Nemzetközi elismerés


a Bethlen Gábor Gimnáziumnak

#Wallenberg
#Holokauszt
Hit.hu | 2016. 04. 15.
A Raoul Wallenberg emlékversenyen első helyezett nyíregyházi csapat nemzetközi elismerést kapott az antiszemitizmussal szembeni kiállásáért.

A hetedik alkalommal megrendezett Raoul Wallenberg emlékversenyen a nyíregyházi Bethlen Gábor Gimnázium „Hovevei Zion – Sion szerelmesei” csapata szerezte meg az első helyet. A rendkívül felkészült fiatalokból álló nemzetközi mezőnyben Gulyás Gréta, Gulyás Fruzsina és Papp Bence a Josef „Tommy” Lapid életét feldolgozó színdarabbal emelkedett ki. Felkészítő tanáruk Gulyás Csaba volt.

A „Régen volt? Hol is volt?” című középiskolai vetélkedő – amelyet a Raoul Wallenberg Egyesület rendezett – témája a második világháború, a holokauszt és a magyarság-zsidóság kapcsolata, kultúrája volt. A megmérettetésen 47 csapat indult, a Bethlen Gimnáziumot a „Hovevei Zion” mellett egy másik csapat is képviselte, akik a szintén szép eredménynek számító 13. helyet szerezték meg idén.

A március 31-én megrendezett döntőt a Külgazdasági és Külügyminisztériumban (KKM) tartották meg. A rendezvényen felszólalt Mikola István, a KKM biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára, Fónagy János államtitkár, aki maga is holokauszt túlélő, Nicolas Trouvé, Svédország magyarországi nagykövete, Dr. Sebes József, a budapesti Wallenberg Egyesület és Alapítvány soros elnöke és Gordon Gábor, az Élet Menete Alapítvány elnöke is.

A 14 döntős egy-egy öt perces színdarabot adott elő a maguk által választott témában. A „Sion szerelmesei” Josef „Tommy” Lapid budapesti származású, egykori izraeli politikus életének második világháború alatti időszakát mutatták be, amikor az akkor 13 éves fiú édesanyjával Budapesten próbálta meg túlélni a szörnyűségeket. A felkészülést Yair Lapid – Josef Lapid fiának – könyve segítette.

A győztesek jutalma egy nyári, négynapos svédországi utazás volt, ahol a csapattagok találkozni fognak majd ott élő holokauszt túlélőkkel is.

Ugyanakkor a nyíregyházi csapat számára nem is ez jelentette a legnagyobb örömet és elismerést. A versenyt követően ugyanis több hazai és külföldi média megkereste őket és készített velük interjút, vagy jelentetett meg róluk cikket. Teljesítményüket nem csak Magyarországon, de New Yorkban, sőt Jeruzsálemben és Tel-Avivban is elismerték.

A legnagyobb megtiszteltetést és örömteli meglepetést viszont az okozta, amikor Yair Lapid angol és magyar nyelvű köszönőlevele megérkezett az iskolába az izraeli parlament, a Kneszet fejléces papírján. Lapid ebben megemlékezett családja sorsáról a holokauszt alatt, arról, hogy édesapját mindez nem törte meg: „végső győzelme a nácik felett az volt, hogy boldog emberként ment el, akit szerető családja vett körül, a zsidók szabad országában.”

Kitért arra, hogy a zsidók meggyilkolásáért a holokauszt idején nem csak a németek voltak felelősek, de az antiszemita magyarok és azok is, akik tudták mi történik, de tétlenül nézték. Sajnos az antiszemitizmus nem tűnt el, de „lesz, aki szembeszálljon vele. Abban a pillanatban, amikor úgy döntöttek, hogy színpadra állítják az apám életéről szóló könyvet, megkapták szerepüket az élet színházában is. Önök a jók oldalán állnak.”

 

(Címlapkép forrása: Izrael Magyarországon - Facebook)

Hit.hu | 2016. 04. 15.