HIT GYÜLEKEZETE
Munkatársunktól
2015. 12. 15.
Hanuka ünnepség Szombathelyen
Közösség

Szombathelyen évek óta nyilvánosan is megünnepli a Hanukát a helyi zsidó közösség. A rendezvény megvalósításában, lebonyolításában a Hit Gyülekezete tagjai támogatták a Szombathelyi Zsidó Hitközséget. Az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan: énekeltek, táncházat szerveztek, színvonalas műsort állítottak össze a látogatók számára. A rendezvény időközben a város kulturális életének szerves részévé vált, az érdekes programoknak köszönhetően pedig egyre többen látogatnak el az eseményre. Tavaly jelen volt a város polgármestere, alpolgármestere, és több közéleti személyiség is. 

A Hanuka nyilvános megünneplésének ötlete évekkel korábban vetődött fel. Márkus Sándor, a Szombathelyi Zsidó Közösség elnökének elmondása szerint tudatosan kezdtek nyitni a város felé, hogy a helyiek közelebbről is megismerhessék kulturális szokásaikat, valamint a zsidóság életét és mindennapjait. A Hit Gyülekezetében – melyhez régebb óta szoros barátság fűzi – partnerre találtak, és tavaly is nagy segítséget nyújtottak. Az ünnep megvalósítása pedig olyannyira sikeres lett, hogy nem csupán a város, hanem a MEASZ (Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége) figyelmét is sikerült felkelteni.

A szervezet elnöksége 2015-ben a Szombathelyi Zsidó Hitközségnek ítélte a Radnóti Miklós nevével fémjelzett díjat, melyet olyan magánszemélyek és szervezetek között osztanak ki, akik „munkásságukkal, véleményformáló kiállásukkal, személyes példamutatásukkal fellépnek a rasszizmus, az antiszemitizmus és a kirekesztés bármely formája ellen.”

E cél megvalósulásában vállaltak szerepet, nyújtottak segítséget a Hit Gyülekezete aktivistái is, akik szorgosan támogatták a rendezvényt a műsor több elemének felépítésével, előadásával. A zene és tánc elmaradhatatlan összetevői az ünnepnek, melynek során a zsidóság a rómaiakkal szembeni szabadságharcának sikereit ünnepli.

Aktuális híreink