Lájkolj okosan!

#szexualitas
#kultura
Lukács Ibolya Anna | 2020. 01. 27.
Mi köti össze ifjabb JFK-t, az ananászt és Anakin Skywalkert egy mentőmellénnyel? Nem egyszerű a válasz, de mire a Lájkolj okosan című könyv végére érünk, remélhetőleg összeáll a kép. Annyit mindenesetre elárulunk, hogy „ez a könyv a szexről, a randikról, a házasságról és a szerelemről szól” – huszonegyedik századi módon, a huszonegyedik századi fiataloknak – és persze mindenki másnak.

„De ennél sokkal több is van benne. Nem azért szántam rá az időmet a megírására, hogy annyit mondjak neked: Ne kövess el bűnt… Az üzenet, ami tüzet gyújt a csontjaimban az, hogy Isten fel akar emelni, hogy elfoglald a téged megillető helyet és megváltoztasd a világot… Hogy teljes legyen a kép: ez nem fog menni, ha nem követed Istennek az életedre szóló tervét – és ebben benne van a szerelmi életed is” – írja a szerző, Levi Lusko a bevezetőben. És valóban, a könyv egyik legnagyobb erénye, hogy nem egy dogmatikus tiltásgyűjteményt tart kezében az olvasó, hanem jelentős mértékben személyes – és néha fájdalmas – tapasztalatokon is alapuló jótanácsokat ahhoz, hogy a párválasztás és a párkapcsolat területén olyan megfontolt döntéseket hozzon, amelyek sikerhez vezetnek, nem tragédiához.

A könyv eredeti címe (Swipe right) a Tinder nevű randevúszer­vező applikációra utal, amelyben jobbra vagy balra kell görgetni, attól függően, hogy a szoftver használójának tetszik-e a javasolt személy vagy sem. Az eredeti cím (amelyhez igazodott a magyar fordítás is) a szerző javaslatát is tartalmazza egyben: válasszunk helyesen – és ehhez bőséges útmutatót is ad. Lusko alapállítása, hogy a jelenleg uralkodó kultúra olyannyira túlszexualizált – ennek tipikus termékei például az olyan randi-appok, mint az OkCupid, a Grindr vagy a Tinder –, hogy a fiatalok fel sem fogják választásaik tétjét. Lusko ezt az állítást egy egyedi ötlettel, az ananász történetén keresztül világítja meg. A meghökkentő felütések és a figyelemfelkeltő történetek mellesleg végigkísérik a könyvet: minden fejezet egy, a témától látszólag teljesen távol álló, ugyanakkor érdekes történettel kezdődik, amelyről a fejezet végére kiderül, hogy nagyon is tanulságos.

Randevú

Az ananász történetére visszatérve: Lusko felidézi, hogy miután Kolumbusz behozta Európába, az ananász értéke csillagászati volt. Amikor hozzá lehetett jutni, akkor mai értéken mintegy nyolcezer dollárba került, miközben ma mindössze két-három dollárért lehet megvásárolni bármelyik (amerikai) szupermarketben. Lusko szerint ilyen a modern ember viszonya a szexualitáshoz is: mivel az interneten, a tévéből, a reklámokból, a közösségi oldalakból és szinte a csapból is szexuális tartalmak ömlenek, ezért a szexualitás értéktelenné, silánnyá vált a modern ember számára.

Ehhez képest a Biblia szerint a szexualitás sokkal több, mint „bőr érintkezése a bőrrel. A szex legalább annyira szellemi titok, mint fizikai tény.”

Lusko arról győz meg, hogy a szex „megváltoztatja a személyiségünket, és a rántottát már nem lehet visszagyömöszölni a tojáshéjba. Az nem megy, hogy egyedülállóként összekapcsolódunk emberekkel, aztán szakítunk, újra és újra, aztán majd a házasságban hirtelen más emberekké válunk. A sebhelyek megmaradnak. Minél többször húzol le egy Post-it (öntapadó) cédulát, hogy máshová ragaszd, annál gyengébb lesz rajta a ragasztó. Idővel a szex is elveszíti a ragasztóképességét, pont, mint egy többször használt Post-it. A szexnek két embert egy egész életre kell egybeszerkesztenie… gondoljuk végig: minél több emberre ragasztjuk rá Post-it cédulánkat, annál kisebb lesz a szexuális kapcsolat összetartó ereje”.

Lusko szerint a szexualitás területén sem hagyatkozhat az ember csupán az érzelmeire, mert azok könnyen becsapják. „Ha csak az érzéseinkre hallgatunk, az katasztrófához vezethet. Vakon követni a szívet nagyon rossz ötlet. Jeremiás próféta figyelmeztetett, hogy a szív »csalárd« és »romlott« (Jeremiás 17:9). Ahogy Anakin Skywalker is rájött a fájdalmas igazságra, az érzéseinkre hallgatva tönkretehetjük az életünket és mindent, ami kedves nekünk.” Ahogyan a repülőgép a fedélzeti műszerek segítségével tud tájékozódni a viharban és a ködben, ugyanúgy van szüksége az ember szívének is egy objektív tekintélyre, amelynek segítségével józan módon tájékozódhat az érzelmek, az események viharában. Ez a külső és objektív tekintély a szerző szerint a Biblia, amelynek számos mondanivalója van a szexualitásról, párválasztásról, házasságról. És ez a mondanivaló teljesen ellentétes azzal, amit az uralkodó kultúra állít, ösztönlénynek láttatva az embert, ezáltal felmentve a tettei iránti felelősség alól. A posztmodern kultúra az európai kultúra több mint kétezer éves állításait teszi zárójelbe, hiszen az önuralom az egyik legfőbb emberi erénynek számított évszázadokon keresztül. A könyv üdítő mondanivalója, hogy az ember nem ösztönlény: „Valahol legbelül mindannyian tudjuk, hogy nem vagyunk állatok. Ha egy állat egy másikat megsebez, a szemünk sem rebben; egyszerűen az ösztöneikre hallgatnak. De ha embereket látunk állatok módjára cselekedni, felháborodunk” – írja Lusko.

Applikáció

 

A fiatal lelkipásztor szerint az ember tud uralkodni a testi ösztönökön, és erre a sikerhez nagy szükség is van. Könyvében Jákob és Ézsau jól ismert történetét is feldolgozza, új nézőpontból. Ézsau a modern ember prototípusa, aki nem akar várni, a testi vágy sürgetését azonnal meg akarja oldani, még azon az áron is, hogy képes lemondani az örökségéről. A történet tanulságos, hiszen ahogyan azt Lusko kiemeli, Ézsau nem állt az éhhalál szélén, nem volt krízishelyzetben, egész egyszerűen csak megéhezett, és mivel nem tudott és nem is akart a testi késztetésnek ellenállni, a jövőbeli értékekről, sikerről, boldogulásról mondott le.

Az a helyzet, hogy a mai világban a vágyak azonnali kielégítése lett a norma. Az emberek szeretik a gyönyört, és azonnal akarják azt.

A Lájkolj okosan! nagy erénye a közvetlen és fiatalos stílus, amellyel a házasság, párválasztás és szexualitás témáját körbejárja. Annak ellenére, hogy célközönsége az idősebb tiné­dzser és huszonéves korosztály, lebilincselő és izgalmas olvasmány az idősebb korosztályok és nem utolsósorban a szülők, nevelők számára is.

Ez a szülői – és lelkipásztori – felelősség sarkallta egyébként Luskót a könyv megírására. A szerző az amerikai Montana és Utah államokban működő Fresh Life gyülekezetlánc pásztora, aki a három lánya iránti apai felelősség kiterjesztéseként igyekszik meggyőzni a fiatalokat arról, hogy nem érdemes vakrepülésben élni az életet. Ahogy egyik lelkes ajánlója írja: „Egyszer eljön az a nap, amikor úgy lesz szükséged ennek a könyvnek a prak­tikus bölcsességeire, mint az éltető oxigénre.”

Forrás: Hetek

A könyv megvásárolható a Patmos Records webshopjában: ITT

Lukács Ibolya Anna | 2020. 01. 27.