Szenzációs lelet


Dávid és Salamon király idejéből

#izrael
Munkatársainktól | 2016. 02. 24.
Nagy jelentőségű régészeti leleteket találtak a Tel-Avivi Egyetem régészei Dávid és Salamon király idejéből.

Izrael leghíresebb királyainak, Dávidnak és Salamonnak az idejére datálta és példátlannak nevezte a Tel-Avivi Egyetem régészcsapata a legutóbbi, Arava-völgyében végzett ásatások során talált textilmaradványokat. A feltárásokat Timna ősi rézbányáiban kezdték, azon a területen, amely felől a kutatók azt tartják, hogy Salamon király bányáinak adott otthont.

„Ezelőtt soha nem kerültek elő szövetmaradványok olyan ásatási területeken, mint Jeruzsálem, Megiddó vagy Hácor, ezért ez a felfedezés egyedülálló bepillantást nyújt az élet egy olyan aspektusába, melyről eddig még nem volt kézzelfogható bizonyítékunk. A szövetdarabok táskákból, ruházatból, sátrakból, kötelekből, illetve madzagokból származnak” ­ nyilatkozta a feltárások vezetője, a Tel-Avivi Egyetem tanára, Dr. Erez Ben­Yosef.

Az Izraeli Régészeti Hatóság kutatója, Dr. Orit Shamir elmondása szerint a maradványok csupán 5x5 cm átmérőjűek, díszítésben, színben és fonási stílusban különböznek. A bányák száraz, rendkívül ép állapotban őrizték meg a 3000 éves organikus anyagokat, magokat, bőrt, szövetet és egyéb ritkaságszámba menő leleteket, amik egyedi bepillantást nyújtanak a kor kultúrájába és szokásaiba, így például a korai edomiták, Ézsau leszármazottainak komplex társadalmába is, A félnomád népről nemcsak azt feltételezik, hogy a kor fontos geopolitikai tényezője volt, hanem azt is, hogy részt vett a timnai bányák irányításában. A luxusminőségű szövet a magasan képzett, nagy tekintélyű, rézkemencéket kezelő mesterembereket öltöztethette.

A Tel-Avivi Egyetem mesterszakos hallgatója, Vanessa Workman szerint a timnai lelet megerősíti a bibliai szövegeket, egyúttal életre keltve azokat. Ezt megerősíteni látszik az is, hogy a helyszínen feltárt magok ezrei a Biblia hét terményéből valók. „A modern tudomány előrehaladtával olyan kutatási lehetőségek nyíltak meg előttünk, amik évtizedekkel ezelőtt elérhetetlenek voltak. Reprodukálni tudunk Dávid király­-korabeli bort, valamint megérthetjük a földművelési és nemesítési folyamatokat a magok DNS­-éből kiindulva”-­ összegezte kutatási módszereit Ben­Yosef.

 

Munkatársainktól | 2016. 02. 24.