Miért fontos a sport?

#sport
#testmozgas
Stefanidesz Katalin | 2019. 11. 18.
Interjú Borbély Józseffel és Takács Áronnal
Interjú készült a Hit Rádióban Borbély Józseffel, a dunaharaszti, bicskei, siófoki Hit Gyülekezete pásztorával és Takács Áronnal, az Inter Akadémia edzőjével a sport fontosságáról.

Az interjút az olvashatóság érdekében megszerkesztettük.

A sportnak gyerekkorban vannak olyan hatásai, mint a koncentrációképesség, összeszedettség, rendszeresség, tudatosság, amit felnőttkorban is erősíteni kell. Ha a mindennapi munkába járás, aktív mozgás nélküli életmód rutinszerűvé válik, akkor ezek a tulajdonságok tompulhatnak?

Takács Áron: Amikor elkezdtem meccsekre járni, nagyon izgultam a különböző elvárások miatt az elején, de volt egy jó edzőm, aki jó mentorként mindent megbeszélt velünk. Egy idő után lementek a terhek, és kifejezetten megszerettem azt az adrenalint, amit a tét okozott. Olyan csapatokban szerettem játszani, ahol kulcsjátékos lehettem, és hozzá tudtam tenni a győzelemhez, vagy épp rajtam múlott, hogy a csapat kikap vagy sem. Ezeket a tulajdonságokat az élet minden területén lehet kamatoztatni. A tanulásban, a munkában is az a cél, hogy mindig jó munkát végezzünk. Éles szituációk esetén sem kell rágörcsölni, hanem mindent meg kell tenni, ami rajtunk áll. Ha a tőlünk telhető legjobbat hozzuk ki magunkból, akkor győztesen jöhetünk le a pályáról. Emellett meg kell tanulni a győzelem kezelését és a veszteség elviselését is! Ha megfelelően motiváljuk, akkor sok dolgot megtanulhat egy gyermek, amit az élete bármely területén tud kamatoztatni, ha megtalálja a kedvenc sportágát, ahol sikerélménye is van.

Józsi, te hogy látod ezt az „újra elindulni, újra mozogni” elvet?

Borbély József: A mozgásban nagy öröm van. Én nagyon szeretek úszni. Régen sok ülőmunkát végeztem, ezért a gerincemnek nagyon jót tesz az úszás. Jól átmozgatja a testet, boldogságérzéssel jár az életünkben a sport. Isten úgy teremtett bennünket, hogy mozogjunk, cselekedjünk, fussunk. A teljes ülés, fekvés, a kényelmi életmód, amit kialakítottunk magunknak, nem jó a testünknek. Biztos vagyok benne, hogy ez nem Isten akarata. Meg kell találni azt a mozgásformát, ami nem árt nekünk, az életkorunkhoz képest okosan, józanul kell cselekedni! Nem mindegy, hogy az ember hogyan mozog, de ha jól csinálja, boldog lesz tőle, és az izomzatnak is nagyon jót tesz.

T.Á.: Egyetértek ezzel, mert mind  lelkileg, mind  fizikailag feltöltődik az ember a mozgástól. Ahogy említetted, az ember Istentől kapta a testét, így ezzel is jó sáfárnak kell lennünk. Ahhoz, hogy a szellemi dolgunkat, elhívásunkat véghez tudjuk vinni, fizikai készenlét is kell. Ezt adja a sport, ami pihenés, kikapcsolódás, jó időtöltés is egyben. Én nagyon szeretek futni, akár este vagy reggel, amikor még csendesebb a környék, vagy az erdőben, ahol csodálhatom a természetet is futás közben. Lelkileg nagyon fel tud frissíteni.

B.J.: A csapatjáték megtanítja az embert, hogy ne legyen egoista. Nagyon szeretem a jó focit, mert olyan, mint egy szimfónia. A rossz focinál inkább meg kell feszíteni az ó emberemet. Amikor az ember műveli a focit, az összehozza a társaságot, sikerélményt ad. Az ige azt mondja, hogy senki nem gyűlöli a maga testét, hanem ápolgatja, táplálgatja. A sport az ápolgatás kategóriája. Ápolni kell a testet! Van egy kissé morbid vicc: ha egy 70 év feletti ember reggel felkel, és nem fáj semmije, az valószínű már nem is él. Sajnos van benne igazság. A testünkkel nagyon is kell foglalkozni!  Van egy testvér, akiről most tudtam meg, hogy 76 éves, de én csak 60-nak néztem. Megkérdeztem, hogy csinálja, és azt válaszolta, hogy gyerekkora óta sportol.

Stefanidesz Katalin | 2019. 11. 18.