A Sátorok Ünnepe,


ahol jelen volt az ünnep célja

#Prédikáció
#osszefoglalo
Wischin Tibor | 2017. 10. 18.
2017. október 14-ei istentiszteleten elhangzott prédikáció összefoglalója.

Miként fordulhat az elő, hogy egyes istentiszteleteken az emberek nem találkoznak az élő Istennel? – tette fel a kérdést Németh Sándor. A Hit Gyülekezete vezetőlelkésze arról beszélt: Jézus Krisztus földi szolgálata idején is volt, hogy Ő, Isten Fia, az ünnep igazi célja is részt vett a sátorok ünnepén – a tömeg mégsem ismerte fel, hogy Ő a felkent Messiás.

A lelkész három fő okot sorolt fel a jelenség hátterében. Az első, ha az emberek hitetlenül igyekeznek az istentiszteletre, nem a szent találkozás várakozásával. Egyfajta vallásos elkötelezettségből. „Lehetetlen dolog hit nélkül Istennek tetszeni” – idézett a Zsidókhoz írt levélből, hozzátéve, hogy amennyiben többen gyűlünk össze Jézus nevében, Ő megígérte, hogy közöttünk lesz (Máté 18:20).

„Régen sokat gondolkoztam azon, milyen jó lett volna Jézus kortársaként élni, de később rádöbbentem: Jézus a Vagyok, Ő most is él”- fogalmazott Németh Sándor, kiemelve, hogy Jézus most is a kortársunk, nem hagy el minket. „Ő olyan személy, akinek a probléma megoldó képessége még sosem mondott csődöt” – tette hozzá.

Tehát ha az Istennel való találkozásban való hittel jövünk az istentiszteletre, le fog szállni Isten dicsősége, Isten Szelleme. Ha pedig bekerülünk Isten jelenlétébe, meg tudunk változni. Jobb emberré tudunk válni.

A második ok, ami elválaszt Isten jelenlététől, ha előítéletekkel érkezünk. Fontos, hogy a hatalom – főleg, ha az Istennel ellenséges – ne nyomja rá előítéleteit a keresztények gondolkodására.

A harmadik ok pedig a harag, a gyűlölködés, ami elválaszt Isten jelenlététől. Mivel Jézus szombaton gyógyított, ezért sokan meggyűlölték. Ha valakit meggyűlölünk, abban már nem tudunk jót látni. Jakab apostol azt mondja: „Ember haragja Isten igazságát nem munkálja.” Az ember lelke csak addig marad az üdvösség állapotában, amíg közössége van Isten Igéjével. A harag viszont elválasztja a lelkünket Isten Igéjétől. Tehát a harag állapotában nem lehet Isten jelenlétébe kerülni.

„Ha ezeket a szempontokat figyelembe vesszük, istentiszteletünk el fogja érni a célját, a találkozást Jézus Krisztussal.” – mondta Németh Sándor

Wischin Tibor | 2017. 10. 18.