1945 című film vetítése


Győrben

#film
#vetites
Balassa Bernadett | 2017. 06. 19.
Közönségtalálkozó keretében nézhették meg a győriek Török Ferenc legújabb filmjét.

A tanév utolsó napján megtöltötték az érdeklődők a Győri Hit Gyülekezete Salamon-termét, akik az 1945 című film vetítésére érkeztek. A moziélményt követően Török Ferenc filmrendezőnek, Szántó T. Gábor forgatókönyvírónak, és Szarvas József Jászai Mari-díjas színésznek tehették fel kérdéseiket. A beszélgetést Pálfy Gyula moderálta.

„Akkora bűnökkel ma talán nem kell szembenéznünk, mint a II. világháború után” – fejtette ki Török Ferenc. „Amikor jólét van, amikor béke van, akkor kell a legkritikusabb kérdéseket feltennünk, hogy ne ismétlődhessen meg ekkora dráma” – mutatott rá korunk feladatára és felelősségére a rendező. A nézők kétségtelenül felismerték a mai és az akkori társadalom közötti áthallásokat, a film közben saját lelkiismeretük is megszólalhatott.

„A film feladata érzelmi hatást kelteni, elgondolkodtatni, felrázni a közönyből” – mondta Szántó T. Gábor, akinek azonos című elbeszéléskötete is nemrégiben jelent meg. A katarzis sok embert elérhet, hiszen április óta itthon 28.000-ren látták a filmet, és számos nemzetközi közönségdíjat is bezsebelt.

A történet morális mélységét erősíti Szarvas József kiváló játéka. Véleménye szerint a társadalmi dialógus sokat segíthet az ilyen jellegű dilemmák feloldásában: „Nagyon sok lényeges, kibeszéletlen ügyünk van. Nagyon sok kibeszéletlen dolgot generált a rendszerváltás históriája, nagyon sok ügyet a politika elvitt és magáévá tett, ezzel pedig a közösség megosztódott.” A mi feladatunk, hogy leüljünk egymással, zsidók és keresztények, idősek és fiatalok, és átbeszéljük azt, ami eddig elmaradt – ehhez segíthet hozzá a film, összegezte a művész.

Balassa Bernadett | 2017. 06. 19.