Mennyire szerencsés keresztényként


világi zenét hallgatni?

#zene
#Kereszténység
Király Tamás | 2019. 12. 04.
Interjú Balogh Ferenccel
A Hit Rádió műsorában Király Tamás műsorvezető a világi zene hallgatásáról kérdezte Balogh Ferencet. Érdemes megvizsgálni a dalok, előadók hátterét? Lehet egyáltalán világi zenét hallgatni keresztényként?

Hol a határ az egészséges távolságtartás és a vallási fanatizmus között a világi zenék hallgatása terén?

Fontos meghatározni, hogy miért hallgatunk zenét. Pihenés, szórakozás, vagy szakmai indíttatásból? Az is fontos, hogy külön válasszuk Isten dicséretét a szórakoztató zene hallgatásától. A szakrális zene, a dicséret éneklése az Úré, azt ne keverjük bele a szórakoztató zenébe! A világi zenékkel kapcsolatban fontos, hogy értse az ember, miről szól a dal. Összeegyeztethető-e a hitéletünkkel, a keresztény mivoltunkkal a mondanivalója? A bűnös kifejezések, erotikus megnyilvánulások, káromlások, okkult, tisztátalan dolgok nem férnek bele a keresztények szórakozási idejébe. Ezért veszélyes angol nyelvű zenéket hallgatni, ha nem tudjuk, miről szól a dal. Azt is meg kell vizsgálni, ki az előadója, szerzője, milyen inspirációból származik az a zene. Vannak okkult háttérből származó zenék, amiket nem szabad összekeverni a dicséretekkel, mert van szellemi töltése, így könnyen félrecsúszhat a hívő ember.

Érdemes tehát utánanyomozni az interneten a daloknak.

Hogyne! Egy keresztény ne hallgassa frivol, tisztátalan, parázna prostituáltak zenéjét, vagy egy okkult, sámánisztikus műfajú zenekart. Beszennyezi az ember szívét, lelkét, megszomorodik a Szentlélek. A zenehallgatásnak mindenképp van egy nyugtató hatása, ha jól megválogatjuk, mit is hallgatunk. Legyen az ember igényes a zenehallgatásban, a klasszikus és könnyűzene irányában is! A mai zakatoló, erotikus, emo stílusú zenét ne hallgassuk!

Tehát például az emo, ami depressziós, öngyilkosságra hajlamosító zene normális keresztények számára eleve kizárt, igaz?

Semmiképpen nem javaslom. Ha ezt valaki radikalizmusnak nevezi, gondolja át még egyszer, mert maga is belekerülhet az ilyen zene bűvöletébe. Akkor inkább vegyen elő régebbi (60-as, 70-es évekből való) klasszikus, vagy könnyűzenei slágereket, amik még értelmezhetők, nincs bennük ez a negatív hatás.

Többen kérdezik, hogy Máté Péter és Cserháti Zsuzsa zenéjét lehet-e hallgatni. Mi a véleményed?

Ők a magyar könnyűzenei életben élvonalbeliek voltak. Én magam nem hallgatom őket, mert személyesen is ismertem őket. Nem ilyenekre gondoltam, hanem olyan régi, nagy világslágerekre, amik még ma is megállják a helyüket, rendkívül muzikális dalok. A mai zenék nagyon monofónikusak. Én nagyon szeretem a dallamos, érzelmes dalokat, de ma nagyon kevés ilyen van. Keresni kell a dalok között, fordítsák le a régi világslágerek szövegét, vagy esetleg a mai dalok között is találhat elfogadhatókat az ember!

Vannak még ilyenek egyáltalán?

Persze! Vannak érzelmes dalok, amik kifejezik az lelki világunkat, még ha világi módon is. Nem lehet mindenre azt mondani, hogy teljesen elvetendő. Egy újjászületett kereszténynek a lelkében, szellemében kell tudni ellenállni olyan dolgoknak, amik kárt okozhatnak, még ha ártatlannak tűnnek is, mert a profán zene mindenképpen más, mint a szakrális dicséret, befolyással van az életünkre. Azt nem mondom, hogy ne hallgasson egyáltalán más zenét, mert az gettó állapot lenne. Nem is jó, ha  nincs az embernek a zenei kultúráról ismerete, de legyen igényes a zenehallgatással kapcsolatban!

 

Király Tamás | 2019. 12. 04.