Emléktáblát avatott a Gyöngyösi Hit Gyülekezete

#gyongyosihitgyulekezete
#Nasinszky Péter
Morvay Bátor | 2014. 12. 08.
Gyöngyösi Hit Gyülekezete emléktáblát állított a zsidómentő, „Világ Igaza” díjjal kitüntetett Ferenczfalvi Kálmánnak.

2014. december 8.án felavatták Ferenczfalvi Kálmán emléktábláját Gyöngyösön, a „Világ Igaza” egykori otthonának házfalán. A Gyöngyösi Hit Gyülekezete által állított tábla avatásán jelen volt ifj. Ferenczfalvi Kálmán, a holokauszt túlélők, Weisz Péter a Magyar-Izraeli Baráti Társaság elnöke, Hiesz György polgármester, Gyöngyös Város Képviselőtestületének tagjai, pártok és egyházak képviselői. Az emléktábla a vészkorszakban közel kétezer zsidó honfitársunk megmentése hőstettének állít emléket.

Ferenczfalvi Kálmán, (szül. Faber Kálmán), a gyöngyösi gimnázium református diákjaként találkozott először a rasszizmussal, zsidó diáktársai megkülönböztetésével, ami ellen már diákként egyedül tiltakozott. Azért, hogy az üldözött zsidókat a kényszermunkától a halálmenetektől és a deportálástól megmenthesse, nem rettent vissza a fiatal Ferenczfalvi Kálmán, az akkori magyar hadsereg élelmiszerellátó, ún. gh-s tisztje szinte semmitől, nem válogatott a módszerekben. A magyar hadsereg hivatalos pecsétjét éppúgy felhasználta erre a célra, mint az általa alapított fantom egységet, amelynek a háború utolsó hónapjaiban a Nemzetközi Vöröskereszt budapesti Munkácsy utcai székháza volt a székhelye.

Nasinszky Péter a Gyöngyösi Hit Gyülekezete lelkésze az ünnepséget megnyitó beszédében kiemelte, hogy, napjainkban, amikor újra felszínre törnek a kegyetlen, pusztító erők, amikor újra ártatlan embereket ölnek, vagy ölni akarnak faji alapon és hitük miatt, amikor gyáván hallgatnak akiknek szólniuk, vagy cselekedniük kellene, akkor merítenünk kell az ilyen kiváló emberek példájából, mint amilyen Ferencfalvi Kálmán is volt.

Az avatáson Hiesz György Gyöngyös város polgármestere mindenki elé példaképként állította Ferenczfalvit, aki Gyöngyös város díszpolgára, mert a hős minden nap szembe nézett a halállal, és mert nemcsak több mint kétezer ember életét mentette meg, hanem visszaadta az emberségbe vetett hitüket is.

"A lassan már csoszogva járó bácsis külső mögött egy hős, oroszlánszív lakozott!” idézte fel jó barátja alakját Dr. Horváth László történész. Beszédében kiemelte, hogy a helyzet abszurditása 1944 novemberében érte el csúcspontját, amikor elszabotálta azt a parancsot, hogy Pünkösdfürdőn deportálásra átadja a németeknek az 1300 főből álló munkaszolgálatos zászlóaljat. Ebből a zászlóaljból mindenki megmenekült. Ekkor már Ferenczfalvi Kálmán maga is üldözötté vált, ám ebben a helyzetben is még két hónapig élelmezte a menekülteket, és látta el őket papírokkal. Soha senkinek nem dicsekedett tetteivel, nem jelentkezett semmilyen elismerésért, még a családjának sem mesélt hőstetteiről. A több száz túlélő önállóan jelentkezett a Jad Vasemnél, hogy hivatalosan is a Világ Igazai közé fogadják.

„Nem voltam hős, csupán megmaradtam annak, aki voltam”

– idézte szavait a történész.

Morvay Bátor | 2014. 12. 08.