Azbej Trisztán:


A kereszténység a legüldözöttebb vallás

#szekesfehervar
#azbej
Csidei Szilvia | 2018. 04. 21.
Április 19-én Székesfehérváron újabb HIT KRESZ rendezvényt tartottak, ezúttal „A keresztényüldözések aktuális helyzete”címmel.

Április 19-én Székesfehérváron újabb HIT KRESZ rendezvényt tartottak, ezúttal „A keresztényüldözések aktuális helyzete” címmel. Azt est vendégei Vargha Tamás parlamenti államtitkár és honvédelmi miniszterhelyettes, Diósy Anna a Demos Shakarian Örmény Kulturális Egyesület alelnöke és Azbej Trisztán, az Üldözött Keresztények Megsegítéséért Felelős Helyettes Államtitkár voltak.

Miután Grósz István lelkész, az est házigazdája köszöntötte a vendégeket, először Vargha Tamásnak adta át szót. Az államtitkár leszögezte, hogy néhány éve a világ megváltozott és a keresztényüldözés már nem történelem csupán, hanem most is jelen van a világ számos pontján.

Szomorúsággal tölt el, hogy valahol a világban valakiket üldöznek a hitük miatt, ezt nem nézhetjük tétlenül. Amellett, hogy megvédjük hazánkat és megteszünk mindent polgáraink biztonságáért, erőnkhöz mérten segíteni is szeretnénk azokat - elsősorban keresztényeket -, akik a világ azon részén élnek, ahol erre szükség van .

Diósy Anna az 1915-ben történt örmény népirtás tragédiájának példáján hívta fel a figyelmet korunk kihívásaira. A fiatal előadó hölgy az örmény diaszpóra leszármazottjaként és keresztényként személyesen is érintett a témában.

Azbej Trisztán államtitkár pedig előadásában kifejtette, hogy több mint 80 országban tudnak keresztényüldözésről. 

Bár sokan tagadják, de jelenleg tíz, a vallása miatt üldözött emberből legalább nyolc keresztény.

Megindító előadását fényképekkel és - többek között a Közel- Keletről, Sziriáról, Libanonról, Irakról, valamint az Afrikában kialakult állapotokról készült - saját videóival illusztrálta. Bemutatták a "Hungary Helps" program keretein belül végzett munkájukat is. 

A "Hungary Helps" egy 2017-ben indított magyar kormányzati keretprogram, mely Magyarország szerepvállalását és segítségnyújtását szervezi a világ migrációs kibocsátó területein. Összefogja a korábban indult, és a jövőbeni - szegénység ellen, az emberi és kisebbségi jogokért, illetve a nemzetközi biztonság és stabilitás érdekében történő - segítségnyújtással kapcsolatos feladatokat.

Az előadások utáni fórumon a vendégek válaszoltak a jelenlévők kérdéseire, majd egy közös imával zárták a rendezvényt.

Csidei Szilvia | 2018. 04. 21.