BELZEBUB

mit jelentenek a bibliai fogalmak?
keresés
leírás

A legyek Baálja, vagy ura. Az ókori Baál-kultusszal is összefüggésbe hozható, Ekron városában ezen a néven tiszteltek hamis istenséget (Baál-Zebub).

Az Újszövetségben is megtalálható, a farizeusok pártjához tartozók vádolták meg Jézust azzal, hogy Belzebub segítségével űzi ki a démonokat az emberekből. A farizeusok Belzebubot a démonok fejedelmének nevezik. A szófordulat, amivel a farizeusok definiálták Belzebubot (fejedelem, görög: arkhón), többször is előfordul az Új Szövetségben, az apostoli levelekben különböző angyali rendek felsorolásakor szerepel, egyfajta gyűjtőfogalomként. Így bibliatudósok arra következtettek, ahogy az ókori görög városállamokban is az arkhón a városvezetésnek egy réteget jelölte, úgy a szellemi, természetfeletti világban is az angyali és szellemi lények hierarchiájának egy szintjét jelöli. A Belzebub név tehát a Sátánt szolgáló, az angyalok hierarchiájában az arkhé/arkhón szintjén lévő gonosz, szellemi lényt jelölhet.

kapcsolódó írások
A szellem erejévelMi a véleménye Jézusnak a tai chi relaxációs gyakorlatról? Ezek a belső szervek, idegrendszer ellazítását célozzák.Van egy 15 éves barátnőm, aki azt mondja, látja az emberek auramezejét, és ha ránéz valakire, akkor meg tudja mondani, hogy mije fáj. Egy közösségbe jár, ahol az embereket gyógyítják. A kérdésem az, hogy ez vajon jó vagy rossz dolog-e?