HIT GYÜLEKEZETE
Munkatársunktól
2017. 09. 23.
Félrevezető kimutatás, hátrányos törvénymódosítás
A Hit Gyülekezete a NAV-hoz fordul.

Mind az egyházi, mind a civil szférát hátrányosan érinti az SZJA 1%-ról szóló rendelkezési szabályoknak az a megváltoztatása, mely szerint ebben az évben a NAV már csak azokat a felajánlásokat veszi számba, amelyeknek összege eléri az 1.000,- Ft-ot. Az eddigi 100,- Ft-os küszöböt váratlanul, az adóbevallási (tehát az szja-rendelkezésre nyitva álló) határidő lejárta után, egy 2017. június 13-án elfogadott „salátatörvényben” az országgyűlés visszamenőleges hatállyal emelte fel. Ezzel az alacsonyjövedelműek és a nagycsaládos adókedvezményeket élvező adófizetők tömegeit zárták ki az 1 %-os felajánlások lehetőségéből! A módosítást nem előzte meg semmilyen előzetes tájékoztatás, társadalmi vita.

De még az átírt szabályok alapján is félrevezető, hogy csak az 1.000,- Ft-os küszöböt elérő rendelkezések darabszámát teszi közzé a NAV, mert a törvény ugyanakkor nem tekinti érvénytelennek az ez alatt maradó összegű 1 %-os rendelkezést! Különösen áll ez az egyházakra, amelyek az ún. egyház-finanszírozási törvény alapján az 1 %-os rendelkezések alapján kiegészítő támogatásra jogosultak, amelynek keretéből éppen a felajánlások számarányában részesülnek (tehát attól függetlenül, hogy azoknak mekkora volt az összege).

Az egyházi 1 % célja a megalkotásakor olyan modern egyház-finanszírozás megteremtése volt, ami figyelemmel van az egyházak társadalmi támogatottságára is. Ezzel a céllal megy szembe minden olyan irányú módosítás, ami a kisjövedelműeket megfosztja a rendelkezés lehetőségétől. Mindemellett eltorzítja az egyházak valós társadalmi támogatottságáról megjelenő képet is. Ezt még azzal is tetézi, hogy a 2017-es évi SZJA-rendelkezések számát összegző NAV-táblázat megnevezése elhallgatja azt a lényeges információt, hogy az nem az összes, hanem csak az 1.000,- Ft-os küszöböt elérő felajánlásokat veszi számba.

Ennek az utólagos változtatásnak döntő szerepe van abban, hogy a NAV kimutatása azt a nyilvánvalóan hamis látszatot kelti, mintha a Hit Gyülekezete részére ebben az évben – az adatok jelenlegi feldolgozottság alapján – mindössze 21. 003-an rendelkeztek volna. Ez a szám ugyanis nagyrészt az utólagosan felemelt küszöb eredménye, tehát nem fedi le az egyházunk részére rendelkezők tényleges számát, így messze elmarad az elmúlt években az egyházunk javára rendelkezők számától is. A Hit Gyülekezete híveinek túlnyomó részét nagycsaládosok alkotják, akiknek módjuk nyílik élni a családbarát adórendszer kedvezményeivel. Ez mindenképpen kívánatos és örvendetes! Ugyanakkor nem méltányos elütni őket – és a kisjövedelműeket – az szja-rendelkezés lehetőségétől.

Az 1 % frontján való általános (nem csak a Hit Gyülekezetét érintő) visszaesésben nyilvánvalóan komoly szerepet játszik az adóbevallás új rendszere is: a NAV aktív szerepvállalása az adóbevallásoknak az adófizetők helyetti elkészítésében (ami az 1%-os rendelkezésre értelemszerűen nem terjed ki) és az online-adóbevallás bevezetése. Ehhez időbe telik alkalmazkodni, de ezt a kihívást – ellentétben a visszamenőleges hatályú hátrányos törvénymódosítással – legalább előre lehetett látni.

A Hit Gyülekezete a jelenlegi adatközlést részadatnak tekinti és a NAV-hoz fordul, hogy tájékoztatást kérjen arról, hogy ténylegesen hányan ajánlották fel a 1%-ukat a javára és kezdeményezni fogja, hogy tegyék közzé az összes szja-rendelkezés számát valamennyi kedvezményezett vonatkozásában.

Aktuális híreink