A depresszió legyőzése


hit által

#depresszio
#felelem
Gesztesi Máté | 2020. 06. 11.
Interjú Petrőcz Lászlóval
A Hit Rádió műsorában Gesztesi Máté Petrőcz Lászlóval beszélgetett a depresszióról, megbocsátásról, emberi kapcsolatokról.

A félelemből, szorongásból adódó érzelmi problémákról lesz szó. Ha nincsenek hosszan feloldva, akkor betegséggé fajulhatnak. Ilyenek a depresszió, a fóbiák, a pánikbetegségek. Mit ír az Ige a depresszióról? 

Amikor az ember nagyon maga alatt van, nem tudja feldolgozni a problémákat és nem lát belőle kiutat, olyankor kerülhet depressziós állapotba. Ez nagy üzenet lehet az újjászületett keresztények számára is, ugyanis a depresszióban benne van némi hitetlenség is, ami a magtagadása annak, amit Jézus elvégzett a kereszten. Ez zsákutca lehet a hívő életben. Jézus azt mondta, hogy boldog az az ember, aki nem ütközik meg és nem botránkozik meg. A depresszió abból fakadhat, hogy sérelem vagy bántás éri az illetőt, és azt nem tudja feldolgozni. A keserűség gyökere könnyen fel tud növekedni, és megemészti azt is, aki hordozza, és másokat is. Jézus boldogmondása azt jelenti, hogy mindenkit érnek pofonok, sértések, bűnök, de ha ezt nem visszük fel a keresztre, vagyis nem tesszük át Jézus vállaira megbocsátás által, hanem továbbra is hordozzuk magunkban, nem leszünk boldogok. Azt is mondja, hogy "boldogok vagytok, ha szidalmaznak, rágalmaznak titeket énérettem, és örüljetek, örvendezzetek, mert ezt tették a prófétákkal is". Ez is mutatja, hogy ebből a típusú fájdalomból, hogy az embert kiközösítik, bántják, rágalmazzák, van kiút a megváltás által. Ha felnézünk Jézusra, az Ő szeretetében fel tudunk oldódni.  

Mi van a kilátástalanság okozta depresszióval? Amikor mindent értelmetlennek lát az ember, és nem tud felállni a csüggedésből... 

Ez is erős tud lenni. A legenyhébb példa, ha a rossz idő befolyásolja a hangulatunkat, így rátelepszik az érzéseinkre.

A hit mindig kivezető utat jelent. Mindig a láthatatlan látását jelenti, amit Isten készített el a számunkra.

A depresszió minden formájára igaz a látás hiánya. Lehetnek nagyon durva okai is. Erre egy példa, amikor a II. világháború végén egy holland (vagy dán...?) származású ember zsidókat mentett meg, de elfogták, és a testvérével együtt koncentrációs táborba vitték. Nagyon kegyetlenül bántak velük, a nővérét a szeme láttára ölték meg. Ennek ellenére, amikor kiszabadult, még a börtönőröknek is meg tudott bocsátani, az evangéliumot is hirdette. Mivel hiteles személy volt, nagyon sokan megtértek általa. Ez egy nagyon tragikus dolog volt, ahol az emberi vigasz nem segít, de Krisztus igen. Az isteni szeretet ki tudta olvasztani azokból a jégcsapokból, amik körülvették. 

Depresszió

Milyen gyakorlati tanácsokat tudnál adni arra a helyzetre, ha valaki depresszió miatt nem érzi Krisztus szeretetét, holott szeretné? 

A hálaadás, amikor felfelé nézünk Krisztusra, az elvonja a figyelmet a félelemtől, aggódásokról, gyötrelmekről. Szemeinket felemeljük, és hálát adunk Istennek, azért, amit elvégzett Jézus Krisztusban.

Ha hálát adunk, akkor beszélünk Istennel, és nagyon fontos, hogy a beszédünk, a gondolkodásunk építő legyen, ez ki tud hozni a keserűségből.

Nagyon fontos minél előbb kijönni abból az állapotból, mert súlyos következményei lehetnek.  

A hálaadáson túl mi az, amit még tehetünk? 

A dicséret a hálaadással együtt nagyon fontos. Nyissuk ki a szívünket az Úr felé! Az összejöveteleken ezért ne kint öntsük rá a problémáinkat másokra, hanem menjünk be, és meglátjuk, hogy abban a lelkes csapatban leesnek rólunk a gátak, akadályok, aggódások, félelmek, amik lefelé akarnak húzni. Nekünk felfelé kell nézni! Isten arra hívott el, hogy felfelé tartsunk, ne lefelé. Érhet bennünket egy rossz hír, egy hivatalos irat, felszólítás, vagy büntetés... Ilyenkor könnyen megijed az ember, de nagyon fontos, hogy megálljon, és vegyen erőt Istentől, ahogy Dávid is csinálta, és legyőzte az ellenséget. Rendkívüli erő tud ránk áradni, ha ráállunk a kősziklára, és kegyelmet merítünk a forrásból, mert Jézus Krisztus tele van erővel és kegyelemmel. 

Dicséret

 Egyre többeket érint a mai civilizációban a pánikbetegség. Szerinted mitől alakulhat ki? 

Ennek van orvosi része is, mert lehetnek sérülések az idegrendszerben, amit akár vitaminokkal is lehet kezelni. Nagyon nehéz megmondani, hogy kinél mi okozza, de mi most egészséges emberekről beszélünk. Előfordul, hogy mi magunk is kerülünk más emberektől időnként sokkba, és nem akarunk emberek közé menni. Nagyon fontos, hogy azt tegyük másokkal, amit szeretnénk, hogy velünk is tegyenek.

A másik, hogy úgy tudjuk csak szeretni embertársainkat, ha magunkat is el tudjuk fogadni és szeretni. Hagyni kell arra időt és energiát!

Ezért fontos, hogy kipihentek legyünk, mert a fáradtság is okozhat pánikhelyzetet. Forduljunk ilyenkor is Istenhez! Az Ő szeretetében tudjunk feloldódni! Ez, az Ővele való kapcsolatteremtést jelenti. Kérjük Őt, hogy töltsön fel. Ilyenkor lehet érezni, hogy árad ránk az ereje, és betölt Isten szeretete. Ettől elmúlik a félelem, a szorongás, ahogy be tudjuk szívni magunkba az Ő szeretetét. A szeretetben nincsen félelem, a szeretet kiűzi a félelmet. Isten gondoskodása velünk van. Ez a hitnek az útja, és ebbe könnyen be tudunk lépni. Kinyitjuk a szívünket, és beárad a kegyelem. 

Az isteni szeretet nem emberi szeretet...

Ezeknél a lelki bajoknál nagyon fontos, hogy olyan emberek társaságát keressük, akikből optimizmus árad. Ne magunkba forduljunk, hanem Krisztus felé, és az embertársaink felé. Mi is áldás tudunk lenni a környezetünknek. Ha olyan emberek társaságában vagyunk, akik reménykedők, optimisták, akkor lemegy rólunk a köd. A bennük levő fény, ami a remény, a hit, az öröm, a szeretet, a mennyeiek látása, feloszlatja bennünk a ködöt. Az is segít, ha mások felé fordulunk, és ha másokat üdítünk, mert mi magunk is felüdülünk ennek során. Ha próbálunk segíteni másokon, és látjuk, hogy ő még nagyobb bajban van, mint mi, elkezdjük őt bátorítani, vigasztalni, és a rajtunk keresztül megnyilvánuló isteni vigasztalás fel tudja szabadítani, akkor mi magunk is felüdülünk.  

Létezik olyan fajta pánikbetegség, ami halálfélelemmel járhat, amikor éjszaka felijed az ember, és gyötrődik. Ez már spirituális támadás is lehet. Hogyan kell ellene védekezni? 

Le kell választani ebből, ami már orvosi eset, ha valakinek olyan pszichés betegsége van. Fontos, hogy orvossal is egyeztessen az ilyen ember. De igazad van, lehet egy váratlan gondolat, ami lecsapja az embert, vagy éjszaka egy álom, ami gyötrést, félelmet okoz. Dávid is beszél az éjszakai ijesztésről. Valóban lehet szellemi erő, ami próbál az emberben rettegést okozni. Nagyon fontos, hogy a hit szellemével kiáltsunk Jézushoz, és ezért fontos hitben járni, az Úrban járni, Krisztusban élni.

Egy hitben járó ember nap mint nap, imádkozva, hitben tudja megszólítani az ő Megtartóját, mert Jézus nevére meghajol minden térd. Ebben a névben rendkívüli erő van, amely megfutamítja az ellenséget.

Isten szeretete valóságos. Az Ő szeretete behozza az Ő jelenlétét, békességét. A békesség istene megrontja a Sátánt a lábunk alatt hamar. Nem azért hívott el bennünket Isten, hogy elvesszünk, tönkremenjünk, kudarcba, vereségbe kerüljünk. Hit által - amit gyakorolni kell - belelépünk olyan miliőbe, ahol a Sátán ereje megtörik. Olyan, mintha az embert az isteni harmat meglocsolná. A gyötrés az egy tűz, és ennek a tűznek a pusztító ereje megtörik a lelkünk, az életünk fölött. 

Ima

Említetted, hogy a depresszió kapcsán eszedbe jutott egy fontos dolog. Megosztanád velünk? 

Sokaknak az a problémája, hogy nem a maguk életét élik, hanem a mások életét akarják élni, másokhoz akarnak hasonlítani. De fontos tudni, hogy nekünk van egy elhívásunk, egy személyiségünk, egyéniségünk, és ezt kell elfogadni, betölteni, eszerint kell élni, ami számunkra Isten ajándéka. Nem tudunk mások lenni, magunk kell maradjunk, amire rendelt az Úr. Ebbe a fejlődést, a minőségi emelkedést, növekedést is beleértve, hogy egyre inkább haladjunk a tökéletesség irányába. Sokakat az kínoz, hogy mások akarnak lenni, mint akik valójában, és ez vonatkozik a külső és belső értékekre is. Vagy valaki jó szülő, de látja, hogy más a karriert hajtja... Nagyon fontos, hogy jó szülőnek lenni különleges érték Isten szemében is. Vagy valaki egy jó munkaerő, aki hűséges és elkötelezett, és jó gyümölcsöket terem a cégének, akkor ne azt nézze, hogy más hogyan csillog a fényben!

Fontos, hogy megtaláljuk azt a pályát, amin haladnunk kell.  

A gátlásosság, a konfliktuskerülés, ha önmagukban nem érnek érzelmi nyavajává, akkor problémának tekinthetők? Én például introvertált személyiség vagyok, örülök, hogy nem vagyok nyomulós, erőszakos, törekvő. Hol a határ? 

Nyilván nem az a cél, hogy az ember törtetővé, nyomulóvá váljon, de fontos, hogy ne meneküljünk a konfliktusok elől! Azok mindig is lesznek, még a családban is, önmagunkkal is. Folyamatos kommunikáció szükséges még magunk felé is. Magunkat is mérni kell, hogy azok a dolgok, amikbe benne vagyunk, hol állnak a krisztusi mérce szerint. Vagy lehet, hogy Krisztusban ezeket el kell hagynunk, meg kell feszítenünk? Ez az az édes iga, amiről Jézus beszélt, amit magunkra kell venni, és azt az életet hordozzuk, amit Krisztustól kaptunk. De meg kell szabadulnunk a rossz dolgoktól, amiket meg kell öldökölnünk magunkban. Ha ezt megtesszük, akkor felszabadul az emberben az öröm. Sokan nem hajlandóak ezt megtenni, így gyötrődnek. Nem tudnak megbocsájtani, nem kommunikálnak, és ahelyett, hogy megoldanák ezeket a problémákat, elkezdenek bosszút állni másokon. Tönkreteszik az életüket. Jézus azt mondta, "tanuljátok meg tőlem, hogy én alázatos és szelíd vagyok".

A szelídség azt jelenti, hogy fel tudom dolgozni a sértettséget, nem akarok kővel visszadobni.

Ha támadást intéznek ellenem, akkor én azt megpróbálom krisztusi szeretettel lefegyverezni. Meg kell tanulni a krisztusi értékrenddel élni! A szeretet, a tisztaság, a jó cselekedetek alapvető értékek. Ha ilyenekkel szolgálsz az embertársad felé, akkor a másik emberben lévő keménységet meg tudod törni. 

Jóval győzd meg a rosszat!

Gesztesi Máté | 2020. 06. 11.