Holokauszt áldozataira


emlékeztek Sopronban

#Holokauszt
#Sopron
Munkatársunktól | 2016. 01. 28.
Az ENSZ Közgyűlése 2005-ben január 27-ét a holokauszt nemzetközi emléknapjává nyilvánította.

Ez alkalomból a soproni Hit Gyülekezetéhez közel álló Hívószó Klub rendezett megemlékezést.
A rendezvényen felszólalt Stubenvoll András a Hívószó Család- és Egészségvédő Alapítvány alapító tagja, a Soproni Magyar-Izraeli Baráti Kör elnöke, továbbá Roóz Zoltán teológus, illetve levetitésre kerűlt a Szerelemből Auschwitzba című film is.

A bevezető szakaszban beszédet tartó Stubenvoll András azt nyilatkozta az újjonnan létrehozott Hívószó Klubról, hogy a gyülekezet közösségi és kultúrális életét hivatott segíteni, mely a nem gyülekezeti, de mégis a közösség iránt nyitottsággal rendelkezőknek is részvételt biztosít. Szándékaik szerint a jövőben ehez hasonló rendezvényeken ülnének össze különböző médiumok és politikai szervezetek, pártok képviselőivel és más kultúrális szereplőkkel.

Az esemény az auschwitzi haláltábor felszabadításáráról emlékezett, ennek tiszteletére a Szerelemből Auschwitzba című film is levetítésre került. A film főszereplője egy férfi, aki elkerülhette volna a borzalmakat, azonban zsidó származású szerelme miatt maga jelentkezett a hatóságoknál. A film összefoglalja a férfi megpróbáltatásait és illusztrálja a haláltábor borzalmait.

A kötetlen rendezvényen a holokaszt mellett, szó esett az akkori és a mai Európa helyzetéről, válság helyzeteiről így a migránskrizisről is. Amely olyan kultúrájú népek bejöveteléről szól, melyek identitásában mélyen gyökeredzik az Antiszemitizmus ezáltal nemcsak Európa demográfiai viszonya, de gondolkozásmódja is jelentősen megváltozhat.
 

Munkatársunktól | 2016. 01. 28.