A Hit hallásból van

#40 éves a Hit Gyülekezete
#audio
Morvay Bátor;Matolcsi Zsuzsanna | 2018. 12. 21.
Audiokazettáktól a mobilapplikációig
A múltról és a jövőről beszélgettünk Kövecses Kálmánnal, a Hit Gyülekezete audioszolgálatának vezetőjével és a sajtóosztály főmunkatársával, Morvay Péterrel, abból az alkalomból, hogy a napokban startolt el a Hit Gyülekezete mobilalkalmazása.

A Hit Gyülekezete történetében, fejlődésében a kezdetektől fontos szerepet játszott az, hogy az istentiszteleteken elhangzott prédikációk visszahallgathatók voltak, így sokkal több emberhez eljutott az üzenet, mint ahányan a budaőrsi házban, vagy akár a Hit parkban elfértek volna. A múltról és a jövőről beszélgettünk Kövecses Kálmánnal, a Hit Gyülekezete audioszolgálatának vezetőjével és a sajtóosztály főmunkatársával, Morvay Péterrel, abból az alkalomból, hogy a napokban startolt el a Hit Gyülekezete mobilalkalmazása.

Mikor került rögzítésre az első istentisztelet?

Kövecses Kálmán: Nem hirtelen, egyik pillanatról a másikra indult el. Már a ’80-as évek elején is készültek felvételek, amikor még csak egy kisebb csoportból állt a közösség. Az inspirációt az adta, hogy akkoriban amerikai prédikátorok tanításait, ha nem is egyszerűen, de meg lehetett szerezni audiokazettán.

Emlékeim szerint 1982 óta szinte minden istentisztelet rögzítésre került. 

Milyen eszközökkel indult el a felvétel?

Kövecses Kálmán: Budaörsön még két, állványra rögzített térmikrofon segítségével vettük fel egy kazettás magnóra a prédikációkat, ami egy nagyon egyszerű eszköznek számított. Ugyanígy egyszerűek voltak a technikai feltételek is. 

Volt egyáltalán mikrofon és hangosítás?

Kövecses Kálmán: A ’80-as években már használtunk mikrofont, de azt is nagyon kezdetleges módon: zajos volt, nem működött tisztán. Sokszor a szólóban sem tudatosult, hogy a mikrofonba kell beszélnie, ezért néha elhalkult vagy éppen felerősödött a hang. Nem volt csiptetős mikrofon, ami ugyanabban a távolságban marad, ezért nem változik a hangerő. Még arra sem volt eszköz, hogy utómunkálatokat lehessen végezni, örült az ember, hogy végül sikerült a felvétel.

Nem voltak beépített kábelek, mindent úgy kellett összerakni, minden házilagos, amatőr volt, de mi örültünk ennek, és annak is, hogy egyáltalán megszólalt a rendszer. Nagyon kellett figyelni arra is, hogy meg legyen fordítva az audiokazetta. Ezt olyankor tudtuk gyorsan megtenni, amikor a prédikátor levegőt vett.

Németh Sándor kifejezetten támogatta a mikrofonba beszélést, és a felvételek készítését. Budaörsön már alkalmaztak keverőpultot is a dicséret hangosítására, ami a szó szoros értelmében egy házilag összerakott, de teljesen korrektül működő hangosító eszköz volt. A mostanihoz képest már nagyon szegényesnek tűnik, de használható volt és lépcsőként szolgált.

Nem volt külön audioszolgálat, ami a felvételt biztosította, hanem egy személy végzett mindent: eszközök összerakása, cipelése, javítása, felvétel.

A lényeg az volt, hogy egyáltalán működőképes legyen a rendszer.

Amikor átköltöztünk a Ganz Művelődési Házba, oda már vásároltunk egy kicsit jobb minőségű technikai eszközt, ami az előzőnél szebben szólt. A technikai váltásnál nemcsak a felvevőeszközre kell gondolni, hanem magára az egész hangosítási rendszerre is. Változtak a hangszerek, a mikrofon minősége, tehát minden szinten volt valami kis előrelépés. Ebben az időszakban több, zenei téren jártas személy tért meg, akik aktívan tudták mindezt segíteni.  

A felvételeknek kezdetben a jegyzetelés volt a célja, hogy ne vesszen el a prédikálás, de nem gondoltunk volna arra, hogy évtizedekkel később is visszahallgathatóak lesznek. A kazetták azt is lehetővé tették, hogy a vidéki gyülekezetek kapcsolatot tudjanak fenntartani a központi, budapesti közösséggel. Például Balatonfüredre is rendszeresen jutottak el hangfelvételek, így a hétköznapi összejövetelek során Sándor tanításait hallgathatták kazettáról.

 

A Hit Gyülekezete első kiadványai

 

Ebben az időszakban nem volt hivatalosan bejegyzett a gyülekezet. Hogyan terjesztettétek mégis a felvételeket?

Kövecses Kálmán: Csak kézről kézre jártak. Ekkoriban nem volt semmi hivatalos, hiszen maga a gyülekezet is illegalitásban élt, ezért több hangsúlyt kellett tenni a védelemre. Amikor Derek Prince 1983-ban először Magyarországra látogatott, az összejövetelek még zártkörűek voltak. Ő többször is járt a gyülekezetünkben, és az egész közösség számára meghatározó volt, hogy a tanításait többször vissza tudtuk hallgatni, tovább tudtuk gondolni, fejleszteni.

Több vidéki gyülekezet is úgy indult el, hogy kisebb csoportokba elvittek kazettákat, amiken Németh Sándor tanításai voltak. 

Morvay Péter: Abban az időszakban az egyetlen kapcsolódási lehetőség a hangfelvétel volt, hiszen sem internet, sem közösségi média nem volt még. Bármilyen hihetetlennek hangzik ma már, akkoriban, ha valaki elment otthonról, még telefonon sem lehetett elérni. Vidékről is ritkábban tudtak felutazni Budapestre, és csak ilyen módon jutottak el hozzájuk a tanítások.

Nekem is az első találkozásom a Hit Gyülekezetével pontosan egy kazettán keresztül történt 1987 áprilisában.

Akkor már az Úr megérintett, de még nem mentem ki Budaörsre. Ismertem onnan egy-két keresztényt és egyiküktől kaptam egy kazettát. Történetesen egy amerikai prédikátor, Buddy Harrison budaörsi szolgálata volt, bár ez a név nem mondott nekem semmit. Otthon leültem hallgatni a kazettát, ami nagyon tetszett, hasonlóval nem is találkoztam korábban. Harrison Pál és Silás börtönből való szabadulásáról beszélt. Ő az a stílusú prédikátor volt, aki nemcsak szóban adta át az üzenetét, hanem el is játszotta: vagyis elénekelte, hogyan zajlódhatott a börtönben a jelenet. Sehova nem tudtam tenni azt, amit hallottam, de mégis vonzó volt számomra. A prédikációjának végéhez érve megkérte a hallgatókat, hogy aki szeretné befogadni Jézus Krisztust, az emelje föl a kezét. Egyedül voltam a szobában, és egyszer csak azt vettem észre, hogy fölemeltem a kezem. Elképedtem, hiszen egyrészt nem volt tudatos a mozdulat, másrészről pedig abszurdnak is tűnt, hogy jelzek valakinek, aki láthatóan nincsen jelen a helyiségben. Valahogy mégis éreztem, hogy jó dolog történt velem. Nem sokkal később, két hónap múlva jutottam el a Hit Gyülekezetébe, és ott, a budaörsi házban hallgattam meg először élőben egy prédikációt. Nagyon tetszett, ahogyan Németh Sándor a szabadságról beszélt egy akkor még megszállás alatt álló országban. Aznap meg is tértem, 1987 június 13-án. A kazetta a mai napig megvan erről az istentiszteletről, remélem majd az alkalmazásba is bekerül.

Mikor rögzítettétek az első hivatalos kiadványt?

Kövecses Kálmán: 1988 szilvesztere volt az első, amikor más helyszínen, a Ganz Művelődési Házban tartottuk az istentiszteletet. 1989-ben egy amerikai keresztény házaspár egy egyhetes sorozatot tartott, melynek a teremtés kontra evolúció volt a fő témája. Az ő előadásukat is rögzítettük, bár ez nem istentisztelet kereteiben hangzott el. Amikor nem sokkal utána Marylin Hickey tanított egy héten át Krisztusról a Biblia 66 könyvében, akkor merült fel igényként az, hogy készüljön minőségi hangfelvétel, amit már sokszorosítani is lehet. Ez volt az első nyilvánosan terjesztett hangfelvétel, de nem csak ebben jelentett új korszakot. Annak az előadássorozatnak a jegyzetét stencilezett formában másolták és így sokszorosították, még mielőtt bármilyen könyvet kiadtunk volna.

Tulajdonképpen ezek voltak az első audio és írásos kiadványai a gyülekezetnek.

A 90-es években robbanásszerű növekedésen ment keresztül a gyülekezet. Hogyan tudtatok felzárkózni a budaörsi “félamatőr”szintről a Budapest Sportcsarnok professzionális világához?

Kövecses Kálmán: A budaörsi korszak lezárulta valóban új kihívásokat jelentett. Először is új helyszínre költöztünk: előbb a Ganz Művelődési Házba, majd a Vasas Folyondár utcai sportcsarnokába. Itt maradtunk egészen a Hit Park felavatásáig, de közben a Budapest Sportcsarnokban is rendszeresen tartottunk istentiszteletet-sorozatokat. A gyülekezet nem igazán volt felkészülve ilyen nagy jellegű rendezvényekre. Több személy ezért képezte magát ezen a területen is, hogy legyenek olyan szakemberek, akik kezelni tudják a technikai berendezéseket.

Tapasztaltuk, hogy az állandó önképzés ilyen módon pótolhatatlan. Folyamatosan fel kellett zárkózni a modernebb eszközökhöz.

A technikai történelmünkben is különleges volt az 1996-os Jeruzsálemi Konferencia. Már maga a készülődés nagy munkálatokkal és izgalommal zajlott, mert előtte két héttel teszteltük a rendszert, majd egy egész kamionnyi eszközt kivittek a reptérre, ahol előre átvizsgálták azokat.

Morvay Péter:  Igen, logisztikai szempontból is érdekes volt a Jeruzsálemi Konferencia. 14 bérelt Jumbo különgéppel utazott ki a gyülekezet 2500 tagja. Ilyen nagy légihídra azóta sem volt példa Budapest és Jeruzsálem között.

Kövecses Kálmán: A bérlemények használata a legtöbb szolgálat munkáját - így a tecnikai szolgálatét is - megnehezítette.  Egy teljes színpadot fizikailag is hétről-hétre össze kellett rakni, hiszen egy fedett tenisz csarnokban tartottuk az istentiszteleteket, amit hét közben a sportolók használtak. Ez sok embert és rengeteg odaadó munkát igényelt, mind az előkészületekben, mind az utómunkálatokban. Ezért a 1998-as váltás, mikor saját csarnokba költöztünk, nagy könnyebbség volt a szolgálatok számára is.

 

Kazetta, CD, mobilalkalmazás...

 

Az audiokazettát aztán felváltották a CD-k. Mikor történt az átálás?

Kövecses Kálmán: 2000-től kezdődően megjelentek az akkori korhoz képest komolyabbnak mondható PC-k, amik által felmerült az igény a CD írásra. Ennek is több éves fejlődése volt. Ebben a szolgálatban is folyamatosan kutattuk, mit érdemes alkalmazni, mire lehet később is szükség. Ez 2004 nyarára érett be úgy, hogy CD-n is meg lehetett jelentetni tanításokat, amire volt is igény, mert ekkorra már a háztartásokban, autókban is elkezdtek felbukkanni a lejátszóeszközök. 

Morvay Péter: A nagy CD-korszak a 2010-es évek elejéig tartott, de például az autók tartósítják a korábbi technológiákat, mert jelentős részükben mai napig van CD/audiokazetta lejátszó. 

Kövecses Kálmán:

Az audiokazetta is azért maradt fenn nagyon sokáig, mert nem volt alternatívája.

A mai fiatalok ezt talán fel sem tudják fogni, viszont az akkoriak közül sokan nem tudják követni a mai technikai fejlődéseket.

 

Aktuális Hit Híradó, benne a közzöségi és digitális platformokon elért eredményekről

 

Most épp egy újabb korszakváltás zajlik, a kazetták és CD-k után az év végén megjelent a Hit Gyülekezete mobilalkalmazása és vele a több ezer tartalmat nyújtó előfizetési rendszer. Hogyan megy az átállás?

Kövecses Kálmán: Bizonyos szinten nem ért váratlanul bennünket az applikáció, pár éve készültünk már erre, annak ellenére, hogy tudthattuk volna, mivé fogja kinőni magát. Úgy látom, ez is az eddig követett út folytatása, és örülök, hogy olyan csapat dolgozik rajta, akik az eredeti, Budaörsön megismert hozzáállást viszik tovább. 

Morvay Péter: A digitális virtuális térben már eddig is több hanganyagot töltöttünk fel saját csatornánkra is, de ez nem volt annyira fókuszban. Az applikáció létrejötte azt a célt is szolgálja, hogy a régebbi tanítások könnyebben elérhetőek legyenek, össze legyenek kapcsolva a frissen elhangzottakkal és ne kelljen külön kutatni, mi az, ami kazettán maradt fenn vagy éppen CD-n, hanem így minden egy helyen elérhető. 

Azt gondolom, hogy sokak számára ez az alkalmazás igazi izgalmat, szellemi élményt és áldást fog közvetíteni. 

Én például alig várom már, hogy meghallgathassam újra az emlékezetes 1989-es tanítássorozatot a Dániel könyvéről, ami sokunknak adott életre szóló inspirációt a profetikus világértelmezéshez. De sok más tematikus sorozat is elérhető lesz az alkalmazásban az áldásoktól a bibliai családmodellig.

Kövecses Kálmán: Akkoriban a kazetta jelentett egy olyan alapot, melynek segítségével sokan kijelentést tudtak utólag is venni. Az alkalmazás is egy eszköz arra, ha valaki nem tudott rendesen figyelni az istentiszteleten, mert szolgálatban vett részt, munkából érkezve fáradt volt vagy egyáltalán nem tudott részt venni. Itt utólag meg tudja hallgatni és ő is részesülhet az áldásból.

Mi segíti abban, hogy a több mint ezer igehirdetés között mindenki megtalálja azt, amire neki éppen a leginkább szüksége van?

Kövecses Kálmán: A tematizálás nagyon fontos. Sokszor az emberek akkor nyúlnak ilyen eszközhöz, ha valamilyen kérdésre keresik a választ vagy éppen az adott élethelyzetükre. A lejátszási listákban több mint 100 témában lehet böngészni, a kulcsszavakkal és dátum szerinti szűrővel pedig rá lehet keresni konkrét tanításokra is.

Nagyon nagy mélysége van a tartalomnak, ezért biztos vagyok benne, hogy folyamatosan újabb és újabb kincsekre fognak bukanni a felhasználók.

Milyen ütemben tervezitek a bővítést?

Kövecses Kálmán: Folyamatosan. Egyrészt az új istentiszteleti felvételek napokon belül felkerülnek, de bővítjük az archív médiatárat is. A kazettán lévő hangfelvételek digitalizálása kissé lassabb, hiszen amilyen hosszú maga a felvétel, annyi időt igényel a munkafolyamat. Függ továbbá a felvétel minőségétől is, hogy szükséges-e utómunkálat. Ezeket a felvételeket tematizálni is kell, és figyelembe kell venni, hogy a múltban nem minden egyes tanítás került rögzítésre. Viszont lesznek olyan hanganyagok, melyek először, exkluzív módon kerülnek majd föl az alkalmazásba. 

Morvay Péter: Sok más tervünk is van még, és a fejlesztéshez szeretnénk kérni felhasználóink segítségét is, ötletekkel, visszajelzésekkel, amiket az alkalmazas.hit.hu-ra küldhetnek. 

 

Az alkalmazás már mindkét platformon letölthető:

Apple (iOS): https://itunes.apple.com/us/app/hit-gyulekezete/id1445577390

Új Android verzió: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.hit.hitgyulekezete

Morvay Bátor;Matolcsi Zsuzsanna | 2018. 12. 21.