Megemlékezés a Sátorok ünnepéről


a Hit Parkban

#szukkot
#Németh Sándor
| 2016. 10. 26.
Németh Sándor beszéde

Az elmúlt napok történései bár látszólag Izraelt támadják, de ezeknek hatása nem csak a zsidóságot érinti – fogalmazott Németh Sándor.

„Jelen pillanatban nem csak az van napirenden, hogy a zsidóságot megfosszák történelmi előjogaitól. Hanem az egész egyetemleges kereszténység elhiteltelenítése is kockán forog” – mondta.

Németh Sándor kiemelte: Jeruzsálem a Názáreti Jézus életében is központi helyet foglalt el, majd később a kereszténység is ebből a városból indult.

Az ún. „palesztin helyettesítési teológia” veszélyei kapcsán a lelkész arról beszélt: az ezzel kampányoló csoportok kitűzött célja, hogy a Biblia eredeti szereplőit behelyettesítsék muszlim emberekkel. „Iszlamizálni akarják Izraelt, Jeruzsálemet, meg szeretnék fosztani a kereszténységet is a történelmi hitelességétől” – szögezte le.

A lelkész rámutatott: a Siratófalnál bármely nép számára van lehetőség imádkozni, de ez a Templom-hegy felsőbb részeiről már nem mondható el. Ez pedig már csak azért is problémás, mivel a Biblia tanúsága szerint Isten „ide helyezte le a nevét”.

Az első Templom felszentelésekor Salamon azért imádkozott, hogy aki oda látogat, azt is hallgassa meg Isten azon a helyen:

„Sőt még az idegent is, a ki nem a te néped, az Izráel közül való, ha eljövend messze földről a te nagy nevedért és a te hatalmas kezedért és a te kiterjesztett karodért, mikor ide jutván, könyörögnek e házban: Te hallgasd meg a mennyből, a te lakóhelyedből, és add meg az idegennek mindazt, a miért könyörög hozzád, hogy megismerjék a földnek minden népei a te nevedet, és tiszteljenek téged úgy, mint a te néped, az Izráel, és ismerjék meg, hogy a te nevedről neveztetik e ház, a melyet én építettem.” (II. Krónika 6:32-33)

 

| 2016. 10. 26.