II. Danubia Talents zenei


koncert Vácon

#Koncert
#vas
Moravcsik Attila | 2017. 10. 04.
Az idén is megrendezésre került a II. Danubia Talents Nemzetközi Komolyzenei Verseny, melyet a Váci Közéleti Egyesület hívott életre egy évvel ezelőtt.

Az idén is megrendezésre került a II. Danubia Talents Nemzetközi Komolyzenei Verseny, melyet a Váci Közéleti Egyesület hívott életre egy évvel ezelőtt. A verseny célja a fiatal tehetségek felfedezése, zenei tanulmányaik elősegítése, ösztönzése, valamint a magyar kultúra, a méltán híres zenei hagyományok megismertetése és népszerűsítése mind a magyar, mind pedig a külföldi résztvevők számára. Továbbá fontosnak tartották a rendezők megismertetni a kiemelkedő és egyedülálló szépségű magyar tájat, a Dunakanyart, és a történelmi jelentőségű Vác városát.

A múlt héten tartott II. Danubia Talents Nemzetközi Versenynek ismét a Hit Gyülekezete imaháza, a Váci Híradás Centrum adott otthont, ahová több, mint 12 ország fiataljai érkeztek, hogy megmérettessék magukat a nemzetközi mezőnyben.
Ebben az évben a "zongora szóló", "négykezes" és "kamara" kategóriák mellett a "vonós" és "fúvós" kategóriákban is sokan indultak a győzelemért.

A színvonalas nemzetközi zsűri tagjai voltak többek között Prof.Rintaro Akamatsu japán zongoraművész a japán Liszt Társaság elnöke, Kiss Julianna Bonis Bona díjas zongoraművész-tanár, Nati Ballarin zongoraművész, aki alapítója és művészeti vezetője a spanyolországi Vila de Xábia Nemzetközi Zongoraversenynek, Giuseppe Martone zongoraművész, aki egyben a Római Zeneakadémia művészeti igazgatója, Elio Orio padovai hegedűművész, Csáki András gitárművész, a Liszt Ferenc Zeneakadémia tanára és Hornyák Balázs fuvolaművész-tanár.

Váci fiatalok is képviselték városunkat: Fehér Lili a 2015-ös év "Dunakanyar Hangja" győztese, kedvenc hangszerével a 3. helyezést érte el "zongora szóló E" kategóriában.

Az 5 napos vetélkedést pénteken egy Díjátadó Gálakoncert zárta, melyet a koncert fővédnöke - Dr.Rétvári Bence államtitkár - delegált munkatársa, Pálfalvi Milán nyitott meg. Ezen az előadáson többek között a verseny abszolút I.helyezettjei is - Gennaro Cardalropoli hegedűs, Emilia Szlapa hegedűs és a Túri-Nagy János által vezetett kamara trió - megcsillogtatták tudásukat az érdeklődő és műkedvelő közönség előtt.

Mind a szakmai zsűri tagjai, mind a fellépő versenyzők kiváncsian várják a  Danubia Talents Nemzetközi Zenei Verseny jövő évi folytatását.

Moravcsik Attila | 2017. 10. 04.