő befogadására alkalmas épület is, ahol istentiszteleteiket tartják. A Fred pásztor által vezetett gyülekezet nemrégiben ünnepelte 25. jubileumát. 

A kiskunhalasi gyülekezet tagjai tartós élelmiszerekkel, és házi készítésű finomságokkal segítették meg az ukrán delegációt.
 

Kollár Leila | 2016. 12. 13.