Reformáció Mosonmagyaróváron

#Reformáció
#eloadas
Balassa Bernadett | 2017. 12. 06.
A reformáció társadalmi hatásairól, legizgalmasabb történelmi momentumairól beszélt Mosonmagyaróváron dr. Kulcsár Árpád történész.

A reformáció társadalmi hatásairól, legizgalmasabb történelmi momentumairól beszélt Mosonmagyaróváron dr. Kulcsár Árpád történész. A cseppet sem nosztalgikus rendezvény a reformáció évszázada és napjaink közötti párhuzamokra is rámutatott, az est aktualitását erősítve.

A mosonmagyaróvári művelődési ház terme kétórás időutazásba lépett november 28-án, amikor a történész beszámolóját megelőzve korabeli dallamok csendültek fel. Horváth Tamás furulyaszólamát Szentkirályi György gitáron kísérte, a ritmusról pedig Koltai Bálint gondoskodott. Kulcsár Árpád röviden végigvette, hogyan szállt szembe néhány, elsőre jelentéktelennek tűnő reformátor a római szuperhatalommal, és a mai napig szinte megmagyarázhatatlan változásokat generált. Azok a kérdések, amelyek Luthert, a fiatal szerzetest foglalkoztatták, ma is aktuálisak, úgymint „hogyan lehet Istennel valóságos kapcsolatba kerülni” és „ki az aki képes uralmat gyakorolni a bűnök fölött”? Csakúgy mint most, az örökkévalóságba tartó utat akkor is sárkányok zárták el.

A reformáció helyi vonatkozásait egyértelműsíti a könyvnyomtató Huszár Gál mosonmagyaróvári fellépése. Habár Óvár a protestálókkal nem szimpatizáló I. Ferdinánd német-római császár fiának, Miksa főhercegnek a birtoka volt, Huszár Gál néhány évig a város védelmét élvezte. Ekkor tanulta ki a reformátor Bécsben a nyomdász mesterséget, kifejezetten azért, hogy a Szentírást terjeszthesse, magára vállalva a katolikus egyház kiközösítését.

A Bibliafordításon túl a reformáció számos társadalmi változást indukált Magyarországon, „hisz az emberek életében nagyfokú kreativitást szabadított föl” – nyilatkozta Kulcsár. „Párhuzamosan azzal, hogy a mindennapos életet is megpróbálták a Biblia üzenete alá rendelni, az ország külkereskedelmi mérlegében egy nagyon megdöbbentő változás történt. Körülbelül 40%-os volt a reformáció aránya, amikor nullszaldóssá vált az addig Mátyás korában is veszteséges magyar külkereskedelem. Amikorra Pázmány Péter megírta, hogy az ország lakosságának már csak alig egytizede római katolikus, abban az időszakban 400%-os többlettel dolgozott a magyar külkereskedelem” – mutatott rá a reformáció gazdasági következményeire is a történész.

A fórumbeszélgetésbe hajló estét a reformáció 500. évfordulója alkalmából a mosonmagyaróvári Hit Gyülekezete szervezte.

Balassa Bernadett | 2017. 12. 06.