A kapuk előtt


Beszélgetés Gera Zoltánnal

#
Grósz Szilárd | 2016. 03. 16.
Március 14-én Gera Zoltán válogatott labdarúgó, az FTC jelenlegi játékosa volt a Kreatív Szabadegyetem vendége Székesfehérváron

Március 14-én Gera Zoltán válogatott labdarúgó, az FTC jelenlegi játékosa volt a Kreatív Szabadegyetem vendége Székesfehérváron, akivel Grósz István lelkész, az est házigazdája beszélgetett.

Zoltán elmesélte a közönségnek, hogy gyerekkorában édesapja volt a példaképe, aki még most, 60 év fölött is aktív futball kapus, a Megye 3-ban. Belőle nem lett híres focista, ezért minden energiáját Zoliba vetette, reggeltől estig kint volt vele a grundon és tanította neki a futball alapjait. Serdülő korát erősen meghatározta szülei válása, az addig alapvetően kedves, jó tanuló kisfiú élete negatív fordulatot vett. 16 éves korában már olyan deviáns életvitelt folytatott, hogy közel került a börtönhöz is. Édesapja invitálására ment el a pécsi Hit Gyülekezetébe, ahol elmondta a megtérők imáját. Elmondása szerint fordulat állt be az életében, hiszen minden negatív szokását (szipu, cigaretta, verekedés, stb) megutálta. Lassan visszatért az ereje is, az edzők újra felfedezték, és hamarosan a legnépszerűbb magyar klub, a Ferencváros játékosa lett.

Zoltán 2004 óta házasságban él Tímeával, két gyermekük van, Hanna és Jonatán (akit egyelőre még jobban érdekelnek a vonatok, mint a labda). Feleségét, Timit 1 évig figyelte, ahogy a Hit Parkban a Gyülekezet kórusában dicséri az Urat, ám bátorsága nem volt odamenni hozzá. Amikor bátorságot vett magán, már az első találkozáson meg akarta kérni a kezét…

Gerának még karrierje elején volt egy fontos ima az életében: "Istenem segíts meg, hogy híres focista legyek, hogy bizonyságot tehessek róla, hogy miképpen mentettél meg engem!"

Angliában a West Bromwich Albion klubhoz igazolt. Elmondása szerint a West Bromban játszott első meccsén kezdőként már az ötödik percben a kijelzőt nézte, hogy mennyi van még vissza a meccsből. Az első év olyannyira sikeres volt, hogy beválasztották az év álomcsapatába, olyan nevek mellé, mint Lampard, Henry, Rooney vagy éppen Robben.

Angliában nagyon sok klubot keresztények alapítottak. A WBA és a Fulham, - ahol Európa-liga döntőt játszhatott - is keresztények alapította klub volt. A West Bromwich szlogenje a 23. Zsoltár, rengeteg szurkoló mezére ki van pingálva, hogy az "Úr az én pásztorom." Zoli erről mesélt is egy történetet. "2 évnek kellett eltelnie, miután rájöttem, hogy minden egyes gól után, amit csapatunk lő, a 23. zsoltárt énekli el a közönség." Ezen kívül a legtöbb egyesületnek saját lelkipásztora van, aki meghallgatja a játékosokat és ha kell, imádkozik is velük.

Egy közönség kérdésre válaszolva elmondta, hogy nem az a fontos elsősorban, hogy ki hol futballozik, hanem az, hogy olyan emberek vegyék körül, akik képesek kibontakoztatni a tehetséget. Edzőként Roy Hodgson volt számára az etalon. 2 év alatt annyit tanult tőle, mint előtte összesen a 10 év alatt. "Egy zseni, egy angol úriember. Neki köszönhetem, hogy minden pozícióban megtanultam játszani."

Magánéletében sokat segít nehéz sorsú embereken, számára teljesen természetes, normális dolog. Sosem akarja elfelejteni,hogy Ő maga milyen mélyről érkezett,és mindig álltak mellette emberek. 

Szeret a hitéről beszélni, bár előfordul, hogy kritizálják emiatt az öltözőben, de általában minden társa tudja, hogy hol a határ.

A pályafutása végéről csak annyit mondott: "A Bajnokok Ligája még hiányzik az életemből, most pedig minden energiámmal a franciaországi EB-re készülök, továbbá szeretnék minden idők legidősebb válogatott labdarúgója lenni."

A rendezvény után a vendégek hosszú sorokban állva kértek autogramot, illetve közös fotót az est főszereplőjétől.

A Kreatív Szabadegyetem eddigi rendezvényeiről a hitkresz.hu oldalon tájékozódhat.

Grósz Szilárd | 2016. 03. 16.