Teremtés vagy evolúció?

#gyula
#teremtes
Patai Dániel | 2016. 03. 29.
Köveskúti Ferenc, a gyulai Hit Gyülekezete pásztora tart előadást a témában április 1-jén 18 órakor Gyulán a Művelődési Ház Erkel termében.

 

 

A három alkalmas előadássorozat keretében a teremtés kontra evolúció vita kérdéseire keresik a választ a gyulai Művelődési Ház Erkel termében. Az első előadást Köveskúti Ferenc, a gyulai Hit Gyülekezete pásztora fogja tartani április 1-jén 18 órakor.

Közel kétszáz éve, hogy a felvilágosodással vita kezdődött a kereszténység és a tudomány között a világ eredetéről. A tudomány igyekezett mindent materiálisan megfogni, és elvetette az összes olyan nézetet, amelyek Isten gondviselésére vagy akár létezésére helyezték alapjukat. A tudósok egyre erősebben kutatták az ember eredetét, és azt, hogy a Földön lévő elemek hogyan váltak élő szervezetté. Charles Darwin 1859-ben adta ki „A fajok eredete” című munkáját, amely azóta is alapműnek számít a tudósok körében.

De mit mond a Biblia a világ eredetéről? Vajon a Szentírás megfelelő megoldásokat tud nyújtani a jelenkor tudományos kihívásaira? A Bibliában szereplő teremtéstörténet elégséges tud lenni a huszonegyedik századi elmék számára? Az Istenben való hit választ tud-e jelenteni minden tudományos kérdésre?

Bár a tudomány szemmel láthatólag mindent megtesz azért, hogy Istenről elfelejtkezzenek az emberek, egy ponton túl mégsem képes látni. Ide viszont épp a Biblia ad bepilantást. Igaz ez az olyan kardinális kérdésekre, mint például hogy mi történik az emberrel halála után. A Bibliában olvashatunk a Mennyről és a Pokolról, ill. arról, hogy az embernek joga van dönteni, hogy a kettő közül melyik utat választja. Immanuel Kant, a 18. század nagy gondolkodója is elismerte, hogy „gondolkodás útján nem lehet bizonyítani Isten létezését”.

Minden kedves érdeklődőt sok szeretettel várunk április elsején!

Patai Dániel | 2016. 03. 29.