12 tipp a karanténra

#karanten
#szabadido
Tóth Petra | 2020. 04. 06.
Avagy hogyan győzd le a kísértést a bezártság idején?
A koronavírus feltűnése az elmúlt hetekben mindannyiunk életét egy csapásra átalakította, az ehhez való alkalmazkodás pedig sokak számára komoly kihívásokkal jár. Az eddigi, megszokott rutint felborítva, és az életteret a négy fal közé szorítva, az új helyzet váratlanul rengeteg szabad időt zúdított az emberek nyakába. Most néhány hasznos tippel szeretnénk segíteni Nektek, hogy az otthon töltött idő ne a függőségekben való bukdácsolással teljen el, hanem hasznos, építő és megújulást hozó korszaka legyen az életeteknek.
 1. Otthon se zárkózz be!

Az egyedüllét és a bezártság különös mértékben képes felerősíteni a kísértések hangját, míg végül az ember egyszer csak munka helyett egy sorozat kellős közepén, egy videójáték véget nem érő labirintusában, vagy rosszabb esetben a pornográf tartalmak mélységeiben nem találja magát.

Ennek elkerülése érdekében bezárkózás helyett tartózkodj sokat az otthonod nyitott, közösségi tereiben, a családod társaságában és jelenlétében, végezd a munkádat is nyitott térben.

 1. Használd tudatosan az internetet!

A munka lezárását követően gyakran „levezetőként” még csak úgy „szörfözünk” egy kicsit, ami aztán az interneten való céltalan bolyongásba torkollik. A probléma egyrészt az, hogy így nehezen kontrollálható, hogy végül milyen oldalakon kötünk ki, másrészt, mire a „hullám” végére érünk, a lelkünkön erőt vehet mélységes kimerültség és motiválatlanság is, ami megnehezíti a nap hátra lévő részében tervezett feladatainkat – ezzel további céltalan böngészős órákat előidézve. Ezért fontos, hogy mindig tudd, hogy éppen miért és mire kell használnod az internetet, a céltalan online időtöltést pedig inkább kerüld.

Barkács
 1. Keress egy hobbit!

Könnyebben tudod lezárni a munka utáni tétova tevékenység-keresgélést, hogyha előre kiválasztasz magadnak olyan pihentető, élvezetes tevékenységeket, amiket bármikor elővehetsz, ha üres órád akad, például: olvass, zenélj, fess, rajzolj, építs, barkácsolj, kertészkedj, főzz, mozogj, beszélgess, vagy játssz a szeretteiddel. Merülj el valamiben, ami ellazít, pihentet, leköti a figyelmedet és segíti áthidalni a munka pörgéséből való áthangolódás időszakát.

 1. Tervezd meg a napod!

A tudatosságra nem csak az interneten töltött időben van szükség, hanem a napközbeni tevékenységekben is, az unalom ugyanis legalább annyira veszélyes a függőségekben szenvedőknek, mint az egyedüllét és a bezártság. Sokat tehetsz a célod érdekében azzal, ha reggelente (vagy előző este) összeállítasz egy listát azokról a tevékenységekről, amiket a nap során el szeretnél végezni és egy nagyjábóli időbeosztásban megtervezed a napodat.

 1. Sétálj a szabadban!

A kijárási korlátozás fontos eleme a járvány elleni védekezésnek, az egészségügyi séták azonban – a megfelelő feltételek mellett - jelenleg is engedélyezettek. Ezt érdemes is kihasználni, mert a friss levegő az egészség mellett a lélekre is rendkívül jó hatással van: kitisztítja a gondolatokat, lenyugtatja az érzelmeket, felszabadítja az reménységet, a hitet és az örömöt. Emellett egy séta a szabadban remek menekülési útvonalat nyújt akkor, amikor az embert erős kísértés környékezi meg a bűnre.

Bármelyik okból indulunk is el erre a kis kiruccanásra, a pozitív végeredményhez sokat hozzá tud tenni, ha a telefonunkat erre az időre otthon hagyjuk.

 1. Takaríts ki!

Ezek a napok remek lehetőséget nyújtanak arra, hogy a rég óta halogatott otthoni feladatainkat is elvégezzük: felújítsunk, megjavítsunk, szelektáljunk a szükséges és a szükségtelen dolgaink között, rendet tegyünk, és kitakarítsunk. Akár egy szobával rendelkezik az ember, akár lakással, akár egy egész családi házzal, a rend és a tisztaság mindenhol jó atmoszférát teremt a pihenéshez és a munkához egyaránt, illetve segíti az összeszedett, következetes életvezetés megvalósítását az otthon töltött időszakban. A tiszta, rendezett környezet ezen túl az Istennel való kapcsolatunk ápolására is inspiráló hatással lehet.

Makramé
 1. Építsd a kapcsolataidat!

Bár a személyes találkozásokra ebben az időszakban csak korlátozott lehetőségünk van, a kapcsolataink építésére ilyenkor talán még nagyobb szükség van, mint a hétköznapokban. A mozgalmas közösségi élethez szokott embereknek komoly kihívást jelenthet a társaság hiánya, és az ingerszegény környezet, különösen akkor, ha egyedülállókról, vagy egyedül élő személyekről van szó. Sokat tud jelenteni nekik, ha ebben a helyzetben is gondolnak rájuk. Hála Istennek, hogy ma már lehetőségünk van a legszigorúbb kijárási tilalom mellett is látni, hallani egymást anélkül, hogy ki kellene mozdulnunk otthonról.

 1. Keresd, hogyan segíthetsz!

A kialakult szükséghelyzet mindenkit más és más kihívás elé állított, amiket egyesek könnyebben, mások sokkal nehezebben tudnak áthidalni. A helyzet enyhítésére országszerte sokféle kezdeményezés indult, melyek közös lényege, hogy mindannyian azzal segítsünk másoknak, amink van.

Minden apró felajánlás és segítség sokat jelenthet valakinek, aki kiszolgáltatottabb helyzetben van, ezért bezárkózás helyett inkább gondold át, hogy mi az, amivel Te segíthetsz!

A mások fele való szolgálat értékes tartalommal tölti meg a gondolatainkat és szabad óráinkat, megerősíti az identitásunkat és az önértékelésünket, és örömmel, pozitív életérzésekkel jutalmazza meg a lelkünket – ezek pedig mind hozzá tudnak járulni a bűnnel, kísértéssel szembeni harcunkhoz is.

 1. Tarts offline napokat!

Az otthon töltött időszak remek lehetőség is arra, hogy átfogó, karbantartó vizsgálatot végezzünk saját magunkon, az Úrral-, és szeretteinkkel való kapcsolatunkon is. Ehhez – kihasználva a ritkán kínálkozó alkalmat – iktass be a napi rutinodba egy olyan nyugodt, privát időszakot, amiben mások nem zavarnak téged – beleértve az internetről érkező impulzusokat is. Hetente egy, tudatosan offline töltött nap alatt is rendkívüli mértékben képes regenerálódni az ember szelleme és lelke: kipiheni a folyamatosan érkező impulzusokból faladó zaklatottságot és űzöttséget, fókuszáltabb, összeszedettebb figyelmet tud fordítani az aktuális tevékenységeire és közvetlen kapcsolataira, emellett jobban felszabadulnak az intuitív képességei is, így sokkal nyitottabbá válik Isten jelenlétére és jobban tudja élvezni az ott töltött időszakot.

Olvasás
 1. Hallgasd az Igét!

Ebben az időszakban különösen fontos figyelnünk arra, hogy a szellemünknek most is ugyanolyan szüksége van az erősítésre és a táplálékra, mint amikor hetente akár több alkalommal is istentiszteleteken vettünk részt, ezért igyekeztünk minden lehetséges felületen elérhetővé Németh Sándor bejelentkezéseit, aki minden nap friss üzenettel készül a hallgatók bátorítására. Emellett számos régebbi tanítást is igyekszünk feldolgozni és írott-, audiós és videós formában is elétek tárni. Kövesd nyomon az aktualitásokat, hallgasd az élő közvetítéseinket!

 1. Olvasd az Igét!

Gyakran hallani keresztényektől, hogy mire a sok napközbeni tevékenység végére érnek, nem marad elég idejük, erejük Bibliát olvasni, ha pedig olvasnak, akkor sem tudnak elmélyülni benne, mert tele vannak az aznapi impulzusokkal. Ez az időszak viszont különleges alkalom arra, hogy visszataláljunk ehhez a régi jó szokásunkhoz.

Ha nehéznek érzed az első lépéseket, és nem tudsz elmerülni az Igében, próbáld meg az olvasást offline töltött napokkal előkészíteni – amit, ha úgy tetszik, akár nyugodtan nevezhetsz „internetböjtnek” is.

 1. Imádkozz!

Az otthon töltött időben minden hívőnek jelentősen megnő a felelőssége abban, hogyan él a helyzettel, illetve mit kezd a kereszténységével. A közösségi istentiszteletek sokat segítettek abban, hogy ha el is fáradtunk, hétről hétre megújuljunk és korrigáljuk magunkat Isten jelenlétében - most azonban sokkal hangsúlyosabbá, kulcsfontosságúvá vált az egyéni aktivitás, hogy mindenki maga is közösségben legyen Istennel. A Hit Gyülekezete a lehetőségeihez mérten igyekszik ehhez minden segítséget és támogatást megadni, a cél megvalósítása viszont mindenki részéről munkát igényel.

Mindezekhez sok sikert és kitartást kívánunk Olvasóinknak! Ne felejtsétek: azoknak az embereknek, akik szeretik Istent, minden helyzet a javára tud fordulni – hiszen ezt maga Isten ígérte meg nekünk. Ez alól pedig sem a koronavírus, sem a vele járó karantén nem lehet kivétel.

Tóth Petra | 2020. 04. 06.