Megemlékezés


a Roma Holokauszt Világnapjáról

#Roma holokauszt
#Megemlékezés
| 2017. 08. 04.
Megemlékezés. Ma délelőtt a Roma holokauszt világnapján öt székesfehérvári roma család,- akik mindannyian a Hit Gyülekezete tagjai- megemlékezést tartott meggyilkolt testvéreik feltételezett sírhelyénél, a várpalotai Grábler- tónál.

Megemlékezés. Ma délelőtt a Roma holokauszt világnapján öt székesfehérvári roma család,- akik mindannyian a Hit Gyülekezete tagjai- megemlékezést tartott meggyilkolt testvéreik feltételezett sírhelyénél, a várpalotai Grábler- tónál. Beszédet mondott Kovács László és Tóth Krisztián, majd miközben koszorút helyeztek a víz felszínére, Vas Anita elénekelte a roma himnuszt. A megemlékezésen részt vett Kolompár Ernő a székesfehérvári roma önkormányzat elnöke és Harmat János a témában fellelhető legjobb könyv szerzője is.

72 éve, 1945. február elején a várpalotai Grábler-tavi akácosban 118 – többségében székesfehérvári és rajtuk kívül várpalotai – cigányt lőttek gödörbe. Férfiakat, asszonyokat és gyerekeket végeztek ki egyetlen nap alatt. A várpalotai vár előtt további öt cigány férfit – a tömegsír megásóit – gyilkolták meg. Mai ismereteink szerint Magyarországon ez volt a legnagyobb, cigányok ellen elkövetett tömeggyilkosság. Annak ellenére, hogy itt található a legnagyobb cigány tömegsír, az áldozatok sem tisztességes temetést, sem megjelölt sírhelyet nem kaptak.

A gyilkosságot ketten élték túl, a székesfehérvári Lakatos Angéla, aki terhesen több lövést kapott, és a 14 éves várpalotai Raffael Margit, aki a lövések elől beugrott a gödörbe. Ők éjszaka kimásztak a tömegsírból, majd gyalogosan, bujkálva mentek Veszprémbe.

A cigányokkal szemben elkövetett tömeges kivégzések elkövetői közül Magyarországon első ízben a Várpalota–Grábler-tavi tömeggyilkosság néhány résztvevőjét állították népbíróság elé és ítélték halálra vagy börtönbüntetésre 1946-ban.

A várpalotai tanács 1949-ben döntést hozott a tömegsír temetővé nyilvánításáról és emléktáblával való megjelöléséről, ez azonban elmaradt. A bányaművelés megindulásával a tó vízszintje megemelkedett, valószínűleg maga a tömegsír is víz alá került. 1974-ben szóba került egy emlékmű felállítása, de a Hazafias Népfront Fejér megyei vezetősége szerint a meggyilkoltak köztörvényes bűnözők voltak. Csak 2006-ban állítottak egy kopjafát a vár mögötti téren a cigányok emlékére.

A legelterjedtebb vélemény szerint a tömegsír a mai tó közepén lévő kis sziget közelében lehetett, de a sem a Grábler-tónál, sem a várpalotai Mátyás-várnál kivégzett cigányok exhumálására nem került sor.

| 2017. 08. 04.