HIT GYÜLEKEZETE
2019. 07. 03.
2018: Rekordok nyara
Nyári táborok

24 órán belül lezárult mind a keszthelyi, mind a debreceni, mind pedig az alsótekeresi táborok online regisztrációja, köszönhetően annak a példátlan jelentkezési „hurrikánnak”, ami a Hit Gyülekezete nyári rendezvényeit jellemezte. Gyurkó Tamással és Makkai Ferenccel, a táborok főszervezőivel beszélgettek a Hit Rádió műsorvezetői arról, hogyan érintette őket a rendkívüli túljelentkezés, miért kell létszámbeli korlátokat szabni a regisztráció során és milyen új igények merültek fel az elmúlt években a táborozók részéről.  

Online „sorban-állás” és hosszú éjszakázás várt azokra, akik részt akartak venni a Keszthelyi Ifjúsági Konferencián, vagy a tinédzserkorosztálynak szervezet Debreceni Ifi Táboron.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a szervezők már előre számítottak arra, hogy a korlátozott férőhelyek miatt hamar aktiválniuk kell majd a várólistát, de az idei fokozott érdeklődés még számukra is meglepetés volt.

 

„Június 1-jén, a start előtt arra kértem a szervező kollégákat, hogy amikor eléri a nyolcszázat a jelentkezők száma, akik a tábori étkezést is igénybe veszik, akkor állítsuk át a regisztrációt úgy, hogy már csak várólistára lehessen jelentkezni a táborba. Június 2-án, másnap reggel 10 óra körül kaptam tőlük az SMS-t, hogy ezt kénytelenek voltak megtenni.” – érzékeltette Gyurkó Tamás a debreceni tábort érintő túljelentkezést, amihez hasonlót korábban csak a Keszthelyi Ifjúsági Konferencián tapasztalt. Ott idén mind a regisztrációs idő, mind pedig a létszám tekintetében abszolút rekord született, ami egyszerre jelent örömöt és komoly fejtörést a szervezőknek:

„Keszthelyen bőven 1 700 fölött van a jelentkezők száma, de a végső létszám efölött várható. A résztvevőkön túl jelen lesz egy helyi szervező csapat is a keszthelyi gyülekezet részéről, így az összlétszám mindig több lesz, mint az előzetesen regisztráltak száma.

A jelenlegi regisztrációk alapján idén 200*-al többen leszünk, mint tavaly és aki ismeri a helyszínt, az tudja, hogy egyszerűen fizikai képtelenség Keszthelyen ennyi embert kényelmesen elhelyezni.

Nagyon érik tehát, hogy egy nagyobb területű helyszínre menjünk át, ami jövőre már biztos, hogy meg is fog történni.” – utalt Gyurkó Tamás arra a reményteli tényre, hogy jövőre a gyülekezet tulajdonába került Kisapáti Major végre enyhíti majd az Ifjúsági Konferencia folyamatos helyproblémáit. 

 

 

„Kisapáti esetén egy 30 hektáros, rendkívül tágas területről beszélünk. Bár ennek jelentős része mezőgazdasági terület: legelő és erdő, mégis az a rész, ahol a konferencia megtartásra kerül - a füves terület, a járdák, a parkosított részek és a szálláshelyek - az is több hektáron terül el. Lényegesen nagyobb tehát, mint a keszthelyi ingatlan, így ott nem lesz meg ez a „szűkösség-érzés”. Egy egészen más környezet lesz, az pedig még a jövő titka, hogy miként alakítjuk ki és lakjuk be ezt a hatalmas területet.”

A tavalyihoz hasonlóan idén is lesz már „Kisapáti-délután”, amivel kapcsolatban a tábor főszervezője már előre egyeztetett az egyhetes rendezvény fővédnökével és kiemelt előadójával, Németh Sándorral. „Ugyanúgy, ahogyan tavaly az egész tábor átment egy délutánra, idén is átutazunk majd. A jelenleg is álló szabadtéri színpadon és az előtte fekvő füves területen kényelmesen elfér majd mindenki. Úgy látjuk, egy, maximum kettő ilyen áttelepülés valósítható meg a tábor ideje alatt és talán az építés alatt álló, őszre elkészülő konferencia központ mosdóhelyiségeit is használatba tudjuk venni. Ez mindenképpen ad majd egy bizonyos szintű betekintést az épületbe, de természetesen maga az építkezés még folyamatban lesz”. 

 

A jövőnek épül - Interjú Szűcs Ferenccel, a Ranch Akadémia projektvezetőjével

 

Míg Keszthelyen az alapterület, addig Debrecenben idén az étkeztetés szabja meg a létszámbeli korlátokat: „Ott a területtel egyáltalán nincsen probléma, hiszen az Olajfa Csarnokot egy gyönyörű, parkosított, több hektáros terület veszi körbe, és maga az épület több, mint ezer ember befogadására alkalmas. Az ifitáborban inkább a konyha kapacitása szabja meg a felső limitet, aminek maximum kapacitását objektív okokból nem tudjuk túllépni.”

Mivel a táborban a 18 év alatti korosztály vesz részt, így a szervezőknek minden résztvevő számára étkeztetést és védett környezetet kell biztosítania, mivel mind a szülők, mind az állam felé felelőséggel tartoznak a fiatalokért.

 

Gyurkó Tamás kitért arra is, hogy a táborozók részéről felmerült az igény, hogy a keszthelyi tábort kétfelé bontsák annak érdekében, hogy a fiatal, de már családos korosztály is kényelmessebben részt tudjon venni rajta. Ezt a létszámból adódóan teljesen logikus felvetésnek tartja, de hosszútávon a két „keszthelyi tábor” helyett inkább a Kisapáti Majorban látja a helyzet megoldását: 

„Figyelembe kell venni, hogy a nyári rendezvényeinkre elsősorban nem a helyszín és a kiváló programok miatt jönnek ennyien, hanem azért, mert Németh Sándort szeretnék hallgatni. Miatta jön össze rendszeresen ennyi ember, egy ilyen „zsebkendőnyi” területen.

A tábor főelőadójának viszont van egy véges ideje, amit a táborok rendelkezésre tud bocsátani a nyári időszakban. Ez már most is túl van feszítve, gondoljunk bele abba, hogy Keszthelyen egy egész héten keresztül tanít napi 6-8 órában, majd Debrecenben is már évek óta több napot tölt.

Úgy tudom idén az Imatáborban is elképzelhető, hogy tanítani fog, bár ez még nem végleges információ. Ha korosztály szerint kettészednénk a keszthelyi tábort és előállnánk azzal, hogy Sándor pásztor ne egy hétig, hanem két hétig tanítson, az már emberileg nem biztos, hogy lehetséges lenne a részéről.” – utalva ezzel arra, hogy nem csak a résztvevők, hanem az előadók szempontjait is figyelembe kell venni a szervezéskor és ezért jelenleg inkább a fennáló kényelmi és létszámbeli korlátok ledöntésére összpontosítanak, amit jövőre a Major tud majd megvalósítani. 

 

 

Azok számára, akik sokszor csak néhány perccel, de lemaradtak a jelentkezésről a Salgótarjáni Imatábort tudja a leginkább javasolni:

Én személy szerint nagyon tudok bátorítani mindenkit, aki esetleg lemaradt Keszthelyről, vagy úgy alakul, hogy nem tud eljönni, hogy menjen el az idei imatáborba.

Évek óta rendkívül jó szellemben zajlik ott a közösségi élet és nagyon-nagyon jó híreket és visszajelzéseket lehet hallani a táborról. Megerősödve és felfrissülve fejezik be a testvérek a hetet, tehát érdemes majd oda is jelentkezni.”

 

Alsótekeres: Várólistás izgalmak

„A táborba már csak várólistára lehet jelentkezni.” – üzeni a látogatóknak Alsótekeresi Gyermektábor honlapja és sárga, esetenként teljesen piros feliratok jelzik, hogy a 7-től 14 éves, általános iskolai korosztály számára szervezett balatoni gyerektáborok mind túlcsordultak a jelentkezéstől: „Tavaly tapasztaltuk először az online jelentkezés okozta „hurrikánt”.

 

Amikor a tábor megnyitja a regisztrációt, szinte már aznap, de egy héten belül ténylegesen betelnek a táborok.”

- írta le Makkai Ferenc a jelentkezési nap izgalmait, ami arra utal, hogy az Ifjúsági Konferencia kapcsán évek óta ismert jelenség már a legkisebbek táborozását is utolérte. 

„Idén nyolc turnusunk van. Ezek hatnapos táborok, mindig hétfőn indulunk és szombaton érkezünk vissza. Június 25-én a Bibliatáborral kezdünk, majd jön a mesterségek tábora, M&Ms névvel július 2-án. Ezt követően indul a Túlélő tábor, július 9-től és a Csodálatos Kiskalandbusz a rákövetkező héten. Ötödik a Catan-j rá!, ami a Catan társasjátékról kapta a nevét, szorosan utána a Sport tábor, a Camp Military tábor és végül a nyarat a Virtuóz tábor zárja augusztus 13-17 között.”

 

 

Makkai Ferenc már 21. éve, alapításától fogva vezeti a Siófok közelében, Alsótekeresen található gyerektábort, ahová már az előző években is maximális számban jelentkeztek a gyerekek. Ez turnusonként körülbelül 120 gyermeket jelent. A táborvezetők mellett népes KIVI csapat (Keresztény Ifjúsági Vigyázó) gondoskodik arról, hogy mind a nyolc tematikus tábor örömet és izgalmat nyújtson a táborozóknak.

Az összesen 120-150 fős KIVI csapatot, olyan döntően egyetemista és gimnazista fiatalok alkotják, akik a nyári szabadságuk terhére vállalják a segítségnyújtást egy-egy tábor megszervezésében.

Annak ellenére, hogy minden turnus teltházas, Makkai Ferenc szerint egyértelműen látszik, hogy a gyerekek körében a túlélő és military tábor a legnépszerűbb választás: 

„A túlélő és military olyan hívószavak manapság, amik vonzzák a fiatalokat. Nemcsak a fiúkat, hanem még a lányokat is, akik szeretnék kipróbálni magukat az erőpróbákban, kitartást igénylő feladatokban.

 

Ma talán egy kicsit többen vágynak arra, hogy igazán izgalmas kalandokban legyen részük, kevésbé érdekesek a leülős játékok, vagy a gondolkodós feladatok. Ez manapság az oktatásban is megjelenik, ezért a pedagógusnak úgy kell szerveznie a napi tevékenységét, hogy az tényleg felkeltse az érdeklődést.”

Ezt a szemléletet a táborok tematikájába is beépítették, hiszen a húszéves tapasztalat azt mutatja, hogy a szülők legtöbbször jobban inspiráltak arra, hogy a gyermekeik a nyarat úgymond „tanulós” táborban töltsék, mint maguk az ifjú résztvevők: "Kevésbé láttam az elmúlt húsz évben, hogy az úgymond tanulós táborok, tehát a kutatós, felfedezős vagy esetleg az angol nyelvű táborok nagy érdeklődésre tartanának számot. Szerintem elsősorban a szülőknél van meg ez az érdeklődés, nem a gyerekeknél. Ha a szülők beíratják a gyereket egy ilyen jellegű táborba és a gyermek szófogadóan elmegy, akkor ez természetesen működik, de abban az esetben, ha a gyerekek   saját maguk dönthetnének, akkor elsősorban nem a 'tanulósabb' táborokat választanák.”

 

 

A már logójában is a szuperhősök izgalmát ígérő Tekeresi Tábor ezért idén minden turnusban igyekszik arra, hogy a náluk töltött egy hét ne csak gyermekek értelme pallérozódjon, hanem új élményekre és tapasztalatokra tehessenek szert: „Igyekszünk csapatépítő játékokat beilleszteni, hiszen a táborokban nagyon fontos, hogy a saját csoportjukkal össze tudjanak dolgozni a gyerekek, emellett nagyon sok sporttal kapcsolatos programmal várjuk a résztvevőket. Persze, ez tematikától függő, hiszen egy túlélő táborban főként a túléléshez szükséges ismereteket adjuk át, egy military táborban inkább az erőfeszítésen és a kitartáson van a hangsúly, a sporttáborban pedig különböző sportokkal találkoznak a gyerekek. A Kiskaland tábor olyan kalandot rejt, ami valamilyen oknál fogva mindig Alsótekeresen történik a gyerekekkel…”

Makkai Ferenc úgy látja a keresztény szülőknek ma is komoly fejtörést jelent a nyári táboroztatás és ebben Tekeres évről évre segítséget nyújt:

Nagyon sok gyerek érkezik a táborokba, és többen nem csak egy, hanem több turnusban is szeretnének részt venni

Ez azt mutatja, hogy bár vannak napközis táborok és nagyon különböző árfekvésben találni tematikus táborokat is, de a keresztény családok számára Tekeres továbbra is az egyik legjobb lehetőséget jelenti. A fiúk-lányok, kicsik-nagyok minden évben, ugyanolyan lelkesen jönnek hozzánk.„

Az idei trendeket látva a jövő nagy kérdése, hogy a Hit Gyülekezete, mint fenntartó, hogyan tud lépést tartani a nyári táborait kisérő, évek óta egyre fokozódó érdeklődéssel.

 

Az interjúkat Tietze Debóra és Nyírő Erik készítette
Hit Rádió

*Utólagos pontosítás - 2018.06.13

Aktuális híreink