HIT GYÜLEKEZETE
Morvay Bátor
2020. 07. 02.
Újságírás megalkuvás nélkül
Interjú a Hetek lapszerkesztőjével és a hetek.hu vezető szerkesztőjével

A Hetek az elmúlt években folyamatos megújuláson ment át. Először is, változott a tartalmi koncepció: hírközlés helyett már az események összefüggéseire koncentráltok. Új kollégák érkeztek a szerkesztőségbe, 2017-ben a teljes grafikai arculatot lecseréltétek, most pedig a változás “koronájaként” elindítottátok a teljesen átalakított hetek.hu portált. Ez utóbbi a kezdettől fogva benne volt a koncepciótokban?

Kulifai Máté: Szerintem már nagyon esedékes volt, hogy a Hetek - ami egy huszonhárom éves mértékadó sajtóorgánum - a korral haladva az online platformokon is a hetilaphoz hasonló súllyal és minőségben legyen jelen. Amikor megalakult, akkor a hetilap volt az a műfaj, ami a legnagyobb hatást tudta kifejteni, ma viszont már azt látjuk, hogy a piac minden szereplője erősíti az online tartalmait is, ezzel a trenddel pedig a Hetek sem akart szembe menni. Továbbra is a hetilap a zászlóshajónk, viszont az a célunk, hogy minél több platformon tömegbefolyásra tudjunk szert tenni. Szlogenünk is ezt üzeni: “több mint hetilap”. Ehhez nagyon sok támogatást és segítséget kaptunk Szobota Zoltántól és Gavra Gábortól is, reméljük, hogy az új hetek.hu-val ismét egy sikersztori veszi kezdetét.

A hetilapok száma folyamatosan csökken, viszont az online portálok száma folyamatosan nő és a piaci verseny egyre élesedik. Nincs túl késő belépni a ringbe a nehézsúlyú portálok közé?

Kulifai Máté: Szerintem azért nem, mert amit a Hetek – és például a Hit rádió – képvisel, az annyira sajátos és egyedi, hogy még a kulturálisan, világnézetileg hozzánk közelebb álló orgánumokhoz képest is tud újat adni. Talán, ha azt mondanád, hogy az Egyesült Államokban van-e értelme egy hetek.hu-t indítani angol nyelven, akkor azt mondanám, hogy már telítettebb a mezőny, de ott is kiemelkedők lennének a tartalmaink.

A Heteknek szerintem nagyon is helye van az online hírek világában, mert az a nagyon letisztult zsidó-keresztény világnézet és az a józan, árnyalt, pártpolitikailag pedig teljesen független hírgyártás, amit mi képviselünk, jelenleg alig található meg még a konzervatív piaci szegmensben is.

Ez a szegmens - mármint a konzervatív - azonban rendre alulmarad vonzóerőben és látogatottságban a mainstream - többnyire balliberális – orgánumokhoz képest. Ti mivel próbáltok kitörni ebből?

Kulifai Sára: Szerintem a Hetek minden bizonnyal egy színfolt tud majd lenni. Célunk az, hogy a világnézetet, amit képviselünk, a lehető legárnyaltabban, legalaposabban és nem utolsó sorban élesen és világosan tudjuk az olvasók elé tárni, hogy még ha valaki egyáltalán nem is ért egyet velünk, és teljesen másként gondolkozik a világról, az is érvekkel és tényekkel találkozzon az oldalunkon, ami talán az ő gondolkodásmódját is befolyásolja vagy árnyalja. Készek vagyunk megvédeni az álláspontunkat, és nem titkolt célunk hatni az olvasókra.  Ha ezt el tudja érni a hetek.hu, akkor már gazdagabb lett az online sajtópiac.

Máté és Sári

A Hetek célja, hogy ne csak a híreket, hanem azok hátterét is megvilágítsa az olvasóknak, viszont ha megnézzük egy mai online portál gerincét, azt többnyire MTI anyagok, fordítások és a hírátvételek teszik ki, ahol a cél, hogy minél rövidebb időn belül tovább lőjék az eseményeket. Nem vész így el az oldalon az eredeti cél?

Kulifai Sára: Semmiképpen sem. A hetek.hu nem akar versenyezni a legnagyobb hírportálokkal. Nem is tudna, mert az nagyságrendekkel nagyobb befektetést igényelne.

Az elvek, amelyek minket kötnek: az alaposság, a hitelesség és a saját világnézetünk. Azokról a témákról írunk, amik szerintünk az olvasók jövője, életmódja, mindennapjai szempontjából a legfontosabbak.

Ellenben nem köt minket a kattintáskényszer, sem az, hogy mindent leközöljünk, mert pont ez a „hírcunami” az, amiből kezd sok lenni az embereknek. Nagyon sok hírgyárnak az a hibája, hogy tele van felszínességgel: a közéletben és politikában tapasztalt PR-fogásoknak sokszor aláfekszik a mainstream sajtó, és a kattintások érdekében csak úgy hintik ezeket a felületes hírközléseket. A Hetek platformjain viszont azt fogják olvasni a követőink, hogy mondjuk: Mi a valódi történet egy látványos sajtófotó mögött? Mi a probléma azzal, ha az emberek tömegesen kiállnak a Black Lives Matter mozgalom mellett? Mit kell tudni egy emberről azon túl, amit a Wikipedia leír róla? Mi a pontos világnézeti, ideológiai háttere egy aktuális társadalmi trendnek, mozgalomnak? Azért hangsúlyozom ezt ki, mert a Hetek - mint hetilap - arról volt híres, hogy a korát megelőzve, évekkel, vagy évtizedekkel előre írt olyan témákról, mint a tömeges illegális bevándorlás kockázatai, a globalizmus szereplőinek hatása a nemzetállamok szuverenitására, a technológiai forradalom veszélyei és még rengeteg olyan téma, amiről az akkori sajtó nem beszélt. A Hetek ezen intuitív, ráérző képességét az online oldalunkon is meg szeretnénk őrizni.

Sokan azzal csavarják le a Hetek álláspontját és cikkeit, hogy az alapból elfogult, mert egy vallási közösség, a Hit Gyülekezete áll az orgánum mögött.

Kulifai Máté: Azt kell látni, hogy amit a Hit Gyülekezete tagjai képviselnek, az nem egy belterjes, szektás, szubkulturális vélemény.

A zsidó-keresztény világnézet egy olyan innovatív és értékteremtő gondolkodásmód és hit, ami már évezredek óta előre viszi a társadalmakat és felemeli a nemzeteket.

Történelmi tény, hogy jelenlegi civilizációnk erre épül, akkor is, ha ezt sokan nem akarják elismerni, vagy éppen ezt a különleges örökséget akarják kiszivattyúzni a nyugati kultúrából. Hogyha ezt sikeresen megteszik, akkor ez a civilizáció ugyanúgy össze fog dőlni, mint a korábbiak, mert a fundamentumát veszíti el. Mi a Hetekben pont azért küzdünk, hogy ezt az értéket erősítsük a kultúránkban, és megvívjuk azt az online szabadságharcot, ami szerintünk a nemzet felemelkedéséhez, sikeréhez és győzelméhez szükséges. A Hit Gyülekezete az elmúlt négy évtizedben ilyen értékeket képviselt és igyekezett a saját módján népszerűsíteni. Ennek egy kiváló zászlóshajója a Hetek. Igazából mi állunk annak a frontvonalában, hogy a lehető leginnovatívabb eszközökkel és műfajban tudjuk ezeket az értékeket és véleményeket, gondolatmenetet mindenki számára emészthető és olvasmányos módon átadni, és ha kell – meg is védeni.

Máté

Az értékrendjéből kifolyólag viszont a Hetek mégse nevezhető függetlennek. Bármi is történik a világban, a kultúrában, a jogalkotásban, feltételezhető, hogy nem fogtok más álláspontot vallani az abortuszról, LMBTQ mozgalomról, Izrael szerepéről, vagy épp a nemzet és globalizmus viszonyáról. Nem elfogultság, vagy éppen csőlátás ez a részetekről? Hiszen a véleményformálásban lezártok utakat magatok előtt, pusztán azért, mert világnézetileg függtök egy állásponttól, mondjuk a Biblia álláspontjától.

Kulifai Máté: Korunk egyik irtózatos rákfenéje a morális relativizmus, amiben mindenki az aktuálisan trendi korszellemnek megfelelően próbálja újraértelmezni a saját múltját, életét és a világot, ami körülvesz minket.

A mi értékünk és világnézetünk azért konzervatív, mert van egy alap, amihez mindig visszatérünk, és amit soha nem változtatunk meg.

Ez egyébként mindig is jellemezte a Hit Gyülekezetét, az alapító-főszerkesztőnket - Németh Sándort -, és a Heteket is mindig jellemezni fogja. Nem fogjuk feladni azt a bibliai morális értékrendet, amihez egyszer elköteleztük magunkat.

Ha a mi véleményünk többségi vélemény lesz, annak örülünk, ahogy annak is, ha befolyásolni tudjuk a társadalom véleményét. Ha viszont kisebbségbe kerülünk, akkor sem esünk kétségbe, mert az igazság sosem népszerűségi kérdés, hanem a tényeken áll. Ez nem azt jelenti, hogy nem vagyunk képesek elismerni a hibáinkat, vagy nem fogunk idővel árnyaltabban látni bizonyos dolgokat, de az alapvető értékeink sosem változnak.

Ma viszont egy olyan világ működik körülöttünk, amiben azokat, amik 100 évvel ezelőtt még értékek voltak, és az emberek számára áldást jelentettek, most válogatás nélkül dobják a kukába a véleményvezérek – méghozzá úgy, hogy más értéket nem tesznek a helyére. Csak lerombolnak mindent, és hadd jöjjön a vízözön.

Sári, tőled kérdezem, hogy ezt a “kattintások felett” álló célt hogyan lehet a napi szerkesztőségi munkában is megtartani? Vannak oldalak, amik bezuhantak amiatt, hogy csak kevés és minőségi anyagot akartak lehozni, mert egy oldal mégiscsak a kattintásoktól pörög. Ez viszont - ahogy a Máté is utalt rá - könnyen a minőség rovására megy.

Kulifai Sára: Ez jelenleg a hírgyártás művészete, amire csak gyakorlatban lehet ráérezni. Nincsenek olyan célszámaink, hogy egy nap alatt 30-40, vagy akár 100 cikket lehozzunk. A szerkesztőségi megbeszélésen azt a célt tűztük ki, hogy a hetek.hu több lábon álljon. Nem vetjük el a rövidhíreket sem, ha hirtelen történik valami olyan - szerintünk - fajsúlyos dolog, amiről szeretnénk azonnal beszámolni, - a gerincét azonban továbbra is a Hetek hírelemző és véleményformáló vonala adja majd. Lesznek publicisztikák, elemzések, exkluzív interjúk, podcastok és videók is. Megpróbáljuk úgy összerakni az oldalt, hogy egy nagyon színes, nagyon sokoldalú, nagyon értékes, rendkívül karakteres, mégis könnyen fogyasztható felület legyen.

Sári

Az igazság fontos, de valljuk be, a dolgok hátterébe való belelátás a legtöbbször érzelmileg nem túl felemelő képet fest a számunkra. Részben ezért is pörögnek annyira a közösségi oldalakon a színesebb, bulvárosabb hírek, mivel az online hírolvasás a statisztikák szerint nemcsak a tájékozódást, hanem kikapcsolódást is jelent egyben – amivel például egy fáradt dolgozó két munkamenet között kiengedi a gőzt. Nem véletlenül az ebédidő az egyik legpörgősebb időszak ezeken a portálokon. Ti mivel próbáljátok meg úgymond „felemelni” az olvasók lelkét?

Kulifai Sára: Ahogy az a printben is látható, van egy színes „kávészünet” elnevezésű rovat, ahova a rovatvezető mindig olyan témákat próbál beválogatni, amik nem direkt politikai és közéleti vonatkozásúak, de mégis a mindennapjainkhoz kapcsolódó értékes tartalmat nyújtanak. Nem kell megijedni, hogy „apokalipszis híradóvá” fog válni a hetek.hu, igyekszünk a témákban is egy színes és széles spektrumot lefedni.

Tulajdonképpen egy közös kalandra is invitáljuk a kedves olvasókat, amiben közösen dolgozzuk fel a világ eseményeit, tájékozódunk és persze kikapcsolódunk.

Hogyan támogathatják az olvasók ezt a fontos újságírói munkát?

Kulifai Máté: A hetek.hu esetében az online előfizetés a támogatás egyik leghatékonyabb módja, amiért cserébe az olvasó a hetilapban megjelenő cikkeket már rögtön a lapzárta után csütörtökön elolvashatja. Fontos leszögezni, hogy itt már nem pusztán a régi PDF-es, lapozgatható formátumról van szó, hanem mobilon, tableten és asztali számítógépen is könnyen, kényelmesen olvasható tartalmat jelent. Az online előfizetők egyúttal hozzáférnek a Hetek 23 éves, 31 ezer cikkből álló archívumához is.

31 ezer… elsőre azt mondja az ember, hogy milyen szép szám, másodjára viszont megrémíti, mert azt se tudja, hol kezdjen neki az olvasó.

Kulifai Máté: Azt az örökséget, amit az elmúlt két évtizedben a Hetek szerkesztősége létrehozott, egy új projekt keretében szeretnénk feldolgozni. Ez a Hetek Univerzum. Az ott megjelenő írások mindenképpen valamilyen szempontból kapcsolódni fognak a jelenkor eseményeihez, de az archívumból fogjuk előhozni őket - ezzel segítjük az olvasókat a Hetek kincsesbányájában való böngészésben. Ezeket a válogatott cikkeket folyamatosan gondozzuk, felújítjuk, kiegészítjük, és újra exkluzívvá tesszük, hogy még igényesebb és minőségibb formában férjenek hozzá az előfizetőink. A főoldalon pedig minden nap találhatnak majd szabadon hozzáférhető Univerzum-cikkeket is a látogatók.

Mindenki

A több tízezer cikkhez ráadásul több száz, sok esetben nagyon eltérő gondolkodású és stílusú szerző is társul. Hasonló sokszínűség várható a hetek.hu-n is?

Kulifai Máté: Igen, de ez az olvasóinkra is igaz. Úgy gondolom, hogy sokkal befogadóbb és nyitottabb a bibliai világnézet, mint korunk mainstream gondolkozásmódja, mert ott sokan még a tisztelettel megfogalmazott ellenvéleményt is személyes támadásnak veszik. Ez a hozzáállás megpróbál ellehetetleníteni és diszkriminálni minden ellenvéleményt, pusztán azért, mert a másik oldal fogalmazza meg.

A Hetek számára az a kulcs, hogy ragaszkodik a tényekhez, és miközben tiszteletben tartja mások méltóságát, nem fél attól, hogy nyíltan kifejezze, mivel ért egyet és mivel nem.

Aktuális híreink