Gerda sikerei

#
Hit.hu | 2016. 03. 02.
Sorra nyeri a rangos hazai és nemzetközi díjakat Zsákai Gerda, a szombathelyi Hit Gyülekezete tagja, hatodik osztályos tanuló.

Sorra nyeri a rangos hazai és nemzetközi díjakat Zsákai Gerda, aki a szombathelyi Hit Gyülekezetének tagja, és a helyi Váci Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény hatodik osztályos tanulója.

Sikert sikerre halmoz Zsákai Gerda, képzőművészeti munkái eddig két országos arany minősítést értek, de több kisebb pályázaton is nyert rangos díjakat rajzaival. "Arra különösen büszke vagyok, hogy már kétszer is nyertem az osztályomnak kirándulást" - mutatja Gerda büszkén az okleveleit és a műveit. "Már óvodás koromban felfedezték a tehetséget bennem. Nagyon szerettem az óvodában rajzolni, volt egy erre a célra kialakított sarok, ahova gyakran elvonultunk a barátnőimmel. Akkor még hercegnőket rajzoltam a legszívesebben, mint minden kislány. Általában az ember ábrázolást szerettem már akkor is. Mivel egyfolytában rajzoltam, egyértelmű volt, hogy rajztagozatos iskolába megyek. Ott már több pályázatra is küldték a rajzaimat, és rendszeresen értem el szép eredményeket" -kezdi a történetet a Váci Iskola hatodik osztályos diákja.

A sikerhez persze csapatmunkára van szükség, no meg talán a gének is sokat segíthetnek, Gerda ugyanis igazi alkotó családból származik. Édesapja, Zoltán az egyik helyi vállalat szállítási koordinátora, de emellett kiválóan játszik szaxofonon, improvizatív játékával pedig hétről hétre több száz fős hallgatóságot nyűgöz le szombathelyi Hit Gyülekezete istentiszteletein.

Jók voltak a tanárok is. -Nagyon sokat köszönhetek a rajztanárnőmnek, Vörös Líviának, aki kezdettől fogva támogat és segíti a kibontakozásomat, de kiemelném, a grafikatanáromat, Rákos Józsefet, no meg az osztálytársaimat, akik mindig biztatnak -mondja Gerda, aki a mindennapi életből merít ötleteket. -Megfog egy egyszerű kép a hétköznapokból, a természetből, vagy egy fénykép, egy illusztráció egy könyvben. Az interneten is szoktam találni érdekes képeket, ezeket aztán sokszor átalakítom, továbbgondolom magamban, és úgy festem le.

És vajon mik a kedvenc témái az ifjú alkotónak? "Változó. Szeretek portrékat készíteni, de tájképeket, állatokat is szoktam festeni, mikor milyen a hangulatom. Ha csak otthon, szabadidőmben rajzolok, akkor legtöbbször sima grafitceruzával dolgozom, az iskolában viszont leggyakrabban vízfestéket, pasztellkrétát, tűfilcet használunk, de megismerkedtünk már a monotípiával és a szénnel is." Gerda nemrég értesült arról, hogy az egyik közszolgáltató cég pályázatán szintén első helyezést ért el. Egészen Budapestig kellett utaznia, hogy a nyereményét átvegye, ami nem akármi volt, az egész osztályát elviheti kirándulásra. "Általában a rajztanárom szokta velem közölni a hírt, hogy milyen eredményt értem el egy-egy versenyen. Eleinte mindig zavarba jövök, de persze nagyon szoktam örülni a sikernek, jó érzés, hogy a szüleim és a tanáraim büszkék lehetnem rám. Az pedig különösen örömöt okoz, mikor a nyereményemet másokkal is megoszthatom, illetve ha mások is részesülhetnek belőle, mint például legutóbb, mikor osztálykirándulást nyertem."

Kíváncsiak voltunk arra, is ,hogy mit hoz a jövő, mivel szeretne a diáklány foglalkozni felnőtt korában? -Mindenképpen rajzolással, grafikával szeretnék a jövőben is foglalkozni, sokat kell még fejlődnöm ezen a téren. Szívesen lennék könyvillusztrátor, vagy valami ehhez hasonló, de a jövő még messze van. Egyelőre csak azt tudom, hogy a Művészeti Szakközépiskolában szeretnék továbbtanulni -árulja el Gerda, hozzátéve, hogy a szülei és a tanárai jó példával járnak előtte, hiszen megtanították arra, hogy a kitartó, szorgalmas munka mindig jó eredményhez vezet.

Hit.hu | 2016. 03. 02.