HIT GYÜLEKEZETE
2023. 10. 30.
Magyarok Izrael mellett az ország minden pontján
MEGMOZDULÁSOK SORA KÖVETTE AZ OKTÓBER 10-EI BUDAPESTI SZIMPÁTIATÜNTETÉST

Az október 10-ei budapesti szolidaritási tüntetés mellett több vidéki nagyvárosban is kiálltak a magyar emberek Izrael önvédelemhez való joga mellett és tiltakoztak az embertelen terrortámadások ellen. A városok többségében nagy szerepet játszottak a Hit Gyülekezete helyi közösségei a tüntetések szervezésében, de arra is volt példa, hogy csatlakoztak a közösségeink már szerveződő demonstrációkhoz.

Lentebb ezekről készítettünk egy részletesebb beszámolót képekkel, egy rövid videós összefoglaló pedig itt látható: Sionért nem hallgatok és Jeruzsálemért nem nyugszom!

Szimpátiatüntetés Izrael mellett

Debrecen, zsinagóga

Debrecenben október 15-én, 10:00-tól, a Debreceni Zsinagóga dísztermében tartottak közös kiállást és megemlékezést a Hit Gyülekezete tagjai a Debreceni Zsidó Hitközséggel a “Szavalóverseny Izraelért” rendezvény keretein belül. A versenyen a Huszár Gál Gimnázium és Általános Iskola fiataljai is képviselték a Hit Gyülekezetét.

Tatabánya, Fő tér

Tatabányán október 13-án, 18:00-tól tartottak demonstrációt Izrael mellett a Hit Gyülekezete szervezésében.

Tatabányai tüntetés, Fő tér

Zalaegerszeg, Dísztér

Zalaegerszegen október 13-án, 17:30-tól tartottak szimpátiatüntetést a Hit Gyülekezete szervezésében a Dísztéren.

Zalaegerszeg dísztér, szimpátiatüntetés

Veszprém, Holokauszt Emlékkapu

Veszprémben Október 15-én vasárnap 17:00-kor gyűlt össze egy több száz fős tömeg a Brusznyai Árpád utcában álló Holokauszt Emlékkapunál, mely azon zsidók számára állít emléket, akiket a Második világháború során hurcoltak el a városból. Most arról a több száz ártatlan civilről emlékeztek meg itt a tüntetők, akiket a Hamász terrorszervezet tagjai meggyilkoltak október 7-én. 

A tüntetésen Grósz István, a balatonfüredi Hit Gyülekezete lelkésze felolvasta dr. Olti Ferenc, a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Háza Alapítvány kuratóriumi elnökének levelét, majd a Veszprémi Hit Gyülekezetéhez tartozó fiatalok osztották meg gondolataikat párhuzamot vonva a náci népirtás és a most történt események között. Az eseményen jelen volt Óvádi Péter, országgyűlési képviselő, Porga Gyula polgármester, valamint Dr. Hegedűs Barbara alpolgármester asszony, akik a rendezvény végén - a jelenlévőkkel együtt - egy-egy mécsest helyeztek el az emlékmű előtt.

Veszprém holokauszt emlékkapu, szimpátiatüntetés

 

Veszprém holokauszt emlékkapu, szimpátiatüntetés

Balassagyarmat, Vármegyeháza

Balassagyarmaton október 13-án este 19:00-kor a főtéren, a Vármegyeháza épülete előtt került sor a szimpátiatüntetésre, melyre a szervezők a város vezetőit is elhívták. A megmozduláson beszédet mondott Gőczi Attila, a balassagyarmati Hit Gyülekezetének lelkésze, Rácz Dezső, a Biztosabb Jövőért Alapítvány elnöke és Mocsár Richárd, a Hit Gyülekezetének lelkésze is. A demonstráló tömeg izraeli zászlókkal és mécsesekkel emlékezett meg az elmúlt napok kegyetlen történéseiről.

Balassagyarmat, Vármegyeháza szimpátiatüntetés

Dunaszerdahely, Jehuda Aszád Tér

Dunaszerdahelyen október 13-án 17:30-tól vonultak ki a tüntetők a Jehuda Aszád térre, kifejezve együttérzésüket az október 7-ei áldozatok családjai felé. A dunaszerdahelyiek kötelességüknek érezték az Izrael melletti kiállást már csak azért is, mert a Második világháború idején közel 3000 zsidó lakost hurcoltak el a városból a nácik. A megmozdulásról készült összefoglaló videó az alábbi YouTube linken tekinthető meg:

Mátészalka, zsinagóga

Mátészalkán október 13-án 18:00-kor vonultak ki a tüntetők a zsinagóga előtti térre. Az eseményen részt vettek a helyi Hit Gyülekezetének a tagjai, Mátészalka Város vezetése, Dr. Hanusi Péter Polgármester Úr, Torma Tamás Alpolgármester Úr, Dr. Cservenyák László, a Szatmári Múzeum Igazgatója, valamint a város polgárai. A megmozdulásról készült összefoglaló videó az alábbi YouTube linken tekinthető meg:

Érd, biciklis felvonulás a főtérre

Érden október 15-én a helyi Hit Gyülekezete szervezésében biciklis felvonulásra került sor izraeli és magyar zászlókkal. A tüntetők a gyülekezeti háztól indultak a megemlékezés helyszínére, melyre a Főtéren került sor.

Érd, biciklis felvonulás a főtérre

Sárbogárd, zsinagóga

Sárbogárdon október 13-án 18:30-tól rendezett közös Izrael-párti demonstrációt a Hit Gyülekezete és az Alba Régió Alapítvány a zsinagóga előtt. 

Sárbogárd, zsinagóga, szimpátiatüntetés

Nyíregyháza, Kossuth tér

Nyíregyházán két megemlékezés is volt október 15-én. A délután tartott megemlékezés összefoglaló videója az alábbi YouTube linken tekinthető meg: 

Október 15-én este pedig az Eötvös Károly Magyar Izraeli Baráti Kör és a nyíregyháza-orosi Hit Gyülekezete szervezésében került sor Izrael-párti szimpátiatüntetésre a Kossuth téren, válaszul az Izraelt ért kegyetlen iszlamista terror akciókra és az azt követő Hamász terrorszervezetet éltető, antiszemita megmozdulásokra.

Az eseményen felszólalt többek között Pályi Zoltán, a European Coalition for Israel magyarországi munkatársa, Gaál Ottó, a Magyar Izraeli Baráti Társaságok Országos Szövetségének alelnöke, zsoltárokat olvastak fel a helyi Hit Gyülekezete fiataljai, majd egy világbékéért szóló dalt énekelt el Markovics Zsolt főrabbi, héber nyelven adva át a zsidó nép üzenetét és legfőbb vágyát ezekben a nehéz időkben. A tüntetés végén pedig felcsendült Izrael nemzeti himnusza a HaTikva és a Shalom Jerusalem című dal is.

Nyíregyháza-Oros, szimpátiatüntetés

Miskolc, Szent István tér

Miskolcon október 13-án 16:00-tól a Szent István téren, a Hit Gyülekezete és a Forrás Kulturális Alapítvány közös szervezésében került sor az Izrael-párti megemlékezésre.

miskolc szimpátiatüntetés

Sopron, Paprét, Holokauszt emlékmű

Sopronban október 13-án tartottak szimpátiatüntetést Izrael mellett a Hit Gyülekezete és a  Soproni Magyar-Izraeli Baráti Kör szervezésében. A tüntetésen mintegy 100 érdeklődő vett részt. Beszédet mondott Stubenvoll András, a baráti kör elnöke, zsoltárokat olvasott Szabó Balázs és Nemes Balázs, a soproni Hit Gyülekezete lelkésze és segédlelkésze. A rendezvényen elhangzott a HaTikva, Izrael állam himnusza és a Babilon folyóvizei és a Könyörgünk nyugalmadért című dalok is, a rendezvény végén mécseseket helyeztek el az emlékmű alapjára.

Sopron, Paprét, Holokauszt emlékmű

Salgótarján, Főtér

Salgótarjánban október 17-én 18:00-tól volt Izrael melletti szolidaritási megmozdulás a város főterén, a rendezvényen a város polgármestere, Fekete Zsolt és Oláh Gergő énekes is részt vett. A téren nagyjából 500-600 tüntető volt jelen, beszédét és imát mondott Illés Kornél, a helyi Hit Gyülekezete vezetője.

Salgótarján, Főtér, szimpátiatüntetés

Szeged, Klauzál tér

Szegeden október 13-án délután, a Klauzál téren gyűltek össze a tüntetők, Szabó Péter, a Hit Gyülekezete lelkésze köszöntötte a résztvevőket, majd hegedűn játszották el Izrael nemzeti himnuszát, a HaTikvát.

szeged klauzál tér

Székesfehérvár, Főtér

Székesfehérváron október 9-én tartottak Izrael melletti szolidaritási megmozdulást város polgármesterével közösen.

székesfehérvár főtér, szimpátiatüntetés

Vác, zsinagóga

Vácon október 13-án, a váci Hit Gyülekezete és a Váci Közéleti Egyesület közösen rendezett szolidaritási tüntetést Izrael mellett. A megemlékezésen felszólalt Surjányi Lehel, aki Surjányi Csabának, a váci Hit Gyülekezete lelkészének beszédét tolmácsolta a tüntetők felé. A Váci Közéleti Egyesület nevében Selmeci György elnök is felszólalt. Turai János, a Váci Zsidó Hitközség elnöke, és a meghívására helyszínre érkező közel 100 demonstráló pedig gyertyát gyújtott a zsinagóga előtti téren kifejezve szolidaritásukat az áldozatok és hozzátartozóik felé. A megmozdulásról készült összefoglaló videó az alábbi YouTube linken tekinthető meg:

Gyöngyös, zsinagóga

Gyöngyösön október 17-én tartottak szimpátiatüntetést Izrael mellett. A tüntetésen felszólalt Weisz Péter, a Gyöngyösi Zsidó Hitközség vezetője, Nasinszky Péter, a gyöngyösi Hit Gyülekezete vezetője. A beszédeket ima követte, valamint mécsesgyújtással is kifejezték a résztvevők az Izrael melletti szolidaritásukat. 

A megemlékezésen megjelent Heves Vármegye főispánja, Ignácz Balázs, Gyöngyös város alpolgármestere, Kárpáti István, a város képviselő-testületének több tagja, prof. Dr Hunyadi László, Izrael állam tiszteletbeli konzulja is, aki egyúttal Izrael állam nagykövetének, Yacov Hadas-Handelsman úrnak a személyes üdvözletét is tolmácsolta.

gyöngyös zsinagóga szimpátiatüntetés

Kecskemét, zsinagóga

Kecskeméten a Hit Gyülekezete tagjai, az Egységes Magyar Izraelita Hitközség és a kecskeméti Zsidóház közösen vonultak a kecskeméti nagy zsinagóga lépcsőjéhez, hogy kifejezzék szolidaritásukat Izrael felé.

kecskemét szimpátiatüntetés

Szombathely, zsinagóga

Szombathelyen október 13-án a helyi zsinagóga előtt tartottak szimpátiatüntetést 19:00-tól, a Hit Gyülekezete és több helyi civil szervezet szervezésében. A tüntetésen több százan gyűltek össze, felszólalt többek között Szobota Zoltán, a helyi Hit Gyülekezete lelkésze, az izraeli-magyar származású Robert C. Castel, biztonságpolitikai szakértő hangüzenet formájában, aki október 7-e óta katonaként szolgál Izraelben a fronton, valamint Sugár Judit, a Zsidó Hitközség elnöke.

A rendezvényen elhangzott a zsidók ősi gyászimája, melyet Márkus Sándor, a Szombathelyi Zsidó Hitközség örökös tiszteletbeli elnöke mondott el. A résztvevők közösen olvastak zsoltárokat, ezután mécseseket gyújtottak.

szombathely zsinagóga szimpátiatüntetés

Pécs, Kossuth tér, zsinagóga

Pécsen, a Pécsi Magyar Izraeli Baráti Társaság szervezésében vonult utcára 700 tüntető a Kossuth térre, a pécsi zsinagógához, október 13-án. A tüntetéshez a pécsi, a szekszárdi, a kaposvári és több más baranyai Hit Gyülekezete is csatlakozott. 

A rendezvényen részt vett Pécs polgármestere, Péterffy Attila, valamint Prof. Dr. Hack Péter, a Hit Gyülekezete pécsi közösségének vezetője, és a közgyűlés több tagja is. A tüntetésen beszédet mondott Goldmann Tamás, a Pécsi Zsidó Hitközség elnöke, Dr. Szabó András, jogász és Zólyomi Ákos, a Pécsi Magyar Izraeli Baráti Társaság elnöke. A jelenlévők magyar és izraeli zászlók lengetésével, zsoltárok éneklésével és gyertyagyújtással fejezték ki támogatásukat Izrael felé. 

pécs, kossuth tér, zsinagóga, szimpátiatüntetés

Győr, zsinagóga

Győrben a Nyugat-Dunántúli Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében vonultak utcára a tüntetők október 15-én 18:00-kor, a Petőfi téri zsinagógánál, a tüntetéshez csatlakozott a Hit Gyülekezete helyi közössége is. A jelenlévők az esemény végén mécseseket gyújtottak. A megmozdulásról készült összefoglaló videó az alábbi YouTube linken tekinthető meg:

Cegléd, Szabadság tér

Cegléden október 13-án 19:00-kor került sor az Izrael melletti szimpátiatüntetésre.

cegléd, szabadság tér, szimpátiatüntetés

Békéscsaba, Jókai Színház 

Békéscsabán a Jókai Színház előtt került sor az Izrael melletti szimpátiatüntetésre.

békéscsaba szolidaritási tüntetés, jókai szinház

Eger, Kossuth utca, Ziffer Galéria

Egerben az Egri Zsidó Kulturális Egyesület és Hit Gyülekezete közös szervezésében került sor az Izrael melletti szimpátiatüntetésre október 15-én.

eger, kossuth utca, ziffer galéria

Keszthely, zsinagóga

Keszthelyen október 13-án 18:30-kor került sor az Izrael melletti szimpátiatüntetésre.

Szolnok, Főtér

Szolnokon október 13-án 19:00-kor került sor az Izrael melletti szimpátiatüntetésre.

Hatvan

Hatvanban október 17-én délután került sor az Izrael melletti szimpátiatüntetésre.

Kalocsa, zsinagóga

Kalocsán október 16-án, hétfőn a Kalocsai zsinagóga mellett, a holokauszt-emlékműnél tartottak Izrael melletti megmozdulást a helyi Hit Gyülekezete tagjai egy helyi városi szervezettel együttműködve.

Békésszentandrás, Biblia Major

A békésszentandrási Biblia Major is csatlakozott az Izrael melletti kiálláshoz október 13-án.

Békéesszentandrás, Biblia Major

Gyömrő, Club77

A gyömrői Club77 is csatlakozott az Izrael melletti kiálláshoz október 13-án.

Gyömrő club77, szolidaritási tüntetés

Sepsiszentgyörgy, Szabadság tér

Sepsiszentgyörgyön október 15-én került sor az Izrael melletti szimpátiatüntetésre. A megmozdulásról készült összefoglaló videó az alábbi YouTube linken tekinthető meg:

 

 

Aktuális híreink