A Maccabi több mint sportesemény

#izrael
#jatekok
Morvay Bátor | 2019. 07. 11.
Interjú Ilan Sagiv-val, a 2019-es budapesti játékok önkéntes szervezőjével
Hídat építünk a zsidóság között - így definiálja a Maccabi mozgalom célját Ilan Sagiv, a 2019-es budapesti játékok önkéntes szervezője, aki szerint a nagy múltra visszatekintő versenyek nem csak a sport és mozgás öröméről szólnak, hanem egyben a zsidóság nemzeti ünnepe, ami a identitást és összefogást erősíti. Ilan-t az előttünk álló tíznapos rendezvényről, annak eredetéről és önkéntes munkáról kérdeztük egy belvárosi kávézóban.

A világon egyedülálló, hogy egy nemzeti és vallási közösség szervez magának saját olimpiai stílusú játékokat? Mi ennek az oka, honnan ered ez a hagyomány?

A 19. század végén Európában a zsidók sok esetben nem vehettek részt a nemzeti versenyeken és nem sportolhattak zsidó egyesületeken kívül. Magyarországon például a numerus clausus lehetetlenítette el a zsidó sportéletet. Ezért jött létre a Maccabi mozgalom (MWU), ami mára a legnagyobb és a legrégebben működő zsidó sportszervezet a világon, öt kontinensen ível át és több mint 400.000 tagja van. Izrael létrejöttével a zsidó nemzeti és vallási identitás erősítésén kívül, kiemelt célja lett a rendezvénynek, hogy összekösse a diaszpóra zsidóságot az izraeli zsidósággal. Ez nekünk, izraelieknek is fontos, mert egy kis “pont” vagyunk a térképen, és állandó fenyegetettségben élünk, ezért jó érzés a rendezvényen keresztül megtapasztalni, mennyi erőt és támogatást kapunk a világ minden pontjáról. A politika sokszor ijesztő, de ha látjuk, hogy van támogatásunk a háttérben - mint például Magyarországon a Hit Gyülekezete - akkor az erőt ad nekünk.

Hány napos lesz a rendezvény?

A verseny maga 10 napig tart majd, de nemcsak sportról fog szólni, hanem párhuzamosan kulturális, oktatási és közösségi programok is lesznek. Csütörtökön például egy izraeli napra is sor kerül. 

Kik vesznek részt ezeken a versenyeken?

A versenyzők többsége nem hivatalos sportoló, hanem amatőr, csak hivatalos világversenyt szervezünk a számukra. Nem az a lényeg, hogy ki nyer, vagy ki veszít, hanem a közösség és az összetartozás van a középpontban. Persze ettől még mindenki hajt a győzelemért. 

A 2500 sportoló egyharmada amúgy 18 év alatti fiatal. Pénteken számukra külön oktatási programot szervezünk: lesz egy budapesti zsinagóga túra, részt vesznek a dohány utcai zsinagógában egy sabbati istentiszteleten, majd a szállodában mindenki elfogyasztja a sabbati vacsoráját. Ennyi résztvevő koordinálásához szükség van önkéntesekre, akik segítenek a programok és a versenyek lebonyolításában. A 3-400 önkéntes mátrixát kezelni és beosztani, hogy ki és hova menjen, nagyon nagy munka, de önkéntesek nélkül nem lehetne megszervezni ezt a rendezvényt. 

Te is önkéntesként vettél részt először a Maccabi Játékokon, mi motivált ebben?

Nekem az volt az álmom, hogy részt vegyek egy olimpián. Hivatásos úszó voltam, de mivel nem tudtam olimpiai kvótát kapni a seregbe vonulás előtt, így a sportéletet nem folytathattam. Először akkor találkoztam a Maccabi játékokkal, amikor készültek Berlinre 2015-ben. 2017-ben kaptam egy hívást a Maccabi elnökétől, hogy Izraelben segíthetném koordinátorként a rendezvényt. Kezdetben csak mint sportolót motivált, de ahogy láttam, amint 80 országból összejönnek a zsidók a megnyitóra, az egyszerűen hihetetlen érzés volt a számomra. 

Kiktől kaptok segítséget a szervezéshez?

Magyarországon az önkénteskedés tradícióját kevesen képviselik, ezért elsősorban a hazai zsidóságon belül, a sportrajongó oldalakon és a Hit Gyülekezete és a zsidóság köreiben hirdettük meg a versenyeken való önkénteskedés lehetőségét. Fél éven keresztül, 420 embert hívtunk be személyes interjúra, ami minden nap 8-10 embert jelentett. Közben szerveztünk nekik egy képzést, amin bemutatjuk a verseny arculatát, elmondtuk milyen sportolók jönnek, és milyen feladatok lesznek. A Maccabi szervezet bizonyos szempontból hasonlít a Hit Gyülekezetére, az embereket a hit, Izrael, a zsidóság és persze a sport köti össze. Az önkénteseknek ismerniük kell a versenyek hátterét. Tehát nemcsak vizet osztanak és a koordinátorok utasításait követik, hanem részét képezik a versenyek szellemiségének. Elősegítik a verseny célját: az izraeli zsidók és a diaszpóra zsidóság kapcsolatának és közösségének erősítését.

Mik azok a konkrét területek, ahol az önkéntesek tevékenykedni tudnak?

Több feladatkörben is számítunk rájuk. Először is, a sportolók szállodákban vannak elhelyezve, ott lenne szükség néhány idegen nyelvtudással rendelkező önkéntes hostessre, akik segítenek a résztvevőknek, válaszolnak a kérdéseikre és irányítják őket. Természetesen a versenyeken is kell segítség, valamint a logisztikában és a média területén is vannak önkéntes csoportjaink, de a kulturális események megszervezésében, lebonyolításában is részt vesznek. 

Ezen kívül létezik egy különleges “action-team”, akik rugalmasak és bármi történik, ők azonnal készek segíteni.

Július 12-én, pénteken 12-től 16 óráig várjuk az utolsó önkéntes jelentkezőket interjúra a Paulai Ede utca 1. szám alatt található Izraeli kulturális intézetben. Ők még részt tudnak venni a vasárnap induló utolsó képzésünkön. A további információk és regisztráció az emg2019.hu/registration oldalon.

Morvay Bátor | 2019. 07. 11.