HIT GYÜLEKEZETE
Munkatársunktól
2015. 04. 26.
Botlókövet avattak Békésen
Emlékezés

Békés Főterén botlókövet avattak a békéscsabai Hit Gyülekezete támogatásával. A 200 mártírra emlékező tábla emléket állít a Békésről elhurcolt és legyilkolt zsidóságnak. Az avatáson beszédet mondott Hajdú Sándor, a békési Hit Gyülekezete vezetője, dr. Moskovits Sándor a békéscsabai Zsidó Hitközség elnöke és a város képviseletében Mucsi András képviselő, aki egyben a helyi református gimnázium történelemtanára is.

Hajdú Sándor kiemelte: a kő arra emlékeztet, hogy a hétköznapi ember ne csak emelt fővel járjon, hanem meg kell állni egy pillanatra, lehajtani a fejünket és megemlékezni a 70 évvel ezelőtt történt szörnyű eseményekről. A mártírok áldozata nem volt hiábavaló, a modern Izrael létrejöttével beteljesedett Ezékiel próféciája, amelyben a száraz csontok összegyűjtésre kerültek. Ez minden zsidónak nagy reménységet ad.

Dr. Moskovits Sándor saját családjának történetéről beszélt, felmenői közül többen Auschwitzban életüket vesztették. A hangsúly az emlékezésen és nem a felejtésen van, mert nem szabad megengedni, hogy egy újabb hasonló szörnyűség essen meg.

Mucsi András a helytörténeti események felidézése mellett az emlékezés kövének bibliai példájáról szólt. A békési zsidóság hatalmas szerepet töltött be a város életében és a mai közösségnek köszönhetően egy tágas zsinagóga állhat napjainkban is a város főterén. Zárásként kiemelte, hogy Békésen a különböző felekezetek mindig is egymás mellett tudtak élni békében. 

Aktuális híreink