HIT GYÜLEKEZETE
Morvay Bátor
2021. 04. 09.
Ez a csoda Istentől van
A karantén ideje alatt zajlott le a Hit Park egyik legnagyobb felújítása

A Nagycsarnok főbejáratával szembeni terület egészen mostanáig elég elhanyagolt állapotban volt. Mi volt itt korábban?

Bár sokan nem tudják, de a Hit Park komoly előtörténettel rendelkezik: a terület beépítését az 1809-ben alapított Hungária Gőztéglagyár kezdte el, a Park legidősebb épülete pedig több mint 170 éves, ez ma kollégiumként üzemel. A most felújított házról annyit érdemes említeni, hogy az 1950-es években épült, és a téglagyár közösségének kulturális központjaként üzemelt. A városi legenda szerint a munkások a “kommunista szombat” jegyében önkéntes munkával húzták fel. Ez a csúnya kockaépület kapott most teljesen új, klasszicista külsőt és belsőt.

Pirosépület

Befejezéshez közelít a rendezvényközpont építése

 

A Hit Park egésze barnamezős terület volt, ami fejlesztési szempontból a legnehezebb kihívás, mert a tervezők kezét megkötik a meglévő épületek sajátosságai. Hogyan hidaltátok át ezt a problémát?

Ez a dilemma, amire rákérdeztél, nem új keletű. Körülbelül 10-15 lépésben vásároltuk meg a Hit Park mai területét, és mindegyik telekrészen már egy meglévő, rossz állapotú ingatlan volt. Amikor megvettük a Nagycsarnok területét, szinte azonnal előjött a kérdés, hogy mit kezdjünk a mai Szent Pál Akadémiának otthont adó romos csarnoképülettel, mert lebontani nem lehetett. Még az is tervben volt, hogy sportcélokra, uszodaként hasznosítjuk. A mostani díszteremben el is kezdték kiásni a medence helyét, de végül egészen más funkciót kapott az épület.

Egy üzleti, profit alapon működő cég általában egészen más módon gondolkodik egy beruházásról, mint a Hit Gyülekezete, mert nálunk a közösség igénye szabja meg a fejlesztések irányát.

Sok jó ötlet felmerül, míg végül tisztázódik, hogy milyen cél megvalósítása szolgálja legjobban a gyülekezet közösségének céljait. Amikor az Akadémia mögötti harmadik csarnokot kezdtük el építeni, még nem tudtuk, hogy a beruházás harmadik ütemében elkészülő épületben egyszer egy 135 gyermeket befogadó óvoda lesz.

 

Segítséget vagy hátrányt jelent egy építkezésben, hogy már volt itt egy épület?

Vannak olyan építkezések, amiknek az elején még azt gondoltuk, hogy "de jó, hogy van egy régi", viszont gyakran kiderül, hogy a meglévő épületek felújítása, átalakítása előre nem látható plusz költségekkel jár. Ez a Hit Parkban is előfordult, de összességében inkább segítség a meglévő konstrukció.

Tető

 

2012-ben és 2014-ben ismét bővült a Hit Park a főbejárattal szemközti úgynevezett “piros épülettel”, a mögötte lévő raktárral és a régi tégla- és cserépipari telephellyel. Mik voltak az első tervek ezekkel az épületekkel?

A 2012-ben megvásárolt épülettel kapcsolatban több elképzelés is volt, például hogy plusz imaszobákat vagy szolgálati helyiségeket alakítsunk ki benne, de egy rövid ideig az is felmerült, hogy keresztény vállalkozó fiatalok bérelhetnének ki irodákat benne, hogy ezzel támogassuk az elindulásukat. Végül egy szuper jó kollégium lett belőle, ami a vidékről érkező hallgatóknak nyújt hatalmas segítséget.

 

Úgy tűnik, mindig a legracionálisabb tervek maradnak meg a végén…

Igen, egy közösségben mindig sok igény jelentkezik, és ezek között kell mérlegelni, hogy mit lehet leginkább megvalósítani a rendelkezésre álló erőforrásokból.

A sok közös gondolkozásnak is köszönhető, hogy ma nem tudok felesleges helyiségről vagy épületről a Hit Parkban, mindegyikben van élet.

 

A “piros épületre” milyen igény merült fel?

Bár a mostani formájában már alig lehet felismerni az eredeti állapotot, először úgy tűnt, hogy egy könyvtárközpont illene legjobban ebbe az épületbe. A további tervezések, ötletelések során végül a rendezvényközpont koncepciója került az előtérbe, és a könyvtár a régi raktár helyére került a kollégiumhoz közel.

" "

Az új könyvtár épületének bejárata

 

Hogyan osztottátok fel az épület belső részeit?

A rendezvényterem földszintjén egy vendéglátó rész lesz kialakítva, egy nagyon szépen berendezett kávézó és étterem, amire már nagyon régóta volt igény a Hit Parkban. A második szinten pedig rendezvényterem lesz egy elegáns előtérrel.

A tervezés során figyeltünk arra, hogy ne legyen csicsás, mégis egy ünnepélyes, letisztultan klasszikus stílust tudjunk megvalósítani, ami illik mondjuk egy esküvőre, fogadásra, vagy kisebb-nagyobb rendezvényekre.

 

Mikor kezdődtek el a konkrét kivitelezési munkák?

2019-ben készültek el az építészeti és kiviteli tervek, amik alapján 2020 végére - 2021 első felére tűztük ki a munkálatok befejezését.

 

 

Felújítás számokban: 

2.627 múj épületrész

16.600 múj térburkolat

4.000 múj füves terület

180 új fa

455 új parkoló

 

 

Ezen a két beruházáson azért lendített egyet az a bizonyos nagy vihar kavart 750 milliós állami támogatás, amit 2017-ben ítélt oda a kormány megosztva a Szent Pál Akadémiának és Hit Gyülekezetének. Ez elegendőnek bizonyult az építkezések befejezéséhez?

Röviden szólva: nem. A támogatás nagyon erős motiváló erő volt abban, hogy belefogjunk, enélkül valószínűleg jóval később tudtuk volna ezt a területet rehabilitálni. Mivel viszont az építőiparban pont ebben az időszakban rendkívüli, 40%-os drágulás történt, ezért a rendezvényközpontra jutó összeg (394 millió Ft) még az első szintre sem lett volna elég. Ráadásul mi nemcsak egy épületben gondolkozunk, hanem az azt körülvevő környezetet is szerettük volna méltóképpen kialakítani, ami természetesen további kiadásokkal járt: parkosítás, vagyonvédelem, világítástechnika, parkolók, új kapuk és utak létesítése.

Tér

 

Akkor alaptalanok voltak a vádak, hogy ezt a támogatást a gyülekezet úgymond “zsebre vágta”?

Teljes mértékben. Ne legyen félreértés, nagyon hálásak vagyunk ezért a támogatásért, de a Hit Park viszonylatában ez az összeg inkább egy értékes kedvezménykuponhoz hasonlítható, aminek örülünk, nagy segítség, de a költségek nagy részét, közel háromnegyedét saját forrásból, adományokból kellett fedezni.

 

Akkor ezek a fejlesztések a gyülekezet tagjainak elkötelezettségét és támogatását is szemléltetik, mert ha ma egy drónt felküldünk a Park fölé, akkor olyan sokmilliárdos komplexumot látunk, amihez két évtizednyi folyamatos anyagi támogatásra volt szükség, hiszen egy összegben sosem volt annyi pénze a gyülekezetnek, hogy mindezt egyszerre megvalósítsa.

Teljesen egyetértek, nagyon hálásak és büszkék vagyunk.

 

Hogy látjátok, mikorra készülnek el ezek a beruházások?

A könyvtárközpont már átadás alatt van, már zajlik a könyvek elhelyezése, a rendezvényközpont és a hozzá kapcsolódó angolpark pedig május elejére készül el. Ezt követően kezdődik el a mostani „murvás parkoló” területének beépítése, ahova 70 fát ültetünk, majd kijelölt parkolóhelyeket és utakat alakítunk ki.

Építkezés

Képek a hőskorszakból

 

Az új épület és a hozzá tartozó parkosítás fogja betölteni azt a régi igényt, hogy bővüljenek a Hit Parkban azok a közösségi terek, ahol a hívők az istentiszteletek előtt és után találkozni és beszélgetni tudnak…

Igen, a Hit Park fejlesztése során a legfontosabb prioritás az volt, hogy az istentiszteleteket a lehető legrendezettebb körülmények között tudjuk megtartani, mert ez a Hit Park legfontosabb rendeltetése. Ennek teljesítése után tudunk jobban fókuszálni más jogos közösségi igényekre. Reményeim szerint az új épület alsó szintje, de leginkább az angolpark segítséget fog nyújtani abban, hogy a tömeg “nyomása” - különösen egy konferencián a két alkalom között - érezhetően csökkenjen.

Ez persze nem azt jelenti, hogy sehol sem kell többé majd sorban állni, de várhatóan lényegesen kevesebbet.

 

Hányan dolgoztak ezen a projekten?

Csak a rendezvényközponton közel százan dolgoztak, a parkosításon pedig legalább további ötvenen.

 

Karantén ellenére volt lehetőség közösségi munkára embereket bevonni?

A bontási munkálatokban nagyon sokat segítettek a hívők. Ők verték le a régi vakolatot, szállították el a törmeléket és vették ki a közfalakat. Később viszont a járványügyi szabályok nagymértékben korlátozták lehetőségeinket a társadalmi munka tekintetében. Egy példát azért hadd említsek: a rendezvényközpont gyönyörű csillárjait egyenként 180 üvegkristály alkotja, amik egyesével becsomagolva érkeztek meg a gyárból. Ezeket gondos munkával, egy kétszer hat fős fiatal csapat fűzte össze, és nem kevés pizza fogyott, mire végeztek az összessel.

 

" "

 

Milyen érzés személyesen látni a régi kommunista kultúrház átalakulását?

Mivel nap mint nap itt mozgunk az építkezéseken, ezért teljesen más számomra ez a változás, mint a hívők számára, akik már majdnem egy éve nem látták a Hit Parkot. Én részletekben láttam, ahogy itt eltűnik egy fa és lesz helyette nyolcvan, ott épül egy új út, járda, vagy zöld felület. Megszokta a szemünk, hogy az épület lassan formát ölt az első szögtől a teljes struktúráig.

 

Nyilván ez idő alatt, ha erre az épületre néztél, akkor egy sor megoldandó problémát is láttál…

Igen, de ezek jó problémák, mert a célhoz vezetnek. Persze, ezt nem feltétlenül érezzük akkor, mikor kiderül, hogy egy váratlan akadályba ütközünk, vagy éppen lehetetlennek tűnik a különböző építészeti szakágak kéréseinek összehangolása.

A végére viszont - pont most voltam hétvégén az Agroszban, ahol ezt nagyon mélyen átéltem - megdöbben és hálát ad az ember, hogy a sok “jó probléma” ellenére végül milyen gyönyörű lesz a végeredmény.

Amire a fejlesztések kapcsán igazán kíváncsi vagyok, hogy amikor újra kinyit a Hit Park, akkor a hívők mit szólnak majd az eléjük táruló változásokhoz, meglesz-e az a “WOW”-hatás, ami az igazi elismerése az itt folyó munkának.

 

Csillár

 

A reménység, amit a Hit Parkban zajló megújulás képe hordoz, talán segít majd abban is, hogy közösségileg is továbblépjünk a karanténidőszakon.

Igen, mert ez egy nagy csoda. Bár voltak, akik azt gondolták, hogy a karantén miatt a Hit Park sosem nyit ki újra, és összeomlik a gyülekezet, ezek az építkezések mégis azt mutatják, hogy a gyülekezet a legnehezebb időszakban is képes a fejlődésre. Ezért nagyon nagy megtiszteltetés és öröm részt venni ebben a munkában, és megtapasztalni ezt a csodát, ami karantén alatt megvalósult a Hit Parkban - mert szerintem ez egy csoda, ami nem emberektől, hanem Istentől van.

Aktuális híreink