Reformáció emléknapja

#Reformáció
#Sopron
Munkatársunktól | 2015. 11. 01.
Immár tradícióvá vált a reformáció napi rendezvény minden év októberében a soproni Hit Gyülekezetében.

498 éve, október 31.-én Luther Márton a wittenbergi vártemplom kapujára kitűzte 95 pontból álló tételét. Ezzel a tettével indította el a világtörténelmet megváltoztató és az egyházat megújító reformációt. Magyarországon Sopron városa csatlakozott elsőként a reformációhoz, ezért a soproni Hit Gyülekezete fontosnak tartotta, hogy erről minden évben megemlékezzen.

A rendezvényt az emblematikus jelentőséggel bíró Eggenberg-házban tartották, melynek hangulata önmagában is visszaadta a reformáció korának szellemét. A zenei előadások, zsoltárok és idézetek felolvasásai mellett beszédet tartott Dr. Kulcsár Árpád történész és főiskolai docens.

A rendezvény a  reformációt új szemszögből közelítette meg, rávilágítva a reformáció és a manapság egyre pozitívabban értékelt iszlám vallás közötti különbségre. Köztudott ugyanis, hogy Luther Márton lefordította a Bibliát németre, de a Szent Írás mellett a Koránt, mint az iszlám szent könyvét is lefordította, mivel úgy gondolta, hogy az iszlámmal szemben csak a megfelelő tudás birtokában lehet felvenni a harcot. Fontos megértenünk, hogy a reformáció korszakában is jelen volt a keresztény világot fenyegető iszlám terjeszkedés, amelyet abban a korban az Oszmán Birodalom testesített meg. Sokan úgy gondolják, hogy az iszlám terrorizmus a mai világ terméke. Azonban ezt Kulcsár Árpád azzal a történelmi eseménnyel cáfolta a hallgatóság előtt, hogy a mohácsi vész után, a magát teljesmértékben muszlimnak valló; a dzsihádot, mint szent háborút hirdető Szulejmán szultán negyvenezer magyart végeztetett ki.

Luther, maga is a Koránt olvasva azt vallotta, hogy az iszlám szent könyve a Bibliával ellentétben, ellentmondások sorozatát tartalmazza. A reformáció atyja azt a véleményét is kifejezte, hogy az iszlám nem lehet az igazság vallása és ezért ezzel szemben a keresztény világnak kötelessége felvenni a harcot.

Munkatársunktól | 2015. 11. 01.